Jak pečovat o pokožku s přibývajícím věkem?

V průběhu života se mění struktura i vzhled pokožky. Vznikají na ní vrásky, stává se tenčí a zranitelnější. V případě, že se křehká pokožka objevuje na větších partiích těla, hovoříme o pergamenové kůži. Nejčastěji se pergamenová kůže objevuje na vnitřní straně paží a dále například pod očima. Jak o pokožku s přibývajícími lety pečovat, aby stárla co nejpomaleji?

Stárnutí kůže je přirozený proces

Nejčastější příčinou vzniku pergamenové kůže je přirozené stárnutí. Dalšími běžnými faktory jsou nadměrné vystavování pokožky slunci, nedostatek hydratace v kůži či nadměrný úbytek hmotnosti. V praxi se nejčastěji jedná o různou kombinaci těchto vlivů.

Nejvýznamnějším faktorem způsobujícím stárnutí pokožky je tedy přibývající věk. Čím bude vaše tělo starší, tím bude produkovat méně kolagenu a elastinu. Právě tyto látky udržují pleť pružnou a hladkou. K rozkladu kolagenu a elastinu dochází také kvůli nadměrnému působení ultrafialového záření, které je součástí slunečních paprsků. Jakmile se vlákna kolagenu a elastinu vlivem slunečních paprsků rozpadnou, kůže se začne povolovat, ztenčovat a začnou se na ní objevovat vrásky.

Postupem času bude vaše pokožka také produkovat méně kožního mazu. Tato olejovitá tělní tekutina tvoří důležitou lipidovou bariéru, která chrání pokožku a pomáhá jí udržovat vlhkost. K vysoušení pokožky přispívají také s věkem (nejen) související hormonální změny. Stárnutí kůže dále urychluje například znečištění životního prostředí, stres, kouření či alkohol.

Jak předcházet vzniku pergamenové kůže

Nejdůležitější prevencí před vznikem pergamenové pokožky je zabránění jejímu vysoušení pravidelným a důsledným hydratováním. K ošetření suché kůže se hodí krém *Epaderm Cream, který kůži okamžitě zvláční. Vytváří na pokožce ochrannou bariéru a zároveň na ní nezanechává mastnotu. Dobrou volbou při péči o vysoušející se pokožku jsou také například kokosový olej či bambucké a kakaové máslo, které kůži příjemně zvláční a zjemní. U těchto produktů je ovšem třeba myslet na to, že se nevstřebávají ihned a mohou zanechávat mastný film.

Ačkoliv dnes nejsou známy konkrétní potraviny nebo speciální doplňky stravy s prokazatelnými léčivými účinky na pergamenovou kůži, doporučuje se dbát na vyváženou stravu s vysokým podílem antioxidantů. Tyto látky totiž chrání pokožku před škodlivými volnými radikály a oxidativním stresem, čímž zpomalují její stárnutí. Kůži prospěšnými antioxidanty jsou vitamíny (B, C, E), retinol, beta-karoten, zinek, selen, koenzym Q10 a mnoho dalších. Pro zdraví pokožky je velmi důležitý dostatečný příjem vitamínu C, který hraje nezastupitelnou roli při produkci kolagenu.

Péče o pergamenovou kůži

Vznik pergamenové kůže je velmi individuální záležitost a záleží na konkrétních příčinách, věku a celkovém zdravotním stavu. V případě, že se na vašem těle suchá, křehká a citlivá pokožka objeví, je nutné o ni pravidelně a šetrně pečovat. Jedině správně zvoleným režimem a ošetřováním lze zlepšit celkový stav, strukturu a vzhled pokožky. Pro stanovení vhodné léčby se vyplatí navštívit dermatologa, který na základě vyšetření stanoví nejlepší postup. Kromě doporučení a předepsání speciálních krémů a mastí posílají lékaři své pacienty často na ošetření pomocí laseru nebo ultrazvuku, které podporují tvorbu kolagenu. Změny kůže související se stárnutím jsou přirozený proces, a tak pro začátek s péčí o pokožku není nikdy brzy. Naopak, čím dříve s tím začnete, tím lépe.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím