O ránu po císařském řezu začněte pečovat již v porodnici

Pokud patříte mezi nastávající maminky, určitě vás čeká balení tašky do porodnice. V knížkách, na internetu i od známých máte zajisté spoustu tipů, na co rozhodně nezapomenout a co naopak nechat doma. Bohužel se v konkurenci různých druhů prádla, něčeho k zakousnutí a kosmetiky pro miminko často zapomíná na produkty k péči o pooperační jizvy. A to je škoda vzhledem k tomu, že v Česku probíhá císařským řezem každý čtvrtý porod a o jizvu po tomto zákroku je potřeba začít pečovat co nejdříve. Co si tedy vzít s sebou do porodnice, abyste mohla o případnou jizvu po císařském řezu pečovat správně a co nejdříve?

Nezapomeňte na péči o pooperační rány

Běžný seznam toho, co si zabalit do tašky do porodnice, ponecháme tentokrát stranou a namísto toho se budeme soustředit pouze na produkty pro péči o jizvu po císařském řezu. V České republice přichází císařským řezem na svět zhruba každé čtvrté dítě a toto číslo neustále narůstá. Ačkoliv se císařský řez oficiálně provádí pouze ze zdravotních důvodů a na pokyn lékaře, realita je často jiná a operace bývá provedena na žádost rodičky. Císařský řez může být předem plánovaný úkon na základě zdravotního stavu rodičky a průběhu těhotenství, nebo se může jednat o akutní zákrok, když nastanou nějaké komplikace.

Určitá šance, že bude proveden císařský řez, tedy existuje prakticky ve všech případech těhotenství. Nastávající maminka by tak měla být připravena i na tuto variantu. Řez vede skrze všechny měkké tkáně, tedy přes kůži, podkoží a svaly až do dělohy, odkud je poté dítě vyjmuto. Jedná se tedy o hlubokou ránu, po které zůstává jizva o velikosti zhruba 10 až 15 cm. Na to, aby se rána úspěšně zahojila a jizva byla co nejmenší a nejméně viditelná, má rozhodující vliv správná pooperační péče. Zcela zásadní je přitom začít s péčí o ránu co nejdříve.

Nejdůležitější fáze hojení nastává už v prvním týdnu

V procesu hojení rány po císařském řezu je nejkritičtějším obdobím již první týden po operaci, kdy je jizva na podbřišku silná a červená. Poté by měla slábnout a její odstín zesvětlovat. Instrukce, jak se starat o jizvu po císařském řezu, by měla každá maminka dostat již v porodnici přímo od lékařů a sestřiček. Obecně platí, že je velmi důležité předejít infekci a dalším zánětlivým komplikacím. Nejúčinnější prevencí infekce je důsledné dodržování hygieny v podobě pravidelného omývání rány čistou vodou. Namísto mýdla můžete použít hydratační krém *Epaderm Cream, který poslouží také ke zvláčnění pokožky kdekoliv na těle. Díky šetrnému složení je navíc *Epaderm Cream vhodný i na péči o citlivou dětskou pokožku a to již od narození. Namísto tří různých produktů vám tak v tašce zabere místo pouze jeden z univerzálním využitím.

K čištění rány již 2. den po porodu je možné použít také oplachový roztok *Granudacyn, který ránu chrání před infekcí a navíc urychluje hojení. Jeho další výhodou je, že nepálí, snadno se aplikuje a je k dostání i v praktickém 50ml balení, které se snadno vejde do každé tašky. Během prvních zhruba dvou týdnů, kdy jsou na ráně ještě stehy, je možné masírovat její okolí. Na samotnou ránu by se však před vyndáním stehů sahat nemělo.

Nezapomeňte na speciální krytí

Císařský řez je poměrně specifickým typem zákroku a tomu by měla odpovídat i péče o pooperační ránu. Stejně jako u jiných pooperačních ran je nejprve vhodné ošetření krytím *Mepilex Border Post-Op, které bylo speciálně pro tento účel vyvinuto. Vyniká svou absorpční schopností i flexibilitou a voděodolná svrchní vrstva navíc ránu chrání před nečistotami a bakteriemi.

Po 10–14 dnech po operaci se vyndají stehy a poté je ideální používat krytí *Mepiform. Toto tenké, pružné a diskrétní krytí podporuje proces hojení. Navíc má prokazatelné preventivní účinky na vznik hypertrofických a keloidních jizev, které jsou hodně viditelné a k tomu často bolestivé a velmi citlivé.

Buďte připravena na všechno

Pokud právě přemýšlíte, co si zabalit do tašky do porodnice, zohledněte i možnost, že vás čeká císařský řez. Ačkoliv se jedná o nejčastější porodnickou operaci, rána po ní je hluboká a nevyhnete se vzniku jizvy. Její podoba a funkčnost závisí do velké míry na tom, jak budete o pooperační ránu pečovat. Mějte tedy s sebou vše, co pro šetrnou a kvalitní péči budete potřebovat. Zvýšíte tak šanci, že vaše případná jizva po císařském řezu se zhojí esteticky i funkčně co nejlépe.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím