Stárnutí pleti je přirozený proces. Jaké jsou jeho projevy?

Stárnutí je přirozený proces, který v případě kůže začíná již kolem 25. roku života. Jeho projevy začínají být viditelné po 40. roce. Jedná se o velmi individuální proces, který probíhá v závislosti na genetice, životním stylu a v neposlední řadě také péči, kterou jsme pokožce věnovali. Jaké jsou projevy stárnutí kůže a jak docílit toho, aby jich bylo co nejméně?

Stárnutí kůže začíná u lidí relativně brzy. První známky se začínají projevovat již kolem 25. roku života. Nejdříve se na pleti objevují jemné linie, které jsou postupem času stále hlubší a více viditelné. Pleť zároveň ztrácí svůj objem a elasticitu. Kůže stárne z mnoha různých důvodů. Některé z příčin stárnutí pleti jsou zcela přirozené a příliš je neovlivníme. Jedná se především o genetiku, hormonální změny či prokrvení pokožky. Existují ale i faktory, které ovlivnit můžeme. Kombinace zdravého životního stylu a pravidelné péče o pleť může předčasnému stárnutí pokožky zabránit a snížit jeho známky. V každém případě je ovšem nutné počítat s tím, že některým projevům stárnutí pokožky se nevyhneme. Které to jsou?

Suchá pokožka

Starším lidem se často na těle objevují plochy s velmi suchou kůží, které jsou na dotek drsné a šupinaté. Nejčastěji se jedná o lokty, paže, dlaně či spodní části nohou. Existuje mnoho možných příčin vzniku suché pokožky jako například:

  • nedostatečný pitný režim
  • přílišný pobyt na slunci
  • pobyt v prostředí s velmi suchým vzduchem
  • kouření a alkohol
  • stres
  • úbytek potních a mazových žláz

Velmi suchá pokožka může být způsobena také nemocemi, jako je například cukrovka nebo některá onemocnění ledvin. Suché pokožce rozhodně nesvědčí používání běžných mýdel, antiperspirantů či parfémů a také horké koupele.

V průběhu stárnutí se pokožka ztenčuje. To je problém především v souvislosti s některými léky, které mohou způsobovat svědění kůže. Škrábání může u starších lidí snadno způsobit krvácení a následně kožní infekci. Základem péče o suchou pokožku je její pravidelné promazávání. Vhodnou volbou pro starší osoby je hydratační krém *Epaderm Cream, který pokožku příjemně zvláční a zároveň se rychle absorbuje. Partie s ložisky velmi suché kůže je vhodné promazávat i několikrát denně.

Další výhodou krému *Epaderm Cream je to, že jej lze použít místo mýdla. Sprchování teplou (nikoliv horkou) vodou je mnohem vhodnější než koupele ve vaně. Skvělým pomocníkem do domácnosti i kanceláře je zvlhčovač vzduchu. Dodá vzduchu ten správný poměr vlhkosti, což brání nadměrnému vysoušení pokožky. Navíc působí blahodárně také na dýchací cesty a kvalitu spánku.

Pergamenová kůže

Se stárnutím pokožky se pojí také vznik tzv. pergamenové kůže. Jedná se o velmi suchou, tenkou a křehkou pokožku, která je velmi citlivá a náchylná k poraněním. Je způsobena úbytkem buněk tvořících kolagen. Pokožka tak ztrácí pevnost, elasticitu, vysušuje se a ztenčuje.

Nejvíce se pergamenová kůže objevuje u seniorů a pacientů se žilní nedostatečností. V naprosté většině případů (80 %) se objevuje na horních končetinách. Z 15 % pak na končetinách dolních a pouze v 5 % případů na dalších partiích. Největší nebezpečí pergamenové kůže spočívá v tom, že na ní snadno vznikají poranění, která se často rozvinou do stadia chronické rány. Jejich léčba je velmi bolestivá a časově i finančně náročná. I v tomto případě je nezbytné pokožku na rizikových částech těla co nejvíce zvláčňovat hydratačními krémy, dostatečně pít a nekouřit. Pacienti s pergamenovou kůží a osoby, které o ně pečují, by se měli snažit o prevenci vzniku jakýchkoliv poranění kůže.

Modřiny

U lidí starších 50 let se modřiny vytvářejí snadněji a zároveň se mnohem déle hojí. Důvodem je především tenčí kůže, menší množství kolagenu a křehčí cévy. Kůže tak není zdaleka tak pružná jako v mládí, a tak stačí i malý náraz k tomu, aby se krev pod kůží vylila a vytvořila modřinu. Častou příčinou snadné a nadměrné tvorby modřin jsou také některé léky, které ředí krev. Běžně se užívají například kvůli srdečním onemocněním nebo riziku krevních sraženin. Snažší tvorba modřin může být také vedlejším účinkem některých antidepresiv.

Vrásky

Prvními viditelnými projevy stárnutí pleti jsou jemné linky a vrásky. Nejdříve se objevují v podobě mělkých vrásek jako „čáry smíchu“ či vějířky kolem očí. U většiny lidí k jejich vzniku dochází kolem 30. roku, ovšem je to velmi individuální a závisí to především na genetice a životním stylu. Po těchto jemných liniích následují vrásky na čele. Zpočátku jsou viditelné pouze tehdy, když se kůže pohybuje, tedy když měníme výraz obličeje. Z tohoto důvodu jsou vrásky na obličeji nazývány jako dynamické. Postupem času jsou vrásky stále více výrazné a vyvíjejí se v trvalé vrásky, které jsou viditelné neustále.

Vznik a rozvoj vrásek je dán především úbytkem kolagenových a elastinových vláken v kožní vrstvě zvané škára (dermis). K tvorbě vrásek přispívá nadměrné vystavování pokožky slunci, respektive ultrafialovému (UV) záření. Ochabování kůže způsobuje také gravitace a některé špatné návyky, jako je například kouření.

Ačkoliv se nás spousta firem vyrábějících tzv. anti-age kosmetiku snaží přesvědčit o opaku, tvorbě vrásek se zabránit nedá. Pokud se ovšem o svou pleť budete správně starat, můžete dosáhnout menší viditelnosti vrásek a mladistvějšího vzhledu. Ohledně pleťové protivráskové kosmetiky je vždy dobré se poradit s dermatologem, který vám dle typu pleti pomůže vybrat vhodnou kosmetiku.

Pigmentové skvrny

Častý a nadměrný pobyt na slunci může vést ke vzniku stařeckých skvrn (dříve nazývané také jaterní skvrny). Jedná se o tmavé ploché skvrny, které se objevují na tváři, rukou, pažích, ve výstřihu i na zádech. Jejich vzniku se dá zabránit používáním kvalitních opalovacích krémů a další sluneční kosmetiky chránící kůži před UVA i UVB zářením.

Vznikají důsledkem tzv. hyperpigmentace, což je stav, kdy v těle dochází ke zvýšené produkci pigmentu melanin. Pigmentové skvrny mohou mít různé zbarvení od světle hnědé až po černou. Mohou se objevovat v nejrůznějších tvarech a velikostech od drobných pih po rozsáhlé tmavě zbarvené plochy.

Nežádoucího zbarvení pokožky v podobě pigmentových skvrn se lze zbavit kosmetickou metodou zvanou chemický peeling. Během této procedury se z kůže v procesu zvaném exfoliace odlupují kožní buňky. Po jejich odstranění se objeví nová a rovnoměrně pigmentovaná pleť. Další efektivní metodou, jak se zbavit pigmentových skvrn, je ošetření laserem. To umožňuje přesnější eliminaci pigmentových skvrn a doporučuje se provádět během zimy.

Ve stáří vám pokožka ukáže, jak dobře jste se o ni starali

Čas bohužel nezastavíme, ale průběh stárnutí pleti lze výrazně ovlivnit. Zvláště starší lidé by měli svůj režim a péči o pokožku tomuto cíli přizpůsobit. Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete dosáhnout zdravější pokožky i mladistvějšího vzhledu.

Nejefektivnějším způsobem, jak zabránit předčasnému stárnutí kůže, je kombinace péče o pokožku, zdravého životního stylu i osobního přístupu. O svou pokožku pravidelně pečujte vhodnou kosmetikou. Dostatečnou hydratací můžete zabránit jejímu vysoušení, které je příčinou vzniku vrásek i křehké pergamenové kůže. Součástí vaší životosprávy by měl být nejen vyvážený jídelníček a dostatečný pitný režim, ale také pohyb a kvalitní spánek. Naopak byste se měli vyhýbat kouření, alkoholu a stresu. Proti pobytu venku nebo užívání si hezkého počasí samozřejmě nelze nic namítat, ale snažte se příliš nepobývat na ostrém poledním slunci a vždy svou pokožku chraňte sluneční kosmetikou s odpovídajícím ochranným faktorem (SPF). To, jak jste se o zdraví své kůže během celého života starali, se totiž ukáže, až začne stárnout.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím