Výhody podtlakové terapie při léčbě ran

Medicína dnes nabízí spoustou moderních metod hojení akutních i chronických ran. Jednou z nich je podtlaková terapie, která je velmi efektivní při léčbě komplikovaných a nehojících se ran a defektů na kůži. Na jakém principu podtlaková terapie funguje a jak léčba touto metodou probíhá?

Jak podtlaková terapie funguje?

Podtlaková terapie (NPWT – Negative pressure wound therapy) se řadí k neinvazivním léčebným metodám hojení ran, která k podpoře a urychlení hojícího procesu využívá lokální podtlak. Účinnost této metody byla prokázána celou řadou klinických studií. Podtlak při terapii vykonává dvě hlavní funkce: zaprvé ránu aktivně uzavírá a zmenšuje její plochu, a zadruhé z rány odvádí infekční materiál (exsudát, hnis a tekutiny).

Podtlakový systém dále urychluje průběh čisticí fáze hojení rány, zlepšuje prokrvení spodiny a navíc posiluje odolnost rány proti vstupu sekundární infekce. Díky tomu, že se v ráně sníží bakteriální zátěž a hojení je rychlejší, se snižuje také spotřeba antibiotik a tedy i celkové finanční výdaje na léčbu. Nejčastěji se podtlaku využívá při terapii ran pooperačních a těch, u kterých standardní léčba nepřináší žádoucí výsledky. Jedná se především o rány nehojící se, chronické, hluboké nebo infikované.

K provádění podtlakové terapie se používají speciální přístroje, které se typicky skládají z pumpy, sběrné nádoby, trubice a krytí. Tyto části tvoří uzavřený systém umožňující řízené odsávání exsudátu, což pomáhá redukovat množství bakterií, jež mohou proces hojení zpomalovat. Odvod přebytečného exsudátu navíc eliminuje nepříjemný zápach rány. Řízený podtlak dále napomáhá rovnoměrnému stahování okrajů rány, a tedy zmenšování její velikosti.

Jaké výhody má podtlaková terapie při léčbě ran?
  • urychluje uzavírání rány a stimuluje vznik nové tkáně
  • odvádí exsudát a tím snižuje mikrobiální zátěž v ráně
  • odvádí tkáňový mok a tím zmírňuje otok
  • redukuje zápach rány
  • podporuje prokrvování rány a jejího okolí
  • přispívá k vytvoření stabilního prostředí v ráně
  • zmírňuje bolest pacienta při výměně krytí
  • snižuje finanční nákladnost léčby

Účinná léčba komplikovaných ran

Přenosný podtlakový systém Avance Solo byl navržen tak, aby jeho základní obsluhu zvládli po poučení zdravotnickým personálem také laici, a dokonce i samotní pacienti. Lze jej použít pro efektivní léčbu chronických, akutních, traumatických i pooperačních ran. Přístroj do místa rány dodává konzistentní a regulovaný negativní tlak a zároveň odvádí exsudát a tkáňový mok do nádobky (kanystru). Díky odvodu exsudátu se snižuje frekvence výměny krytí a tím i bolestivost léčby pro pacienta.

Podtlakový přístroj Avance Solo se skládá ze tří hlavních částí: pumpičky, kanystru a krytí. Pumpa vytváří na ráně nepřetržitý podtlak (−125 mmHg). Na případné komplikace, jako je například únik exsudátu, zablokování sání nebo vybití baterie, včas upozorní vizuální a zvukové alarmy. Pumpa je zároveň lehká a přenosná, takže mobilitu pacienta omezuje pouze minimálně. Přebytečný exsudát a tekutiny v ráně jsou hadičkou odváděny do vyměnitelného kanystru o objemu 50 ml. Výměna kanystru je tak snadná, že ji kromě zdravotnického pracovníka zvládne i laik, nebo dokonce sám pacient. Součástí systému je dále krytí Avance Solo Border vybavené technologií Safetac®, která prokazatelně minimalizuje riziko dalšího poškození rány a jejího okolí během převazů. Voděodolný film na krytí navíc vytváří bariéru proti bakteriím a virům, a tím snižuje riziko, že se do rány dostane infekce.

Rychlejší, levnější a méně bolestivá léčba ran

Hlavními výhodami podtlakové terapie při léčbě ran je urychlení hojení a redukce rizika infekce. Díky méně časté frekvenci výměny krytí se zároveň snižuje celková finanční nákladnost léčby i její bolestivost. Pro pacienty tak probíhá léčebný proces komfortněji a umožňuje jim rychlejší návrat do běžného života. Přenosný podtlakový systém Avance Solo přináší všechny tyto přednosti. Navíc je tento přístroj kompaktní, takže je pacientova pohyblivost omezena pouze minimálně. Terapie negativním podtlakem je moderní metodou léčby ran včetně nehojících se a komplikovaných, jejichž léčba by byla se standardní postupy bolestivá, zdlouhavá a drahá.

Podtlaková terapie patří k nejmodernějším metodám léčby ran, a tak je zatím pacientům dostupná jen v některých nemocnicích a zdravotnických zařízeních. I tak se ovšem počet pacientů, kterým může jejich ošetřující lékař tuto terapii předepsat, neustále zvyšuje. Tento pozitivní trend bude v následujících letech pokračovat a léčba ran podtlakem bude stále běžnější metodou.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím