Které partie jsou vznikem dekubitů nejvíce ohroženy?

Dekubity neboli proleženiny jsou strašákem imobilních pacientů i těch, kdo o ně pečují. A není se čemu divit – v některých případech vznikají řádově během několika desítek minut, ovšem jejich hojení a léčba trvají dlouhé týdny. A v případě infekce mohou pacienta dokonce ohrožovat na životě. Kde dekubity nejčastěji vznikají a jak tyto partie chránit?

Proleženiny jsou poškození kůže a podkožních tkání vzniklé v důsledku působení tlaku. Rozsah, respektive stupeň poškození, závisí na intenzitě a době působení tlaku, zdravotním stavu pacienta a dalších faktorech, jako je například vlhkost na pokožce. Obecně jsou vznikem dekubitů ohroženy osoby se sníženou pohyblivostí, tedy typicky pacienti upoutaní na lůžko či invalidní vozík. Stejně jako pro jiné typy chronických ran je pro dekubity charakteristické, že se jedná o značně bolestivá poranění a proces hojení trvá nejméně několik týdnů. Z toho vyplývá i značná finanční nákladnost léčby. V rámci prevence vzniku dekubitů je nejúčinnější systematické polohování a také dostatečná hygiena pokožky.

Proleženiny se mohou objevit kdekoliv na těle

Ačkoliv dekubity mohou vzniknout prakticky na jakémkoliv místě na těle, jsou partie, které jsou ohroženější než jiné, a právě o ty je třeba pečovat nejvíce. K nejvíce náchylným patří oblasti s malou vrstvou tukové a svalové tkáně, kde vnější tlak působí přímo proti kosti či kloubu. Jedná se především o:

  • křížovou (sakrální) oblast
  • sedací kosti
  • paty, vnější kotníky a zevní strany chodidel
  • kyčelní oblast

Méně často se dekubity objevují také například na zadní straně hlavy, kolem lícních kostí, v oblasti palce u nohy, na ramenou, kolem lopatek či na boční straně kolen. Jejich výskyt je zpravidla závislý na poloze pacienta (vsedě či vleže).

Krytí pro léčbu i prevenci dekubitů

Oblast kříže neboli sakrální oblast je jednou z partií, které jsou dekubity nejvíce ohroženy. Právě pro tuto náchylnou část těla jsme vyvinuli pětivrstvé krytí *Mepilex Border Sacrum. Speciální tvar krytí zajistí kvalitní pokrytí křížové oblasti a lepící okraj lze dobře utěsnit. Hlavní výhodou tohoto krytí je, že lze použít k léčbě již vzniklých proleženin a zároveň má prokazatelně preventivní účinky. Při použití u rizikových pacientů tak krytí vzniku dekubitů dokáže zabránit. Podobné výsledky má pětivrstvé krytí *Mepilex Border Heel, které je tvarované k ošetření a prevenci dekubitů v oblasti paty. Obě zmíněná krytí vytváří na ráně a jejím okolí optimální vlhké prostředí, jež maximálně napomáhá a urychluje hojící procesy. Silikonová kontaktní vrstva Safetac navíc zajišťuje, že lze krytí sejmout bez poškození tkáně, což pacienty ušetří zbytečné bolesti.

Polohování – nejdůležitější součást prevence

V rámci prevence vzniku proleženin či prosezenin hraje nejdůležitější roli systematické polohování pacienta. Výhodou naší *antidekubitní podložky Z-Flo je, že lze jednoduše podle návodu vytvarovat tak, aby odlehčila konkrétní partii. Manipulace s podložkou je tak snadná a lehká, že se hodí i pro použití v domácím prostředí, kdy polohování provádí například ošetřující člen rodiny. Podložka *Z-Flo se anatomicky přizpůsobí jakékoliv části těla a svůj tvar následně spolehlivě drží. K dostání je v různých velikostech, aby přesně odpovídala potřebám konkrétního pacienta. V sortimentu máme také podložky s rozměry pro děti, které jsou ideální například pro fixaci polohy dítěte během cestování.

Pro zvláště rizikové pacienty ohrožené vznikem proleženin na patě máme v nabídce kromě speciálního antidekubitního krytí také botu *F-Flex. Díky nastavitelným popruhům je vhodná pro různé velikosti nohy. *Antidekubitní bota F-Flex zajistí odlehčení oblastí paty a Achillovy šlachy, a tak se hodí pro léčbu i prevenci vzniku proleženin. Jednoduchost manipulace s botičkou opět umožňuje její použití jak v nemocnicích a zařízeních s pečovatelskou službou, tak v domácím prostředí.

Zvýšená pozornost je na místě

Dekubity se sice mohou objevit prakticky na jakémkoliv místě na těle, některé partie jsou ovšem jejich vznikem ohroženy výrazně více než jiné. Patří mezi ně například oblasti kříže, paty a Achillovy šlachy, kyčle a sedací kosti. Při péči o pacienty na lůžku či invalidním vozíku je nutné těmto partiím věnovat zvláštní pozornost a pravidelně kontrolovat změny na kůži, které by mohly signalizovat vznik proleženin. V rámci prevence vzniku dekubitů jsou dnes k dispozici kvalitní pomůcky, které nejenže podporují léčbu dekubitů, ale dokáží jim dokonce zabránit. Každá proleženina a prosezenina, jejichž vzniku se s pomocí našich speciálních krytí a antidekubitních pomůcek podaří zabránit, ušetří pacienta dlouhé, bolestivé a finančně nákladné léčby.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím