Rok 2021 v číslech – růst tržeb, snižování emisí i stejný podíl žen a mužů ve vedení

Rok 2021 byl pro společnost Mölnlycke velmi dynamický a přinesl spoustu změn. Loni došlo k reorganizaci podnikání, předefinování oblastí strategického zaměření i zásadním úpravám v plánech udržitelnosti. Nejdůležitější zprávou vyplývající z Výroční zprávy o udržitelnosti 2021 je, že i v roce plném změn dosahovala Mölnlycke skvělé ziskovosti.

Dopady pandemie byly zásadní i loni

Generální ředitel společnosti Zlatko Rihter je na ekonomické výsledky firmy hrdý a zvýšení tržeb v roce 2021 o 4 % považuje za solidní výkon. Zde je třeba zdůraznit, že v předcházejícím roce 2020 byly celkové tržby vyšší, což bylo způsobeno jednorázovou masivní poptávkou po osobních ochranných prostředcích (OOP) vlivem pandemie. Pokud se do celkových ekonomických výsledků tento výjimečný výkyv nezapočítá, zvýšily se tržby v roce 2021 o skvělá 4 %. Podnikatelské prostředí bylo kvůli pandemii uplynulé dva roky velmi nestabilní. Na obchodních výsledcích se značně projevilo uzamykání ekonomik a narušení dodavatelských řetězců. Dosahování ziskovosti za těchto podmínek je tak nutné považovat za úspěch.

Rok důležitých strategických změn

V roce 2021 došlo k podstatné strategické změně, v rámci které byla obchodní činnost Mölnlycke rozdělena na 4 oblasti. Každá z nich má plnou odpovědnost za provozní i obchodní aspekty podnikání, a především za uspokojení potřeb zákazníků. Těmito oblastmi jsou: Péče o rány, Řešení pro operační sály (Operating Room Solutions – ORS), Rukavice a Antiseptika. Růst tržeb byl v roce 2021 nejvíce tažen největší obchodní oblastí – Péčí o rány.

Zaměření na zákazníka, digitalizaci a udržitelnost

V průběhu loňského roku byly dále stanoveny tři priority strategického zaměření, do kterých bude Mölnlycke v následujících letech investovat finanční. Jedná se o orientaci na zákazníka, digitalizaci a udržitelnost.

Nová strategie udržitelnosti stojí na třech základních pilířích, kterými jsou: etické podnikání, odpovědné vztahy a zelené myšlení. Mölnlycke je švédská společnost, a tak hraje udržitelnost důležitou roli na všech úrovních jejího podnikání. Hlavním cílem je přinášet zákazníkům inovativní zdravotnické produkty způsobem, který je udržitelný pro podnikání, zaměstnance, komunitu i planetu.

Mezi hlavní úspěchy roku 2021 v oblasti udržitelnosti tak patří snížení celkových emisí na vyrobenou tunu odpadů o 3,2 %. Dalším skvělým výsledkem je fakt, že 85 % odpadu vzniklého při výrobě v továrnách Mölnlycke, prochází následně procesem recyklace, nebo je spáleno. V rámci udržitelnosti byly stanoveny velmi ambiciózní cíle, kterých se snad bude dařit postupně dosahovat.

Podnikání Mölnlycke v roce 2021 v bodech:

  • Čisté tržby ve výši 1 686 milionů EUR (1 793 milionů EUR v roce 2020)
  • EBITDA ve výši 486 milionů EUR (540 milionů EUR v roce 2020)
  • Organický růst tržeb o 4 % (bez započítání jednorázových prodejů OOP)
  • O 3,2 % snížení celkových emisí na vyrobenou tunu produktů
  • 85 % odpadu vyprodukovaného v továrnách Mölnlycke bylo zrecyklováno, nebo spáleno (nárůst z 81 % v roce 2021)
  • Výkonný vedoucí tým tvoří stejný počet žen i mužů

Mölnlycke Výroční zprávu o udržitelnosti za rok 2021 si můžete přečíst zde.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím