Jak pečovat o ránu po odstranění znaménka?

Prakticky každý z nás má někde na těle mateřské znaménko, v naprosté většině případů dokonce hned několik. Jedná se o kožní útvar tvořený buňkami pigmentu jménem melanin. Znaménka vrozená i ta vzniklá v průběhu života mohou být zdrojem melanomu – velmi nebezpečného typu rakoviny kůže i dalších zdravotních komplikací, a tak je vždy dobré mít je pod kontrolou. Pokud se ze zdravotních či estetických důvodů rozhodnete pro odstranění mateřského znaménka, měli byste vědět, jak o ránu starat, aby byl výsledek hojení co nejlepší. Jak tedy o jizvu po odstranění znaménka pečovat?

Co je to mateřské znaménko?

Druhů a podob mateřských znamének existuje obrovské množství a najdeme je na těle každého člověka. Jde o ohraničené i neohraničené útvary na kůži světle až tmavě hnědé barvy, někdy zbarvené dokonce až dočerna. Většinou bývají vystouplá, ovšem existují i znaménka na úrovni kůže, která nejdou nahmatat. Největším nebezpečím mateřských znamének je, že se mohou rozvinout v maligní melanom – velmi nebezpečný typ rakoviny kůže. Vzhledem k tomuto riziku je vhodné svá znaménka sledovat a v případě, kdy začnou měnit tvar, velikost či zbarvení nebo začnou například svědit, je lepší vyhledat lékaře.

U některých rizikových mateřských znamének může lékař doporučit jejich odstranění neboli excizi. Dalším důvodem jejich odstranění může být estetické hledisko, kdy se pacient chce jednoduše zbavit „vady na kráse“. Pohnutky pro excizi tedy mohou být různé, ovšem všechny rány po odstranění znaménka by měly dostat náležitou péči, aby se správně zahojily a výsledná jizva byla co nejméně viditelná.

Jak pečovat o odstraněná mateřská znaménka?

Péče po odstranění mateřského znamenénka se řídí prakticky stejnými zásadami jako péče o jakoukouliv jinou ránu po chirurgickém zákroku. Jejím základem je pravidelné čištění rány a jejího okolí dezinfekčním roztokem, jako je Granudacyn sprej. Ten ránu mechanicky čistí, likviduje viry a bakterie a zároveň urychluje proces hojení. Díky tomu se na minimum sníží riziko vzniku nejběžnější pozákrokové komplikace – infekce.

Dalším krokem je ošetření rány vhodným krytím, které ji chrání před nečistotami i bakteriemi a současně poskytuje optimální podmínky pro hojení. Ideálním produktem k tomuto účelu je krytí Mepilex Border Post-Op vyvinuté s ohledem na specifika pooperačních ran. Díky silikonové vrchní vrstvě Safetac se snižuje riziko vzniku pooperačních puchýřů či poškození kůže během výměny krytí. Technologie Flex tvořená flexibilním absorpčním polštářkem zase umožňuje efektivní ošetření i v partiích, které se hýbou, jako jsou kolena a lokty.

Poté, co se rána uzavře a vyndají se stehy, nastává fáze péče o jizvu. V jejím rámci je vhodné vznikající jizvu ošetřit krytím Mepiform, které pozitivně ovlivňuje její výsledný vzhled a další vlastnosti. Pro maximální efekt doporučujeme Mepiform k dlouhodobé terapii (2–4 měsíce), během které se náplast na jizvě nosí prakticky non-stop s výjimkou hygieny. Obrovskou výhodou tohoto krytí je, že na svém místě vydrží až 2 týdny a lze nalepovat opakovaně, což šetří náklady i množství spotřebovaného materiálu.

Péče o znaménka po excizi by měla začít co nejdříve

Jak už jsme uvedli, správný postup pro ošetření rány a následné jizvy po odstranění mateřského znaménka se skládá ze stejných kroků jako péče o jakoukoliv chirurgickou ránu. Nejdůležitější je ránu čistit dezinfekčním roztokem, což redukuje riziko infekce. Zanesení virů a bakterií do rány brání také kvalitní pooperační či univerzální krytí. Pokud chcete, aby byla jizva po odstraněném znaménku co nejméně viditelná, vyndáním stehu péče nekončí. O vznikající jizvu je ideální dlouhodobě pečovat krytím Mepiform, které zlepší její výslednou podobu a snižuje pravděpodobnost vzniku hypertrofie či keloidu.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím