Jak předcházet proleženinám?

Dekubity, neboli proleženiny či prosezeniny, jsou poškození kůže způsobená nejčastěji tlakem kosti v místech s malou vrstvou tukové anebo svalové tkáně. Působením tlaku na kůži se zhoršuje zásobování tkání živinami a kyslíkem, v důsledku čehož dochází k jejich postupnému odumírání a vzniku dekubitů. Ačkoliv se proleženiny tvoří velmi rychle (někdy stačí pouhých několik desítek minut), jejich léčba je v mnoha ohledech náročný a zdlouhavý proces. Dobrou zprávou ovšem je, že existují účinné metody, jak rozvoji dekubitů předejít. Jaké jsou zásady prevence vzniku dekubitů?

S prevencí je nutné začít co nejdříve

Na vznik dekubitů má vliv mnoho faktorů. Těmi nejvýznamnějšími jsou tlak, tření, nadměrná vlhkost kůže a zdravotní stav pacienta. V případě tlaku rozhoduje spíše délka jeho trvání než jeho síla. Velmi rizikový je tedy i mírný tlak, pokud působí na pokožku delší dobu. Třecí síly působí nejčastěji, když je pacient v polosedící poloze a jeho trup klouže po podložce směrem dolů. Dochází tak ke tření kůže o podložku, následkem čehož je narušena povrchová vrstva kůže (epidermis). Velmi nepříznivým faktorem, který zásadním způsobem přispívá ke vzniku dekubitů, je nepohyblivost pacienta. U imobilních osob zcela vymizí spontánní pohyby na lůžku, takže nedochází k průběžnému snižování tlaku na kůži. Problematická je také inkontinence, během níž se na povrchu kůže objevuje zvýšené množství mikroorganismů, které umožňují růst bakterií a plísní.

Vznikem proleženin či prosezenin jsou tedy nejvíce ohroženi starší pacienti dlouhodobě upoutaní na lůžko, kteří mají nadváhu nebo naopak podváhu, občas trpí inkontinencí a mají suchou a citlivou pokožku. Všechny výše uvedené rizikové faktory nemusí samozřejmě platit najednou, většinou se jedná o jejich různou kombinaci. Platí přitom, že ať už je pacient v nemocniční, sociální, nebo domácí péči, je velmi důležité aplikovat preventivní postupy vzniku dekubitů co nejdříve.

Dekubity mohou způsobit závažné zdravotní problémy a pokud vzniknou, je jejich léčba náročná nejen pro pacienty samotné, ale také pro pečující osoby. Z toho důvodu je velmi důležitá prevence, která začíná tím, že odborník (lékař či jiný zdravotnický profesionál) identifikuje potenciálně ohrožené jedince a na základě toho zvolí a následně aplikuje konkrétní preventivní postupy.

Na prvním místě je systematické polohování

Nejúčinnější ochranou před dekubity je systematické polohování pacienta. Pravidelnou a správně provedenou změnou polohy těla se zamezí nadměrnému působení tlaku na kůži a zároveň se tím tkáně okysličí a prokrví. Intervaly polohování závisí na individuálním stavu pacienta, obecně se jedná o dobu mezi 20 minutami a 4 hodinami. Za účelem efektivního polohování je vhodné vytvořit plán polohování, podle kterého se v konkrétní časy postupuje a vedou se do něj záznamy. Nedílnou součástí změn poloh pacienta je kontrolování stavu jeho pokožky a sledování příznaků vzniku dekubitu.

Velkým přínosem jsou dnes speciální lůžka a matrace, které lze nastavit na automatické polohování pacienta. Jejich velkou nevýhodou je ovšem vysoká pořizovací cena. Manuální polohovací terapii je vhodné doplnit mnohem levnějšími antidekubitními pomůckami – matracemi, podložkami a podsedáky. *Antidekubitní podložka Z-Flo se dá jednoduše vytvarovat tak, aby odlehčila konkrétní partii. Poté se přizpůsobí tělu pacienta, drží svůj tvar a dlouhodobě zajišťuje požadovanou polohu.

V rámci prevence proleženin hraje velmi podstatnou roli také důkladná hygiena a péče o pokožku. Součástí toho je i snaha o minimalizaci kontaktu pokožky s vlhkostí, tedy nejčastěji potem, močí nebo stolicí. Lůžko i pacientova kůže by měly vždy zůstat suché a čisté. Při vysoušení pokožky je nutné postupovat jemně, bez působení přílišného tlaku, který by mohl kůži poškodit. O křehkou a citlivou pokožku je vhodné pečovat šetrnými hydratačními a ošetřujícími přípravky, které se rychle vstřebají a mohou zabránit praskání tenké kůže.

Účinnou ochranu před vznikem proleženin představuje používání speciálního ochranného krytí na nejvíce rizikových partiích. Pětivrstvé pěnové krytí *Mepilex Border Heel je speciálně tvarované na oblast paty a v kombinaci s ostatními standardními preventivními postupy uvedenými výše má prokázanou účinnost při prevenci dekubitů. Stejné vlastnosti má i krytí *Mepilex Border Sacrum, které se používá pro krytí vysoce rizikové oblasti kříže. Obě uvedená krytí jsou vhodná pro léčbu již vzniklých dekubitů stejně jako pro prevenci jejich vytvoření.

U pacientů ohrožených dekubity je nutné dbát také na správný jídelníček s dostatečným množstvím makronutrientů (především bílkovin), vitamínů, minerálů a stopových prvků. Nesmí se zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Vhodná strava podporuje celkovou obranyschopnost organismu a přispívá ke zdraví orgánů včetně kůže.

I přes veškerý medicínský pokrok představují dekubity zvláště u starších pacientů závažné zdravotní riziko. Kromě toho, že se tyto často chronické rány špatně hojí, mohou se stát vstupní branou infekce do organismu. Vhodnými preventivními postupy lze však vzniku dekubitů zabránit a to až v 95 % případů. Základem prevence je polohování za pomoci antidekubitních pomůcek a používání speciálního krytí na nejvíce rizikové části těla. Důležitou roli hrají také hygiena, péče o pokožku a správný jídelníček. Ať už jsou pacienti ohrožení dekubity v domácí, zdravotní nebo sociální péči, měli by o ně vždy pečovat osoby seznámené se zásadami prevence proti dekubitům.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím