Jak pečovat o suchou pokožku a kdy vyhledat lékaře?

Kůže je jedním z nejdůležitějších orgánů lidského těla a plní spoustu důležitých funkcí. Přispívá k regulaci tělesné teploty, skrze receptory umožňuje používání hmatu a chrání organismus před infekcemi a vlivy vnějšího prostředí. Pro správné fungování si musí kůže udržovat optimální hladinu hydratace. Pokud je kůže suchá, bývá nejen nepříjemně hrubá, napnutá a popraskaná, ale může i být z příčinou narušení kožní bariéry. Jaké jsou zásady péče o suchou pokožku a které příznaky by nás měly dovést do ordinace doktora?

Základem je kvalitní péče

Ačkoliv suchá kůže většinou nebývá závažnější zdravotní problém, je vhodné o ni pečovat a pozorovat, zda se její stav postupně nezhoršuje. Suchá a citlivá pokožka lidem často přináší pocity diskomfortu a komplikuje jim každodenní aktivity. Mezi počáteční projevy patří pocity pnutí a stahování pokožky. Dále se na suché kůži mohou objevovat červené fleky, praskliny a šupinky. Časté jsou dále pocity svědění a neustálá potřeba se škrábat. Právě škrábání je nutné co nejvíce omezit, což je obtížné nejen pro děti, ale i pro dospělé. Drobné trhlinky v kůži totiž zvyšují riziko infekce. Dobrou zprávou je, že vhodnou péčí lze stav suché pokožky výrazně zlepšit.

Ačkoliv se suchá kůže může objevit kdekoliv na těle, jsou partie, které jsou k jejímu vzniku náchylnější. Na vysušování pokožky jsou nejcitlivější dlaně, chodidla (zvláště paty), lokty, podpaží a kolena. Pokud je příčinou používání agresivních mycích prostředků, suchá kůže se objevuje nejčastěji na rukou, které jsou s vodou a mýdly v kontaktu nejčastěji. Právě u šetrné hygieny by kvalitní péče o pokožku měla začít. Vyvarovat byste se měli mytí příliš teplou vodou. Ideální teplota vody na mytí je kolem 33 °C. Velmi důležité je také používat výhradně šetrná mýdla, která pokožku nevysušují.

Nedílnou součástí péče o pokožku je její pravidelné promazávání vhodnými krémy a mastmi. Skvěle poslouží tzv. emoliencia, tedy produkty změkčující, zvláčňující a zjemňující kůži. Krém *Epaderm Cream je skvělou volbou nejen pro péči o velmi suchou kůži, ale také pro ošetření slabších projevů lupénky a atopického ekzému. Lze jej použít jako klasický hydratační krém i jako šetrné mýdlo. Ačkoliv na kůži vytváří ochrannou bariéru k udržení správné hladiny hydratace, velmi rychle se vstřebává a nezanechává mastný povrch. Vysušené partie by se měly promazávat pravidelně alespoň dvakrát denně, v případě potřeby i častěji.

Důležitá je i strava

Kromě vnější péče hraje ve zdraví pokožky podstatnou roli také výživa. Pro hydrataci celého organismu včetně kůže je nutné dodržovat dostatečný pitný režim. Ve jídelníčku by neměly chybět čerstvé suroviny s dostatkem vitamínů, především A, C, D a E. Z minerálů jsou pro vitální a krásnou pokožku důležité zinek, selen a měď.

Kdy navštívit lékaře?

Velmi suchá a citlivá pokožka může být i známkou některých onemocnění jako například lupénka či atopický ekzém. Varovnými signály možných vážnějších medicínských problémů jsou zarudnutí, nadměrné svědění narušující spánek, praskliny a trhliny či velká ložiska loupající se kůže. Pokud vás suchá pokožka trápí dlouhodobě a i přes vaše úsilí o dobrou péči se její stav nelepší, je na místě navštívit kožního lékaře.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím