Jak dlouho se hojí jizvy a jak hojení podpořit?

Jizva vzniká při každém poranění kůže. Někdy může být zcela neviditelná, jindy je široká a z pokožky vystupuje. Nevzhledné zjizvení vytváří šrám na našem sebevědomí, a není tak divu, že je v našem zájmu, aby byly jizvy co nejméně nápadné. Docílit kýženého vzhledu jizev můžeme správnou a trpělivou péčí. Jak dlouho hojení jizvy trvá a jak ho podpořit?

Kdy vzniká jizva?

Jizva je přirozenou součástí hojení ran. Vzniká při každém poranění kůže, ačkoliv nemusí být vždy viditelná. Úkolem organismu je po poranění obnovit poškozené kožní tkáně a ránu zacelit novými buňkami. Jizva tak není nic jiného než nová tkáň, která se však netvoří pouze na povrchu pokožky, kde ji můžeme pozorovat, ale zasahuje až do hlubších vrstev kůže.

Nápadné a nevzhledné jizvy se mohou podepisovat na našem sebevědomí, obzvlášť poraníme-li se na viditelných místech, jako je tvář. Z kosmetických důvodů tak chceme docílit co nejméně patrných jizev. Jejich tvorbě bohužel nezabráníme, co však můžeme ovlivnit, je proces zrání jizvy a její finální podoba. Klíčem je správná a trpělivá péče.

Jak dlouho trvá hojení jizvy?

Rychlost hojení jizvy ovlivňuje celá řada faktorů. Do určité míry je tak doba potřebná pro zahojení rány odlišná u každého člověka. Klíčovou roli hraje genetika, ale také další faktory jako kvalita ošetření, typ stravy, hydratace organismu nebo psychický stav pacienta. Rozhodující je samozřejmě i typ poranění. Jizvy povrchových ran vyzrají dříve než jizvy po chirurgickém zákroku, které jsou hlubší.

Jizva se hojí v řádech měsíců až jednoho roku, výjimečně může proces trvat i více let. V první fázi dochází k zacelení rány a vzniku jizvy, která je výsledkem tvorby nové vrstvy kůže. Přirozenou reakcí těla na poranění je produkce vaziva a krevních cév, v počáteční fázi je proto jizva tuhá a zarudlá. V dalším stadiu se nadbytečné cévy uzavírají a vazivo tělo vstřebává, čímž jizva postupně bledne a měkne. Právě druhá fáze, která již pro tělo není tak naléhavá jako zacelení rány, může trvat i několik měsíců.

Jaké hrozí komplikace?

Během procesu hojení mohou nastat určité komplikace. Stává se, že organismus zareaguje na poranění abnormálně, proces hojení se naruší a vzniknou vystouplé, široké a bolestivé jizvy. Takové jizvy nazýváme hypertrofické či keloidní. Oba typy jsou si v lecčem podobné, například tím, že jejich tvorba spočívá v hromadění kolagenu na místě zranění, což má za následek zesílení a vypouknutí jizvy. Hypertrofická jizva bývá zpravidla méně výrazná a na rozdíl od keloidů nepřerůstá původní místo poranění.

Abnormální jizvy mohou být bolestivé, svědivé, případně narušovat některá funkční propojení v těle, jako je průtok tekutin nebo nervové struktury. Patologickému zrání jizev lze předcházet správnou péčí o poranění. Pokud už viditelnou jizvu máte, nezoufejte, vhodným ošetřením zvládnete upravit vzhled i starých šrámů.

Jak podpořit správné hojení jizvy?

Jizvy jsou přirozeným zakončením procesu hojení a na našem těle vznikají, ať chceme, nebo ne. V našich schopnostech je však správnou péčí vzhled jizvy do určité míry ovlivnit. Je ovšem třeba být trpěliví, protože proces zrání jizvy může trvat i několik měsíců. Jak tedy podpořit správné hojení jizvy?

Vše začíná již při samotném ošetření poranění. Spoléhejte na principy vlhké terapie, která vytváří ideální podmínky pro úspěšné hojení rány. Zabráníte tak vzniku strupu, jeho zatržení a opětovnému vzniku jizvy. Pro vyčištění rány použijte Granudacyn sprej, který likviduje patogeny a zabraňuje tak infekci, jež by na jizvu mohla mít neblahý vliv. Po důkladném vyčištění ránu opatřete vhodným krytím, které ji udrží ve vlhkém prostředí s optimálním pH. Použít můžete například univerzální krytí Mepilex Border Flex, které se hodí pro chronické i akutní rány.

Ve fázi zrání jizvu chraňte před přímými slunečními paprsky, které zpomalují hojení a ovlivňují zbarvení jizvy. Zaměřte se rovněž na vhodnou stravu s dostatkem bílkovin, tuků a sacharidů. Tělu dodávejte vitamíny A, B, C, E a dále také železo a zinek.

Příznivě na léčbu jizvy působí rovněž masáž postiženého místa, která udržuje jizvu měkkou a pohyblivou, a zabraňuje tak pnutí či bolesti. Vyčkejte dokud se rána nezahojí, a poté se pusťte do jemné masáže, která se provádí tlakem na jizvu. Vhodným preventivním opatřením je také promazávání rány vhodným krémem, například bambuckým máslem.

Zlepšit vzhled jizvy vám pomůže také speciální krytí se silikonovou vrstvou, která má příznivý vliv na hypertrofické a keloidní jizvy. Použijte diskrétní krytí Mepiform, které mohou pacienti nosit nonstop, a přesto se věnovat běžným činnostem. Jeden kus krytí lze nosit i několik dní po sobě a kdykoliv podle potřeby snímat (např. při sprchování).

Ve výjimečných případech, kdy žádné z uvedených opatření nepomáhá, lze přistoupit k laserové terapii, chemickému peelingu nebo mikrodermabrázi. Stav jizvy a případnou léčbu by měl vždy posoudit lékař.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím