Jak předcházet poranění na pergamenové kůži?

Zdravá pokožka se při zátěži natahuje, ovšem citlivá pergamenová kůže se může poranit i pod relativně malým tlakem. Polovina poranění pergamenové kůže se rozvine do chronické rány, jejíž léčba je bolestivá, náročná a zdlouhavá. Jak se tomuto scénáři vyhnout pomocí prevence?

K přirozeným projevům stárnutí patří to, že se pokožka stává stále více sušší a jemnější. Výsledkem může být vznik tzv. pergamenové kůže, která je velmi citlivá a náchylná k poraněním. Ke vzniku rány může dojít například i během ošetřování, kdy se například adhezivní krytí na kůži přilepí příliš silně a při sejmutí pokožku poškodí.

Ohroženi jsou nejen starší lidé

Ačkoliv může pergamenová kůže vzniknout u kohokoliv, někteří lidé jsou jí ohroženi více než jiní. Mezi rizikové faktory vzniku pergamenové kůže patří:

  • Věk – Ohroženi jsou zejména starší lidé, jejichž pokožka je vlivem stárnutí tenčí a náchylnější k poranění.
  • Pohyblivost – Náchylnější k nejrůznějším poraněním kůže jsou pacienti s omezenou pohyblivostí, jejichž pokožka se hůře okysličuje a vyživuje.
  • Suchá pokožka – Někteří lidé mají celoživotně suchou a dehydrovanou pokožku.
  • Medikace – Následkem dlouhodobého užívání některých druhů léků (např. kortizonových krémů) může být ztenčování a vysoušení kůže.
  • Menopauza – U žen dochází během menopauzy ke snížení hladiny estrogenu, což způsobuje, že se pokožka stává křehčí.

Jak zabránit vzniku ran na pergamenové kůži?

Poranění pergamenové kůže se sice mohou rozvinout do problematických chronických ran, ovšem na straně druhé je z velké části možné jim předejít. Jak postupovat, pokud máte vy nebo vaši blízcí pergamenovou kůži?

1. Udržujte pokožku vláčnou

Suchá kůže se poraní nejsnáze, a tak je nejdůležitější zásadou v prevenci vzniku poranění křehké pergamenové kůže hydratace pokožky. Patří sem samozřejmě pravidelné promazávání vhodnými zvláčňujícími krémy. Místo klasických mýdel, která pokožku vysušují, používejte emoliencia. Krém *Epaderm Cream je možné používat nejen jako hydratační péči, ale také jako mýdlo či přísadu do koupele. Po každém umytí zůstane kůže příjemně vláčná a chráněná před nadměrným vysoušením. Hydratační péči zaměřte především na horní končetiny, kde pergamenová vzniká nejčastěji. Nezapomínejte ale ani na jiné partie, které mají tendenci k vysoušení (kolena, paty, chodidla a další).

2. Vytvořte si bezpečné prostředí

Příčinou ran na pergamenové kůži jsou zvláště u starší populace náhodné nehody, ke kterým dochází během každodenních činností (např. náraz do nábytku, škrábnutí od prstenu apod.). I jednoduché změny ve vaší domácnosti mohou být velmi efektivní. Odstraňte překážky či koberce, o které byste mohli zakopnout, zabezpečte ostré hrany nábytku a dávejte pozor na jakékoliv předměty či materiály, které mohou pokožku poškodit.

3. Vhodně se oblékejte

Tím, že budete mít většinu kůže chráněnou oděvem, předejdete mnoha poraněním. Velmi se osvědčuje oblečení s dlouhými nohavicemi či rukávy a ponožky. Při převlékání buďte opatrní a dávejte si pozor na zipy, knoflíky a další části oděvů, o které je možné se poranit.

4. Jezte vyváženou stravu

Nevýživná strava a nedostatečný pitný režim mohou způsobit, že je pokožka křehká a náchylnější k natržení. Abyste udrželi svou kůži silnou a podpořili její regenerační schopnosti, pijte hodně vody a ve svém jídelníčku se snažte mít potraviny bohaté na vitamíny A, C, D a další živiny, které zdraví kůže prospívají. Tvorbu kolagenu v kůži podpoříte konzumací potravin s vysokým podílem bílkovin, jako jsou například ryby, vejce či luštěniny.

5. Rány ošetřujte neadhezivním krytím

Když už k poranění dojde, je nutné jej ošetřovat velmi šetrně a opatrně. Ránu a její okolí je nejprve nutné vyčistit oplachovým roztokem, jako je *Granudacyn, který ji zbaví bakterií, virů a dalších patogenů. K mechanickému poranění pokožky může dojít i během ošetřování, a tak je vhodné používat neadhezivní krytí, které minimalizuje riziko poškození okolní kůže. Příkladem krytí vhodného k ošetření rány na pergamenové kůži je *Mepitel Film, které je speciálně navrženo pro ochranu křehké a citlivé kůže. Alternativou klasického krytí je zabalení rány do neadhezivní gázy a její upevnění lékařskou páskou.

I z drobných poranění pergamenové kůže se může snadno stát velmi bolestivá rána, jejíž léčba je dlouhá a náročná. Pokud je právě vaše kůže velmi citlivá a křehká, uděláte nejlépe, když se budete cíleně snažit vzniku ran předem zabránit. Na jedné straně je vhodné dbát opatrnosti a vyhýbat se rizikovým faktorům a činnostem. Na druhé straně se vždy vyplatí o pokožku pečovat, aby byla odolnější a méně náchylná k poranění. V případě, že ke vzniku rány dojde, je nutné léčbu nepodcenit a snažit se zabránit vzniku infekce či opětovného natržení.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím