Puchýř – zranění, které není radno podcenit

Asi každému se někdy na kůži udělal puchýř. Ačkoliv se většinou nejedná o vážná poranění, na některých partiích nebo při špatném ošetření dokážou puchýře pěkně potrápit. Jak vlastně vznikají, jak je správně ošetřit a mají se puchýře propichovat?

Proč puchýře vznikají a je možné jim zabránit?

Puchýř je povrchová rána na kůži vzniklá působením opakovaného tření, což má za následek oddělení svrchní části kůže (pokožky – epidermis) od hlubší vrstvy (škáry – dermis). Dutina mezi těmito dvěma vrstvami kůže se následně naplní tekutinou, kterou bývá nejčastěji tkáňový mok, nebo zánětlivý výpotek. Puchýře jsou tak obrannou reakcí organismu na poškození kůže.

Nejčastěji se puchýře objevují na chodidlech, na patě a na prstech rukou i nohou. Při spálení či opaření jsou puchýře typickým projevem popálenin II. stupně. Mohou být dokonce způsobeny i vážnějším spálením od slunce, kdy dojde k zasažení hlubší vrstvy kůže. K jejich tvorbě přispívá nadměrné pocení či vlhkost a zapaření na pokožce – puchýře se tedy mohou vyskytnout také v místě opruzenin z nošení plen u kojenců.

Asi úplně nejběžnější situací, při které puchýře vznikají, je první nošení nové obuvi. Části bot, které potřebují tzv. prošlápnout, způsobí na pokožce nežádoucí tření. Těmto zraněním lze ovšem z velké části předejít. Nové boty je nejlepší nejdříve nazout pouze na kratší dobu. První běh ve zbrusu nových běžeckých botách by tedy měl být kratší a nové lodičky se vyplatí prověřit jako první při krátké pochůzce na nákup. Velmi krušné chvíle můžete zažít, pokud si nové turistické boty vezmete hned napoprvé na celodenní túru. Když se po celém dni dopajdáte domů a konečně si sundáte ponožky, nestačíte se divit, jak je noha od puchýřů zřízená.

První pomoc můžete mít vždy u sebe

Nejlepší možností je, když puchýř vůbec nevznikne. Osvědčenou prevenci představuje, když ihned při prvním náznaku tlaku či bolesti botu sundáte a na zarudlé místo aplikujete náplast. Vejde se do každé tašky, kabelky, peněženky či do pouzdra na telefon při běhání, a tak tu nejúčinnější první pomoc můžete mít po ruce vždy. Tenké univerzální krytí *Mepilex Border Flex okamžitě zajistí, že se svrchní vrstva kůže přestane poškozovat, a vzniku puchýře v prvotní fázi tak dokáže skutečně zabránit.

Daleko běžnější bohužel je, že puchýř zaregistrujeme, až když už je na světě. Před prvním ošetřením je vhodné si pořádně umýt ruce, protože puchýře se mohou velmi snadno zanítit, což je opravdu nepříjemné. Pokud je puchýř neporušený, zalepte jej krytím *Mepilex Border Flex, který ránu ošetří metodou tzv. vlhkého hojení. Na ráně krytí vytvoří ideální podmínky pro hojení a celý proces léčby se tak výrazně urychlí. Puchýř pod náplastí rychleji splaskne a zahojí se. Superabsorpční vlákna navíc dokáží z rány odvést a uzamknout exsudát, takže si náplast zachová svou účinnost i v případě, že z puchýře začne vytékat tkáňová tekutina. Tyto skvělé retenční vlastnosti byly potvrzeny při testech kapacity zpracování tekutin. *Mepilex Border Flex v tomto ohledu překonal ostatní univerzální krytí o celých 125 %.

Principu vlhké terapie lze využít i v případě, že je puchýř velký, anebo je na partii, kde hrozí jeho stržení. Takové puchýře je lepší opatrně propíchnout vydezinfikovanou jehlou. Po jemném setření tkáňového moku puchýř ošetřete oplachovým roztokem či gelem *Granudacyn, který v ráně zlikviduje bakterie a sníží riziko infekce. Až po vyčištění aplikujte *Mepilex Border Flex. Stejně postupujte, když je puchýř prasklý nebo stržený – vždy jej před ošetřením náplastí nejdříve vydezinfikujte. Při hojení puchýřů hraje důležitou roli také strava, která by měla být bohatá především na vitamín C a zinek.

Zásadní otázka: propichovat nebo nepropichovat puchýře?

Puchýře patří k nejčastějším poraněním kůže. Především těm způsobeným nošením nové obuvi lze ovšem zabránit jednak správným výběrem bot, a jednak opatrností po prvním nazutí. Na otázku, jestli se má puchýř propichovat, jednoznačná odpověď neexistuje. Pokud je puchýř neporušený, menší velikosti a na místě, kde nehrozí jeho protržení, je vhodné jej nechat splasknout přirozenou cestou. Velké puchýře na partiích, kde by se s velkou pravděpodobností strhly, je na místě velmi opatrné propíchnutí vydezinfikovanou jehlou a další následné ošetření. Může se ovšem stát, že i na první pohled banální poranění jako puchýř, přinese nečekané komplikace. Pokud se puchýř nehojí, objevil se v něm hnis nebo má pacient diabetes, je na místě vyhledat pomoc lékaře.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím