Hypotermie – nejčastější komplikace během operací

Hypotermie je definována jako pokles tělesné teploty pod 35 °C. Jedná se o vůbec nejčastější nežádoucí událost, ke které dochází během operací. Udržení normální tělesné teploty (kolem 36,5 °C) během chirurgických úkonů přitom snižuje výskyt komplikací, teplotní diskomfort i délku hospitalizace. Jak pacienty před hypotermií během operací ochránit?

Hypotermií si projde většina pacientů

K hypotermii dochází při poklesu tělesné teploty pod 35 °C. Podle odborných odhadů dojde 1 hodinu po zahájení operačního úkonu k hypotermii u 70–90 % pacientů. Ačkoli se tedy jedná o nejběžnější komplikaci během operací, může mít zásadní negativní vliv na pooperační rekonvalescenci. Hypotermie bývá spojována se zvýšeným rizikem srdečních příhod a infekcí v pooperačních ranách. Dále negativně ovlivňuje srážlivost krve, prodlužuje probouzení z anestezie a zvyšuje výskyt třesavky. Účinnou prevencí uvedených komplikací je dosažení normotermie, tedy udržení normální tělesné teploty (nad 36 °C), během celé operace. Jak tedy operační hypotermii zabránit?

BARRIER EasyWarm – jednoduché řešení nebezpečného problému

Bezpečnost pacientů i zdravotnického personálu je pro nás na prvním místě. Snažíme se proto přinášet řešení pro operační sály, která chrání nejen před infekcemi, ale také před nejrůznějšími komplikacemi a diskomfortem. Jedním z těchto řešení je aktivní samozahřívací přikrývka BARRIER EasyWarm, která slouží pro prevenci hypotermie v průběhu operace.

Přikrývku BARRIER EasyWarm je možné používat před, během i po operaci. Skládá se z 12 zahřívacích polštářků, které se aktivují při kontaktu přikrývky se vzduchem po jejím vyjmutí z obalu. Provozní teploty (cca 44 °C) dosáhne přikrývka přibližně za 30 minut a teplotu si následně udržuje po dobu až 10 hodin. Teplota pokožky pod jedním zahřívacím polštářkem dosáhne maximálně hodnoty 42 °C. 30minutové zahřívání pacienta s přikrývkou BARRIER EasyWarm pomáhá předcházet poklesu tělesné teploty, který u pacientů často nastává po podání anestezie.

Jaké jsou hlavní výhody přikrývky BARRIER EasyWarm?

  • Pomáhá zabránit hypotermie během operace a po ní.
  • Umožňuje různé možnosti zakrytí pacienta.
  • Snadná a rychlá příprava bez nutnosti dalšího vybavení.
  • Přispívá k udržení tepelného komfortu pacienta a tím i k jeho pohodlí.

Účinnost přikrývky BARRIER EasyWarm v boji s perioperační hypotermií potvrdila například studie prezentovaná na setkání anesteziologů Post-Graduate Assembly v New Yorku. Podle výsledků této studie měli pacienti s aktivním zahříváním významně nižší výskyt hypotermie během operace (38 % vs. 61 %) a po operaci (24 % vs. 49 %) ve srovnání s kontrolní skupinou.

Pro bezpečí i pohodlí pacientů

Hypotermie je častou komplikací během operací, která pacientům přináší různá zdravotní rizika, prodlužuje dobu rekonvalescence a v neposlední řadě přináší značný diskomfort. Použitím přikrývky BARRIER EasyWarm před, během a po operaci se významně snižuje pravděpodobnost vzniku hypotermie pacienta. Jedná se tak o snadné a efektivní řešení, které chrání pacienta před zdravotními následky hypotermie i nepohodlím, které tento stav přináší.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím