Nový závod Mölnlycke v ceně 50 milionů eur uspokojí poptávku po produktech i udržitelnosti

Společnost Mölnlycke investovala 50 milionu eur do nového závodu v malajsijské provincii Kulim, aby uspokojila rostoucí poptávku po vysoce kvalitních chirurgických rukavicích. V souvislosti se zahájením provozu nového závodu v září 2022 bylo zatím vytvořeno 500 pracovních pozic pro místní obyvatele. V rámci maximální udržitelnosti nové továrny jsme při výstavbě spolupracovali v oblasti energetických řešení se společností ENGIE a v oblasti čištění odpadních vod se společností Veolia Water Technologies. Díky tomu je v naší nové fabrice zajištěno to nejšetrnější hospodaření s energiemi a vodou.

Cílem je výroba ze 100% obnovitelné elektřiny

Generální ředitel společnosti Mölnlycke Zlatko Rihter komentoval uvedení nové továrny slovy: „Nový závod je klíčovou součástí našich plánů na udržitelný růst v oboru výroby chirurgických rukavic. Rozšíření výroby nám umožní, abychom uspokojili předpokládanou poptávku po těchto žádaných produktech. Tohoto cíle dosáhneme ovšem způsobem, který je méně náročný na zdroje a zároveň vytvoříme nejmodernější pracovní prostředí pro naše kolegy v Malajsii.“

Zavázali jsme se ke snížení provozních emisí uhlíku o 50 % do roku 2030 (oproti roku 2016) a v rámci malajsijského národního programu také k dosažení bezemisní výroby do roku 2050. Těchto cílů chceme dosáhnout přechodem na 100% obnovitelnou elektřinu ve všech našich provozovnách na světě.

V novém závodě bude spotřeba energií řízena pomocí moderních digitálních technologií, aby bylo možné sledovat, jak se elektřina spotřebovává a kde se případně ztrácí. To nám umožní minimalizovat zbytečné energetické ztráty, což povede ke snížení celkové spotřeby. V současné době 4 z celkem 14 elektráren Mölnlycke využívají pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů. Od března 2023 by měly na seznam továren plně poháněných zelenou elektřinou přibýt další tři fabriky na výrobu chirurgických rukavic v Malajsii.

Do roku 2050 společností s nulovým odpadem

Vizí společnosti Mölnlycke je stát se nejpozději do roku 2050 společností s nulovým odpadem (zero waste company). Zaměřujeme se tak na podporu oběhového hospodářství s cílem snížit množství odpadu ve všech výrobních procesech. Snažíme se také o maximální recyklaci veškerých materiálů i opětovné využívání odpadní vody, a to jak na místě, tak prostřednictvím třetích stran. Nový závod v Kulimu je proto vybaven nejmodernějšími technologiemi čištění odpadních vod od společnosti Veolia.

Výkonná ředitelka pro oblast chirurgických rukavic v Mölnlycke k tomu uvedla: „Proces výroby chirurgických rukavic je velmi náročný na zdroje. Díky partnerství s odborníky v oblasti energetického a vodního hospodářství se chceme stát globálním lídrem v oblasti udržitelné zdravotní péče. Jsem velmi potěšena, že jsme jsou našimi partnery právě společnosti ENGIE a Veolia, které nám pomáhají realizovat naši transformační agendu udržitelnosti nazvanou WeCare“.

Společnost ENGIE je světovým lídrem v poskytování nízkouhlíkové energie. Pro nový závod Mölnlycke v Kulimu poskytla udržitelné energetické řešení. Thomas Baudlot, generální ředitel společnosti ENGIE Energy Solutions APAC působící v zemích jihovýchodní Asie, spolupráci komentoval: „Společnost ENGIE je hrdá na to, že je dlouhodobým partnerem Mölnlycke pro udržitelnost a dosažení nízkouhlíkové výroby v Malajsii. Nová továrna v Kalimu bude důležitým milníkem. Tento projekt je příkladem toho, jak mohou průmysloví hráči sklízet ekonomické výhody za urychleného přechodu na nízkouhlíkovou energetiku.“

Společnost Veolia Water Technologies je naším předním dodavatelem technologií pro čištění odpadních vod. Pro závod v Kulimu bylo zvoleno řešení, které minimalizuje množství odpadní vody a zároveň umožňuje její opětovné použití. Součástí této technologie je digitální monitoring a program chemické úpravy na míru. Tento model umožní závodu ještě více optimalizovat využití energie a chemikálií během čištění a nakládání s vodou.

Ředitel společnosti Veolia Water Technologies pro Majalsii Olivier Estienne uvedl: „Veolia je pevně odhodlána prosazovat ekologickou transformaci. Jsme nadšeni z partnerství se společnostmi, jako je Mölnlycke, které se snaží zavést udržitelné postupy a integrovat do svého podnikání zelené myšlení. Náš tým je hrdý na to, že je součástí plánů expanze Mölnlycke v Malajsii. Těšíme se na další spolupráci ve vzájemné snaze o větší udržitelnost i lepší podnikatelský výkon.“

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím