Jak předejít vzniku diabetických vředů?

Zaznamenali jste, že vaše dolní končetiny vykazují sníženou citlivost a zároveň se vám na chodidlech a prstech u nohou tvoří vředy a nehojící se rány? Pak zpozorněte, protože by se mohlo jednat o syndrom diabetické nohy, který je jedním z nejčastějších přidružených onemocnění diabetu. I nenápadná malá ranka na noze se v tomto případě může rozvinout v chronickou ránu a vyústit až v amputaci nohy, nebo dokonce smrt pacienta. Jak by měli diabetici o své nohy pečovat, aby vzniku nebezpečných diabetických vředů předešli?

Nejčastější i nejdražší komplikace cukrovky

Chyby v životosprávě nebo nesprávný postup při léčbě mohou vyústit ve vznik mnoha různých komplikací – přidružených onemocnění cukrovky. Tyto komplikace mohou postihnout různé orgány a mít za následek dlouhodobé a závažné zdravotní problémy. Obecně platí, že by si každý diabetik měl hlídat hladinu krevního cukru, tlaku a cholesterolu. Jejich udržení na správných hodnotách významně snižuje riziko vzniku přidružených onemocnění.

V případě syndromu diabetické nohy se lze setkat také s dalšími označeními: diabetická noha, cukrovková nebo cukrovkářská noha. Jedná se o jednu z poměrně častých chronických komplikací diabetu. Podle definice Světové zdravotnické organizace představuje syndrom diabetické nohy infekci, výskyt vředů (ulcerací) nebo destrukci hlubokých tkání dolní končetiny. Toto destruktivní postižení tkání se vyskytuje v partiích od kotníku dolů a jsou pro něj typické rozsáhlé zvředovatění tkáně či dokonce gangréna (odumření tkáně). Při výskytu diabetických ulcerací a gangrény bývá někdy jedinou cestou, jak pacientovi zachránit život, amputace dolní končetiny. Syndromem diabetické nohy je postiženo zhruba 15–25 % diabetiků a amputace je pak nutná u 0,5–1 % z nich. Smutným faktem je, že u 15–19 % pacientů je diabetes poprvé diagnostikován až při vzniku diabetického vředu na noze.

Syndrom diabetické nohy je nejen medicínský, ale také společenský problém. Jedná se totiž zároveň o jednu z finančně nejnákladnějších komplikací diabetu, jejíž léčba často vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci a rehabilitaci. K tomu pacienti v mnoha případech vyžadují domácí péči a sociální služby.

Prevence proti diabetickým vředům existuje

Vzhledem k závažným následkům, které mohou diabetické vředy či gangréna pro pacienta mít, by se každý diabetik měl snažit rozvoji syndromu diabetické nohy zabránit. Naštěstí existuje hned několik režimových opatření, která při důsledném dodržování skutečně mohou riziko vzniku nebezpečných diabetických vředů významně snížit. Jak by tedy měli diabetici o své nohy pečovat?

1. Dodržování léčebného režimu

Každý diabetik by měl pravidelně navštěvovat lékaře, řídit se jeho pokyny a dodržovat stanovenou léčbu. Základem léčebného režimu je kromě případné medikace také dieta a každodenní měření hladiny cukru v krvi. Pacienti s cukrovkou by neměli zapomínat na časté kontroly u podiatra, tedy odborníka na zdraví a léčbu nohou.

2. Pravidelný pohyb

Sportovní a pohybové aktivity jsou skvělý způsob, jak v dolních podpořit cirkulaci krve, což je jedna z nezbytných podmínek pro správné hojení případných ran.

3. Každodenní kontrola stavu nohou

Diabetici často trpí neuropatií, tedy sníženou citlivostí v oblasti dolních končetin. Kvůli tomu může snadno dojít k přehlédnutí nějakého poranění. Pokud se rána přehlédne a léčba se nezahájí včas, hrozí u pacientů se syndromem diabetické nohy rozvoj chronické rány. Z tohoto důvodu by měli cukrovkáři pravidelně (ideálně denně) kontrolovat zdravotní stav svých nohou. Vzhledem k neuropatii je k tomu vhodné použít například zrcátko, případně požádat o pomoc členy rodiny.

4.Zvýšená hygiena dolních končetin

Dalším preventivním krokem proti vzniku diabetických vředů je zvýšená hygienická péče o dolní končetiny. Ideální je nohy alespoň dvakrát denně umýt (např. i během sprchování) a poté šetrně osušit.

5. Hydratační péče o pokožku

Vysušená pokožka je mnohem náchylnější k poraněním a případné rány na ní se hojí hůř. Vhodným tipem, jak předcházet diabetickým vředům, tak je pravidelné promazávání pokožky vhodným hydratačním krémem, jako je například *Epaderm Cream. Jeho šetrné složení pokožku nedráždí a zároveň ji intenzivně zvláční, a tím posílí kožní bariéru. Hydratovaná pokožka je tak odolnější vůči poranění i popraskání.

6. Vyhýbání se teplotním extrémům

Faktorem, který nohám diabetikům nesvědčí, jsou extrémní teploty. Během mrazů se dolní končetiny špatně prokrvují a jsou méně citlivé, což může vyústit v omrzliny. Dalším rizikem spojeným s velmi nízkými teplotami je „zmrznutí“ inzulinu, jehož tvorba nebo účinnost je hlavním důvodem zdravotních komplikací spojených s cukrovkou. Během velmi teplých dnů diabetici často hůře dodržují předepsaný režim, a tak u nich hrozí zvýšené riziko kolapsu. Problematické je také to, slunce ničí inzulin v injekcích. Pokud tedy pacient inzulinové injekce nosí s sebou ven, měl by je pečlivě schovávat před slunečními paprsky.

7. Nošení vhodné obuvi

I obuv může sloužit jako účinná prevence destruktivního postižení tkání dolních končetin. Vhodné boty pro diabetiky ovšem musí splňovat náročná kritéria. Především nesmí pacienta nikde tlačit a musí poskytovat dostatečný prostor pro prsty. Podpatek by zároveň neměl být vyšší než 2,5 cm a vnitřek boty musí být jemný, hladký a bezešvý. Celkově by obuv měla být lehká a dobře ventilovat. Letní otevřená obuv, jako jsou například sandále, je naopak pro diabetiky zcela nevhodná, protože se do ní mohou dostat kamínky, které nohu poraní.

8. Pedikúra

Partií, kde mohou často vznikat trhliny v kůži, je okolí nehtů. Diabetici by proto měli do léčebného režimu zahrnout také pravidelnou pedikúru. O zásadách jejího správného provádění by je měl poučit lékař. U cukrovkářů se totiž nesmí provádět tzv. mokrá pedikúra po vodní lázni, která má vést ke změkčení pokožky před následným ošetřením ostrými nástroji. Vůbec nejlepší je absolvovat proceduru u odborníka, který provede suchou pedikúru a má k dispozici vhodné sterilní nástroje.

Zdraví nohou se nesmí zanedbat

Diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění s mnoha projevy a přidruženými onemocněními. Jednou z nejzávažnějších komplikací je syndrom diabetické nohy, při kterém mohou vzniknout nehojící se rány zvané diabetické vředy. Ty mohou vyústit až k odumření tkáně, případně amputaci dolní končetiny. Naštěstí ovšem existuje výše uvedená sada účinných preventivních postupů, které pravděpodobnosti diabetických vředů zásadně snižují. Každý diabetik by podle svého stavu měl tato opatření praktikovat a chránit tak zdraví svých nohou.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím