Nový rok, nová lékárnička: Co by měla obsahovat?

Nikdy nevíte, co se může přihodit. S domácí lékárničkou ale budete vždy připraveni jak na drobná poranění, tak náhlé virózy. Udělejte si v novém roce čas na revizi a doplnění vaší aktuální lékárničky, ať vás během nadcházejícího roku nic nepřekvapí. Co by v krabičce první pomoci rozhodně nemělo chybět?

Domácí lékárnička

Dobře vybavená domácí lékárnička by měla být součástí každé domácnosti, protože právě tam se obvykle stává nejvíce úrazů. U vážnějších úrazů, jako jsou popáleniny nebo řezné rány, bývá okamžitá první pomoc naprosto klíčová. K té však potřebujete dostupnou lékárničku se všemi náležitostmi.

Překvapit vás mohou nejen úrazy, ale i náhlá onemocnění a zdravotní problémy. Nemoci se neptají na to, kdy mají lékárny otevřeno, pro tyto chvíle je tak plně vybavená domácí lékárnička zkrátka nezbytností.

Domácí lékárnička – co by v ní nemělo chybět?

Alespoň základní lékárničku má většina domácností, ne vždy však obsahuje vše, co by měla. Často není úplná nebo v ní leží léky s prošlou trvanlivostí. Vstup do nového roku tak může být signálem pro revizi obsahu vaší lékárničky a doplnění chybějících produktů.

Co by vám v lékárničce rozhodně nemělo chybět?

  • základní léky na bolest a teplotu, alergii, zácpu a průjem
  • dezinfekci na ošetření poranění
  • náplasti s polštářkem i bez polštářku
  • sterilní obvaz a obinadlo
  • nůžky a pinzeta
  • přípravek pro výplach očí
  • teploměr
  • specifické prostředky pro vaše potřeby

Pro ošetření drobných poranění, jako jsou odřeniny, popáleniny nebo řezné rány, se vám bude hodit čisticí *[Granudacyn sprej](https://www.osetreniran.cz/produkty/granudacyn)*, který díky rychlému antimikrobiálnímu účinku významně snižuje množství bakterií a virů v ráně již do 60 sekund po aplikaci. [Granudacyn sprej](https://www.osetreniran.cz/produkty/granudacyn) navíc neštípe ani nepálí, což ocení nejen rodiny s dětmi.

Po vyčištění rány je třeba zvolit vhodné krytí. Ideálně takové, které se k ráně nepřilepí a udrží optimální prostředí pro bezproblémový průběh hojení. Na většinu běžných ran se hodí naše univerzální krytí *[Mepilex Border Flex](https://www.osetreniran.cz/produkty/mepilex-border-flex)**, které se přizpůsobí tělu v místě poranění.

Jak lékárničku skladovat?

Při sestavování lékárničky dbejte také na správné skladování. Léky by se měly uchovávat ve tmě a ideálně při pokojové teplotě. Lékárničku ukryjte mimo dosah dětí a domácích mazlíčků, které by barevné tobolky mohly lákat. Zároveň byste však měli mít lékárničku stále na dosah ruky, abyste v případě potřeby věděli kam sáhnout. S přehledností vám pomohou také různé pořadníky, díky kterým můžete léky roztřídit třeba podle účinku.

Předtím než dáte lékárničku opět dokupy, nezapomeňte vyhodit všechny léky i obvazy s prošlou trvanlivostí. Zbylé léčivo nevyhazujte do koše, ale vraťte jej zpět do lékárny.

S vybavenou lékárničkou vás náhlé zranění už nezaskočí

Plně vybavená lékárnička by neměla chybět v žádné domácnosti. Při revizi obsahu a doplnění nezbytností se zaměřte na základní léky, dezinfekci, obvazy, náplasti i specifické produkty podle vašich osobních potřeb. Nezapomeňte léky správně skladovat a obsah lékárničky pravidelně aktualizovat. Jedině tak vás žádná nenadálá situace v nadcházejícím roce nepřekvapí! S dobře vybavenou lékárničkou budete mít vždy po ruce vše pro rychlou a efektivní první pomoc.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím