Operací chirurgická péče zdaleka nekončí

Úspěšně provedený operační zákrok je pro vyřešení konkrétního zdravotního problému vždy naprosto zásadní. Ihned po operaci ale začíná další důležitá fáze – pooperační péče. Zejména u chirurgických zákroků je její hlavní součástí hojení ran. Kvůli vysokému riziku vzniku infekce je důležité věnovat bezproblémovému hojení ran maximální pozornost.

Moderní pooperační péče vyžaduje inovativní přístupy i materiály

Z pohledu pacienta znamená rychlé hojení pooperačních ran nejen méně bolesti a komplikací, ale také dřívější návrat do normálního života. Rychlost hojení ran se přitom odvíjí od mnoha faktorů. Zásadní je samozřejmě zdárně provedený operační zákrok zakončený správným sešitím rány za důkladného dodržování sterilních podmínek. Důležitou roli hraje také správná péče o ránu, dodržování klidového režimu a vhodná strava s dostatkem vitamínů a stopových prvků. Délka léčby a hojení rány záleží dále také na individuální kondici pacienta, jeho věku a imunitě. Metodika péče o pooperační rány zůstávala po dlouhá desetiletí prakticky neměnná. Tradiční přístup spočíval v pravidelném vyměňování obvazů bez ohledu na to, zda je výměna vůbec nutná. Tento postup může proces hojení zpomalit, zkomplikovat nebo úplně zastavit, protože ránu vystavuje zvýšenému riziku infekce. Dalším problematickým místem tradičního přístupu jsou konvenční obvazy se savým polštářkem. Nevýhodou těchto stále hojně používaných obvazů je, že mají nízkou schopnost absorpce, postrádají funkci bariéry a často se na ránu přilepí a způsobí zbytečnou bolest.

Méně znamená více

Moderní medicínské postupy považují za optimální hojení ran takové, které není rušené nadměrným a zbytečným vyměňováním krytí. Výměna obvazů by měla probíhat méně často a z relevantních důvodů, jako je nadměrné krvácení či podezření na infekci. Nedílnou součástí postupů odpovídajících nejnovějším vědeckým poznatkům i lékařské praxi je edukace zdravotnického personálu. Důležitá je také schopnost otevřené komunikace se samotnými pacienty tak, aby porozuměli důležitost nerušeného hojení ran.

Během pooperační péče je velmi důležité zabránit vzniku infekce. Z tohoto důvodu je klíčové důsledné dodržování hygieny a pravidelné šetrné čištění rány a jejího okolí. K tomuto účelu skvěle poslouží oplachové roztoky či gely *Granudacyn, které okamžitě ničí bakterie a viry a minimalizují tak riziko zánětu. *Granudacyn navíc v ráně nepálí a neštípe a při převazech jej lze navíc použít na zvlhčení přischlých převazů.

Speciálně na exsudující akutní rány, jako jsou chirurgické či řezné rány a odřeniny, bylo vyvinuto krytí *Mepilex Border Post-Op. Technologie Flex zaručuje výjimečnou poddajnost a snadnou aplikovatelnost. Je možné vybírat z pěti velikostí krytí, přičemž každý rozměr má výjimečně vysokou úroveň savosti, flexibility i schopnosti držet na místě. Vysoce absorpční provedení zajišťuje, že není nutné krytí příliš často měnit – na jednom místě jej lze ponechat až sedm dnů v závislosti na stavu rány a okolní kůže. Méně časté převazy šetří čas zdravotnického personálu a především zlepšují pohodlí pacientů.

Dodržování moderních postupů při léčbě pooperačních ran vede k rychlejší rekonvalescenci a snížení nákladů na léčbu. A co je hlavní, zmírňuje bolestivost pro pacienty a umožňuje jim rychlejší návrat do běžného života.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím