Jak vznikají dekubity a jak jim předejít?

Vznik a léčba dekubitů, neboli proleženin či prosezenin, je i přes veškerý lékařský pokrok posledních let stále závažným medicínským problémem. Nejenže tento typ ran způsobuje pacientům značné utrpení, ale může je dokonce ohrožovat na životě. O důležitosti boje s dekubity svědčí to, že jsou jedním z osmi kritérií, pomocí kterých se hodnotí kvalita péče v jednotlivých nemocnicích. Kde a proč proleženiny vznikají a jak vypadá prevence jejich výskytu?

Co jsou dekubity a jak vznikají?

Dekubity jsou rány a poškození kůže či podkožních vrstev vzniklé působením tření a přímého tlaku. Dalším rizikovým faktorem je nadměrná vlhkost podložky, kdy je kůže pacienta po delší dobu v kontaktu například s potem, močí či stolicí. Významnou roli hraje také kvalita výživy, dostatek hydratace a celkový zdravotní stav a věk pacienta.

Proleženiny se mohou objevit prakticky kdekoliv na těle. Nadměrným a dlouhotrvajícím tlakem v místě kontaktu těla s podložkou se zpomalí nebo dokonce zcela zastaví cirkulace krve, dochází k deformaci buněk v tkáních a ty začnou postupně odumírat. Nejčastěji proleženiny vznikají v místech s nízkým množstvím tukové či svalové tkáně jako je oblast kolem pánve a sedacích kostí, oblast krční páteře a lopatek či na patách a kotnících. Proleženinami trpí zejména imobilní pacienti vyššího věku s celkově zhoršeným zdravotním stavem.

Jaká je prevence vzniku dekubitů?

Dobrou zprávou je, že při dodržování preventivních postupů lze v až 95 % případů vzniku dekubitů předejít. Zcela nenahraditelnou součástí prevence je pravidelné polohování, které ulehčuje rizikovým oblastem pacienta. Pečující personál či rodinní příslušníci by měli praktikovat moderní metody polohování tak, aby zajistili jak bezpečí, tak pocit komfortu pacienta. Změna polohy by měla probíhat ideálně každé dvě hodiny přes den a co tři hodiny v noci. Je vhodné využívat moderních polohovacích pomůcek (matrace, polštářky, podložky), případně pasivní antidekubitní matraci či speciální polohovací lůžka.

Dále je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin a stravu bohatou na bílkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Hygiena pacientů ohrožených či postižených proleženinami by měla být velmi šetrná, jemná a bez tření kůže.

Při péči o nejrizikovější pacienty doporučujeme používat speciální profylaktická krytí určená k prevenci dekubitů. Vysoce rizikovou křížovou oblast chrání před vznikem dekubitů krytí *Mepilex Border Sacrum. Při použití v kombinaci s dalšími preventivními postupy zmíněnými výše snižuje *Mepilex Border Sacrum riziko vzniku dekubitů až o 88 %. *Mepilex Border Heel je určeno pro další rizikovou oblast – kotníky a paty. Pro ostatní ohrožené části těla jako jsou např. čelo, brada, lopatky, kosti kyčelní, je pak vhodné krytí *Mepilex Border Flex.

Platí, že dekubity jsou zdravotní komplikací, které lze předejít. Preventivní postupy je vždy nutné přizpůsobit konkrétnímu pacientovi s ohledem na jeho zdravotní stav, onemocnění a specifické potřeby a podmínky. Dostatečná prevence ušetří pacienty značných útrap a pečující osoby komplikací spojených s časově i finančně náročnou léčbou těchto chronických ran.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím