Chirurgický kouř – nebezpečí pro pacienty i zdravotnický personál

Běžnou součástí operačních výkonů jsou dnes elektrochirurgické přístroje a lasery, které využívají k řezání tkání termální destrukci. Během té ovšem vzniká tzv. chirurgický kouř, který obsahuje až 80 toxických chemických látek a představuje tak značné riziko pro pacienty i pro přítomné lékaře a zdravotníky. Jak tento závažný problém řešit finančně dostupnými nástroji?

Chirurgický kouř obsahuje toxické i karcinogenní látky

V současnosti jsou nezbytnou součástí operačních výkonů destrukce nebo naopak zacelování ran pálením pomocí vysokofrekvenčního elektrického proudu. Na jedné straně tyto moderní postupy zajišťují větší efektivitu a úspěšnost operací, na straně druhé ale při tepelném zásahu do tkání vzniká jako vedlejší produkt chirurgický kouř. Ten může být v lepším případě pro zdravotnický personál obtěžující, protože nepříjemně páchne a způsobuje problémy s viditelností. V horším případě ovšem může být chirurgický kouř dokonce zdraví nebezpečný, protože obsahuje toxické a karcinogenní zplodiny. V ohrožení je v tomto případě nejen samotný pacient ležící na operačním stole, ale také lékaři a zdravotníci, kteří se na operaci podílejí.

Seznam nebezpečných látek, které může chirurgický kouř obsahovat, je skutečně dlouhý. Jedná se například o uhlíky, uhlovodíky, virové částice, toxické plyny, buněčné zbytky, složky krve, karcinogeny a mnoho škodlivých látek, jako jsou benzen, toluen a formaldehyd. Chirurgický kouř je přitom až z 95 % tvořen vodou, což navíc usnadňuje přenos bakterií a virů.

Problém chirurgického kouře se týká především zdravotnického personálu, který mu bývá při výkonu své profese opakovaně vystavován. Některé výzkumy přirovnávají rizika spojená s chirurgickým kouřem ke kouření cigaret. Pouhý 1 gram chirurgického kouře představuje totiž z hlediska toxicity ekvivalent vykouření 3 až 6 cigaret. Během standardních operací přitom běžně vzniká i několik gramů kouře. Za předpokladu pěti pracovních dní v týdnu tak může být zdravotnický personál používající při operacích tepelnou energii vystaven ekvivalentu kouře z 20 až 30 cigaret za den. Zásadní rozdíl ovšem spočívá v tom, že zatímco kuřáctví je dobrovolnou volbou každého člověka, zdravotníci podstupují toto riziko při výkonu svého povolání během péče o životy a zdraví druhých.

Dosavadní způsoby ochrany měly řadu záporů

Nejběžnější ochranu pro zdravotnický personál představují ústenky a respirátory. To je ovšem poměrně neefektivní řešení. Běžně používané ústenky zadrží částice větší než 5 µm (mikrometrů), v případě respirátorů větší než 0,3–0,1 µm. Spousta výše zmíněných toxických částic má ale velikost mnohem menší, například částice virů jsou menší než 0,3–0,1 µm. Další možnost ochrany představují moderní odsávací a filtrační systémy, které jsou ovšem velmi drahé, takže se u nás téměř nepoužívají. Častěji se lze setkat s odsáváním pomocí centrálního odtahu, u toho si ovšem lékaři často stěžovali na hlučnost, která je rozptyluje při zákroku.

Efektivní řešení existuje

Okamžité řešení chirurgického kouře představuje pero s odtahem kouře Mölnlycke Plume Evacuation Pencil. Tato novinka zajistí osobám přítomným na operačním sále minimální expozici nebezpečným látkám uvolněným při tepelném řezání tkání. Pero má lehký štíhlý design a disponuje teleskopickou funkcí, která zaručuje rychlý a snadný odtah kouře u hlubokých i mělkých řezů. Velmi vysoká sací kapacita (85 l/min) přispívá nejen k bezpečnosti přítomných osob před toxickými látkami z kouře, ale také zlepšuje viditelnost během operace. Rukojeť otočná o 360° umožňuje volnost pohybu a velmi snadnou manipulaci. Pero s odtahem chirurgického kouře [Mölnlycke Plume Evacuation Pencil](https://www.molnlycke.com/products-solutions/plume-evacuation-pencil/) je k dostání jako součást našich chirurgických setů *ProcedurePak.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím