Císařský řez je dnes standardním úkonem

Císařský řez (sectio caesarea, SC) je jedním z vůbec nejstarších operačních zákroků v dějinách lidstva. Případy doložené historickými prameny se datují až do 7. století před naším letopočtem. Tehdy se úkon prováděl u již mrtvých nebo umírajících žen s cílem zachránit alespoň plod. Až do 19. století byl císařský řez velmi rizikovou záležitostí, během které většina žen zemřela na vykrvácení nebo následně z důvodu otravy krve. Díky rozvoji antisepse, hygienických opatření a medicínských postupů se císařský řez stal nejčastější gynekologickou a porodnickou operací. V posledních letech je celkový podíl porodů probíhajících cestou císařského řezu v rámci České republiky 22 - 24 %.

Plánovaný, nebo akutní úkon

Během císařského řezu lékaři chirurgicky otevřou břišní a děložní dutinu matky, aby skrze ni mohli následně plod vyjmout. Na rozdíl od jiných zemí nelze v Česku provést tuto operaci pouze na základě přání rodičky. Může proběhnout buď jako předem plánovaný, nebo akutní úkon. Plánovaný císařský řez se provádí na základě časného komplexního vyšetření těhotné ženy a plodu, během kterého jsou zjištěny důvody, pro které je porod tradiční vaginální cestou nevhodný. Mezi nejčastější důvody patří nepoměr mezi velikostí hlavičky miminka a matčiny pánve, velmi nízká porodní hmotnost plodu či jeho nevhodná poloha. Akutní císařský řez přichází na řadu v případě nečekaných komplikací během porodu, kdy je na zdraví ohrožena rodička, dítě, nebo oba najednou. Lékaři se k tomuto úkonu nejčastěji rozhodnou kvůli nedostatku kyslíku pro miminko nebo silnému krvácení matky.

Nejkvalitnější vybavení zajistí bezpečí matky i dítěte

Díky moderním technologiím a medicínským postupům je dnes císařský řez běžným způsobem, kterým přichází na svět téměř každé čtvrté dítě v Česku. Zcela zásadní pro úspěšné provedení císařského řezu je přísné dodržování hygienických postupů a používání špičkového zdravotnického vybavení. Zákaznické sety *Mölnlycke Procedure trays jsou sestavovány dle požadavků zákazníků. Vybírat mohou z více než pěti tisíc komponentů. Jedním z nich je například *rouška BARRIER ve speciálním provedení pro císařské řezy s integrovanou kapsou na odvod tekutin zajistí vyšší efektivitu na operačním sále i kontrolu infekcí. Součástí roušky jsou také držáky hadiček, které zaručují lepší uspořádání pracovního prostředí.

Hygiena a předcházení vzniku infekce je však neméně důležitá i v pooperační péči. Základem této prevence je pravidelné a důsledné čištění pooperační rány oplachovým roztokem *Granudacyn, který ničí bakterie a viry, čímž brání zánětu. Jeho aplikace je navíc velmi snadná a nepálí ani neštípe. Na mnoha pracovištích se pro usnadnění zhojení pooperační rány s úspěchem používají speciální náplasti *Mepilex Border Post-Op. Mají vysoce flexibilní absorpční polštářek, umožňují běžné sprchování a jejich silikonová vrstva má pozitivní vliv na následné formování operační jizvy.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím