Získali jsme cenu Red Dot Award 2022 za produktový design

Zdravotnické prostředky jako neinvazivní dýchací masky a hadičky, se na obličej upevňují pomocí krytí. Vlivem dlouhodobého kontaktu a tlaku krytí s pokožkou se ovšem u pacientů často objevují různá poranění obličeje. Tyto defekty na kůži jsou pro pacienty přítěží při rekonvalescenci a současně zdravotním sestrám komplikují jejich práci. Jsme hrdí na to, že společnost Mölnlycke získala cenu Red Dot Award za produktový design roku 2022. Nová řada krytí *Mepilex Lite přináší ochranu pacientů před nadbytečnými poraněními, inovativní design i snadné použití.

Problém s mnoha proměnnými

Ochrana obličeje před zraněními způsobenými tlakem od nošení zdravotnických prostředků je poměrně náročná. Jednotlivé druhy zdravotnických prostředků mají totiž různý tvar i funkci a stejně tak obličej každého člověka je specificky tvarovaný. Dalším omezením je čas, po který musí zdravotnické prostředky na obličeji držet bez ztráty funkčnosti. V Mölnlycke se do řešení tohoto komplikovaného problému pustili senior koncepční designér Conny Jakobsson a senior produktový vývojář Daniel Melin.

Zaměřeno na pacienta

Conny a Daniel si poměrně rychle uvědomili, že zaměření na zdravotní prostředky jako takové není ta správná cesta, protože množství jejich druhů a variant je zkrátka příliš obrovské. Namísto toho se při vývoji zaměřili na obličeje pacientů, kde identifikovali různé rizikové zóny. Právě pro tyto partie náchylné k poranění pak bylo nutné najít funkční způsob ochrany. Velkou váhu postupně získalo hledisko, jak rychle a jak snadno je možné zdravotnický prostředek na tvář pacienta připevnit.

Hledání optimálního tvaru a linií se neobešlo bez spousty přemýšlení, kreslení i stříhání. Cílem bylo nalézt design, který ochrání všechny z dříve identifikovaných rizikových zón obličeje, a to se nakonec skutečně podařilo.

Inovativní tvar, jednoduché použití i udržitelnost

Produkty řady *Mepilex Lite nyní doplňuje verze, která má zastřihovací linie zabudované na sterilní snímatelné straně. To zdravotním sestrám poskytuje intuitivně použitelnou pomůcku přímo na každé náplasti. Přeložením krytí na polovinu se objeví dvě strany s několika symetrickými sadami šablon.

Na obalu jsou zobrazeny příklady použití a také QR kódy, které uživatele přesměrují na lokální stránku produktu *Mepilex Lite s dalšími informacemi o produktu a možnostech jeho použití. Toto inovativní řešení zároveň snižuje množství použitého materiálu, a tedy i odpadu.

Nová krytí *Mepilex Lite budou nejprve uvedena na trh ve Spojených státech amerických. Uvedení pro evropský trh je naplánováno na rok 2023.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím