Péče o pooperační rány se nesmí podceňovat

Operace představují nezastupitelnou součást řešení nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí. V procesu kompletního uzdravování a navracení pacientů do normálního života ale hraje důležitou roli také pooperační péče o rány. Bohužel se i v době moderní medicíny stává, že se pacientům nedostane adekvátní a kvalitní pooperační péče, což má za následek pomalejší rekonvalescenci a vyšší náklady na léčbu. Co je základem našeho přístupu k péči o pooperační rány?

Individuální péči si zaslouží každý pacient

Každý pacient je jedinečný, a tak by i postup léčby měl odpovídat jeho individuálnímu stavu a potřebám. Jedním z našich východisek v Mölnlycke je, že nenahraditelnou součástí péče o pacienty je hodnocení rizik před, během i po operačním úkonu. Pokud se tedy změní rizika, měla by se tato změna projevit úpravou postupu léčby.

Součástí našeho rámce hodnocení rizik jsou faktory, jako je diabetes, obezita, celkový zdravotní stav pacienta a klasifikace rány. Na základě toho může lékař u každého pacienta individuálně rozhodnout například o vhodnosti užití pooperačního krytí *Mepilex® Border Post-Op nebo o léčbě pomocí podtlakové terapie ran s přístrojem Avance® Solo.

Systematický přístup v pooperační fázi založený na pravidelném hodnocení rizik a stavu pacienta urychluje rekonvalescenci a předchází nadbytečnému utrpení pacienta i zvýšeným nákladům léčby. Potřebu standardizovaného postupu potvrzují například data, podle kterých se až u 41 % pacientů po ortopedickém operačním zákroku objeví puchýře způsobené nevhodným typem krytí. Velmi častým problémem je také infekce v pooperační ráně. Pokud se tato komplikace objeví, prodlužuje se pobyt pacienta v nemocnici průměrně o 9,7 dne, což s sebou nese značné finanční náklady.

Naším cílem je optimální zotavení pacienta

Jedním z našich nejdůležitějších dlouhodobých cílů je poskytovat pacientům tu nejlepší šanci na uzdravení bez komplikací. Z tohoto důvodu jsou právě produkty a řešení pro hojení ran v centru všeho, co děláme.

Během péče o pooperační ránu je zásadní zamezit infikování viry, bakteriemi a dalšími patogeny. K tomuto účelu je nutné ránu pravidelně čistit oplachovým roztokem, jako je *Granudacyn. Ten ránu mechanicky čistí, likviduje viry a bakterie a zároveň urychluje proces hojení. V případě, že se krytí či převaz na ránu přilepí, poslouží také ke zvlhčení přischlých převazů.

Krytí *Mepilex Border Post-Op bylo vyvinuto speciálně s ohledem na specifika pooperačních ran. Ty jsou velmi náchylné k infekci, a tak voděodolná svrchní vrstva krytí chrání ránu před nečistotami a bakteriemi. Kontaktní vrstva Safetac® zase snižuje riziko poškození kůže během výměny krytí a pacienti tak nejsou vystaveni nadbytečné bolesti a snižuje se pravděpodobnost vzniku pooperačních puchýřů. Technologie Flex v podobě vysoce flexibilního absorpčního polštářku zase neomezuje pacienta v pohybu a umožňuje efektivní ošetření i v pohyblivých partiích, jako jsou kyčle a kolena. V pooperačních ranách se může vyskytovat zvýšené množství exsudátu, který ovšem *Mepilex Border Post-Op dokáže výborně odvádět.

V případě, že se pooperační rána nehojí anebo je v ní infekce (což jsou mj. faktory výše popsaného hodnocení rizik) je vhodné přistoupit k podtlakové terapii ran. Tato neinvazivní metoda patří k nejnovějším přístupům k hojení akutních i chronických ran, které se nehojí. Přístroj *Avance® Solo léčí rány pomocí negativní podtlakové terapie. Jeho použitím se snižuje frekvence výměny krytí. Vlivem podtlaku dochází k vyššímu prokrvení, redukci otoku a také k odstranění exsudátů a infekčního materiálu. Tím se vytvářejí podmínky podporující tvorbu granulační tkáně, což značně usnadňuje a urychluje proces hojení rány. Podtlakovou terapií se rána aktivně uzavírá v případech, kdy se neosvědčily tradiční postupy hojení otevřených ran a kdy by pokračování v lokální léčbě pomocí terapeutického krytí bylo příliš dlouhé a nákladné.

Dohled lékaře je nezbytný

V Mölnlycke je naší ambicí předefinovat standardy pooperační péče. K dosažení tohoto cíle chceme neustále rozšiřovat a vylepšovat nabídku produktů a řešení, které napomáhají zotavení a snižují rizika pro pacienty. Pro bezproblémové hojení je nezbytné od počátku používat krytí, které odpovídá specifikům pooperační rány. V případě, že se rána nehojí, objeví se v ní infekce anebo se vyskytnou jiné komplikace, může lékař nasadit tzv. podtlakovou terapii. U pooperačních ran hrozí vysoké riziko infekce, která komplikuje a prodlužuje hojení. Z tohoto důvodu by měl být proces hojení rány pravidelně kontrolovaný lékařem, který provede hodnocení problematických faktorů a podle toho určí další postup léčby.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím