Jak pečovat o jizvy po laparoskopii?

Laparoskopie se v uplynulých letech stala zcela standardní léčebnou i diagnostickou metodou. Její hlavní výhoda oproti klasickým chirurgickým operacím v oblasti břicha spočívá v tom, že se jedná o podstatně šetrnější postup. Rány po laparoskopii se hojí mnohem rychleji a jizvy jsou mnohem menší. To vše umožňuje, aby pacienti zůstávali v nemocnici výrazně kratší dobu. Pokud se na laparoskopický zákrok chystáte, je vhodné dopředu vědět, jak se o jizvy starat, aby byly bezproblémové a co nejméně viditelné. Jak tedy správně pečovat o jizvu po laparoskopii?

Laparoskopie – zázrak moderní medicíny

Téměř všechny orgány v oblasti dutiny břišní je dnes možné operovat laparoskopicky. Nejčastěji se tato metoda využívá při operacích žlučníku, břišní kýly, střev, ledvin, žaludku, při gynekologických zákrocích atd. Mimo léčebné operace se laparoskopie využívá také jako diagnostická metoda, například při zjišťování příčin bolestí břicha, při podezření na mimoděložní těhotenství nebo při podezření na nádor.

Laparoskopie se provádí vždy v celkové anestezii pacienta a trvá mezi 45 až 60 minutami. Nad nebo pod pupíkem se provede malý řez (o velikosti 1 až 1,5 cm). Tímto řezem se do břicha zavede jehla, kterou se poté aplikuje oxid uhličitý (CO2). Pomocí tohoto neškodného plynu se dutina břišní nafoukne a její prostor se tak zvětší, což operujícímu lékaři výrazně usnadňuje manipulaci s nástroji potřebnými při zákroku. Ostatní laparoskopické nástroje se zavádějí skrze další menší řezy. Po ukončení diagnostiky či zákroku se plyn z dutiny břišní zase odsaje a řezy se zašijí. Celkově tak po laparoskopické operaci zůstávají 2 až 3 drobné rány.

Oproti tradičnímu otevírání břicha jedním velkým chirurgickým řezem je tedy laparoskopie méně invazivní a tělo zatěžující zákrok. Tím se minimalizuje riziko pooperačních komplikací, jako je ztráta krve, poruchy hojení ran či srůsty. Šetrnost metody také zkracuje rekonvalescenci a pracovní neschopnost. Obrovskou výhodou pro pacienty je také fakt, že je laparoskopie oproti klasickým operacím mnohem méně bolestivá a zůstávají po ní pouze malé jizvy.

Péče o jizvy se nesmí podcenit

Pokud chceme, aby byl zdravotní i kosmetický výsledek co nejlepší, je velmi důležité péči o pooperační jizvy nepodcenit. To samozřejmě neplatí jen pro laparoskopii, ale také pro veškeré jiné druhy operací. K výhodám laparoskopie patří i to, že po zákroku je nutná pouze krátká hospitalizace. Při nekomplikovaném průběhu bývá pacient do domácího ošetřování propuštěn 2. až 3. den po zákroku. Stehny se pak obvykle odstraňují 7. až 10. den.

Ačkoliv patří jizvy po laparoskopii spíše k menším, jejich výsledný vzhled závisí do značné míry na péči o ránu a následně o jizvu samotnou. Naprostým základem je udržování rány v čistotě pomocí pravidelného omývání vodou a ošetřování vhodným dezinfekčním prostředkem. Po odstranění stehů je vhodné začít jizvu promazávat vhodnou mastí, šípkovým olejem, bambuckým máslem apod. Pokud je rána zahojená, nebolestivá a bez zarudnutí či známek infekce, můžete po vyndání stehů začít s jemnou tlakovou masáží jizvy. Provádění tlakové masáže pomáhá proti vzniku hypertrofického jizvení, které je více viditelné a navíc může svědit nebo být bolestivé. Pro péči o jizvy poslouží *Epaderm Cream, který lze použít jako jemný masážní krém i jako šetrné mýdlo.

Ránu a její okolí je vhodné několikrát denně ošetřit oplachovým roztokem, jako je *Granudacyn, čímž minimalizujete riziko vzniku infekce. Součástí léčebného režimu by mělo být také používání vhodného silikonového krytí, které brání vzniku hypertrofických i keloidních jizev. Vhodným krytím na jizvy je *Mepiform s technologií Safetac. Toto krytí při správném a dostatečně dlouhém používání zlepšuje vzhled starých jizev a působí preventivně proti vzniku nových.

Důležitým předpokladem pro správné zahojení rány a vznik co nejmenší jizvy je důsledné dodržování klidového režimu. Pacienti po laparoskopii by měli po dobu zhruba 6 týdnů vynechat náročnější sportovní aktivity a nezvedat těžká břemena. Doporučuje se také jizvy v prvních 3 měsících nevystavovat slunečním paprskům kvůli tendenci k ukládání pigmentu, který způsobuje jejich tmavé zbarvení. V případě pobytu na sluníčku je nezbytné jizvy namazat krémem z ochranným faktorem nejméně 20.

Téměř neviditelné jizvy?

Mezi hlavní výhody laparoskopických operací patří, že po nich zůstávají menší rány, respektive jizvy. Ačkoliv je vznik jizev přirozenou a nedílnou součástí procesu hojení kůže, jejich viditelnost a vzhled je možné výrazně ovlivnit. Pooperační péče o ránu a později jizvu je běh na dlouhou trať, který se ovšem vyplatí. Správně zahojená jizva po laparoskopii je totiž nejen méně viditelná, ale je také méně bolestivá a nesvědí.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím