O jizvu po císařském řezu začněte pečovat co nejdříve

V České republice probíhá formou císařského řezu (sectio caesarea, SC) dlouhodobě zhruba pětina až čtvrtina porodů. Jedná se o vůbec nejčastější porodnickou operaci, kdy dochází k vyjmutí plodu z těla matky skrze chirurgicky otevřenou břišní stěnu. Zákrok se provádí buď plánovaně, tedy na základě časné anamnézy nastávající maminky a vyšetření plodu již v průběhu těhotenství. Nejčastějšími důvody pro plánovaný císařský řez jsou nestandardní poloha plodu a jeho nízká porodní hmotnost, nepoměr mezi velikostí hlavičky miminka a pánve matky a také pokud plod trpí nedostatkem kyslíku. K akutnímu císařskému řezu se přistupuje ve chvíli, kdy je kvůli nastalým porodním komplikacím na zdraví či životě ohrožena matka, dítě, nebo oba zároveň.

Péče o jizvu je běh na dlouhou trať

Řez bývá nejčastěji veden všemi vrstvami měkkých tkání ve spodní části dělohy. Břišní dutina je poté sešita po jednotlivých vrstvách (děloha, svaly, podkoží, kůže). Po zahojení rány vznikne jizva dlouhá 10 - 15 cm. O jejím následném charakteru a vzhledu rozhoduje více faktorů. Zcela zásadní vliv má správná péče o jizvu, která začíná ihned po porodu. Jelikož se jedná o hlubokou ránu, hojí se poměrně dlouho – zhruba 6 týdnů. Za tuto dobu při hladkém průběhu regenerace vznikne ideálně světlá, pružná, jemná a pohyblivá jizva. Péče o jizvu by pak měla trvat dalších 12 - 18 měsíců. Cílem je vyhnout se vzniku tzv. aktivní jizvy, která se neustále vyvíjí, je bolestivá, začervenalá, nepružná, nepohyblivá a svědí. Následkem chybného hojení může také vzniknout keloidní jizva, která je vystouplá nad okolní pokožku, případně jizva příliš vtáhnutá dovnitř.

Pečovat o jizvu začněte co nejdříve. Už těsně po porodu můžete kůži v okolí sešité rány chladit. Po celou dobu hojení rány dodržujte opravdu důkladnou hygienu. Ideální je časté krátké sprchování nepříliš teplou vodou. Pro mytí se nejvíce hodí nedráždivá mýdla bez parfemace. Rychlejší hojení jizvy po císaři podpoříte také jemným masírováním, které přispívá k lepšímu zavinování dělohy a podporuje ozdravné regenerační procesy.

Pomohou masti i kvalitní krytí

Mezi nejčastější komplikace během pooperační fáze po císařském řezu patří infekce, a proto je důležité ránu a vznikající jizvu pravidelně čistit oplachovým roztokem *Granudacyn. Kromě toho, že likviduje bakterie a další patogeny, urychluje a podporuje hojení. Velmi důležitou roli hraje pravidelné promazávání jizvy. K tomuto účelu můžete zvolit i běžné tuky, které najdete u sebe v kuchyni jako olivový či kokosový olej, případně i vepřové sádlo. V dnešní době už ale není třeba se držet osvědčených receptů babiček. Máte možnost sáhnout po speciálních mastech, olejích a gelech, které byly namíchány právě pro tento účel. Proces hojení jizvy po císařském řezu podpoříte také silikonovým *krytím Mepiform, které dokáže zlepšit stav starých jizev a lze použít i k prevenci vzniku nových.

Posilujte hluboké svaly

Záhy po porodu se doporučuje začít s technikou prodýchávání směrem do bránice až do pánevního dna. To vede k aktivaci hlubokých svalů ve středu těla a snižování působení tahových a tlakových sil. Během procesu hojení jizvy po císařském řezu dbejte na pravidelné vyprazdňování močového měchýře i stolice. Určitě neuděláte chybu, pokud budete pít čaje s spasmolytickým účinkem, které podporují uvolňování křečí (například maliníkový či kontryhelový).

Nejdříve vás potrápí kašel i smích

Na jizvu samozřejmě dávejte pozor a vyvarujte se jakékoliv zvýšené námahy. Počítejte s tím, že nějakou dobu pro vás bude nepříjemné například vstávání z postele, kašel, kýchání, nebo dokonce i smích. V prvních poporodních měsících volte takové oblečení, které nebude jizvu dráždit, tedy ideálně spodní prádlo, kalhoty a sukně s vyšším pasem. Rozhodně se vyvarujte přímému opalování jizvy. Stejně jako u jiných forem poranění kůže může vést vystavování slunečním paprskům k nadměrné pigmentaci, což jizvu ještě více zviditelní.

Císařský řez může proběhnout jako detailně naplánovaná operace, nebo se může jednat o urgentní úkon. V obou případech se jedná o náročný zákrok, po kterém zůstane rodičce ve spodní části břicha jizva. Nejdůležitějším obdobím při hojení rány je první poporodní týden, kdy je jizva v podbřišku silní a červená. Při správné péči, se kterou musíte začít co nejdříve, bude ale postupně slábnout a zasvětlá. Správně zahojená jizva po císařském řezu vás nebude svědit ani bolet a umožní vám i nadále žít aktivní život bez omezení.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím