Co nesmí chybět v domácí lékárničce?

V domácím prostředí může dojít k nejrůznějším úrazům, které je nutné ošetřit co nejdřív, tedy ideálně okamžitě. Pro tyto případy by v každé domácnosti měla být k dispozici dobře vybavená domácí lékárnička. Co v ní nesmí chybět?

Univerzální vybavení neexistuje. Nebo ano?

Pokud zrovna přemýšlíte, čím svou domácí lékárničku zásobit a hledáte seznam položek, můžete narazit na názory, že univerzální obsah lékárničky neexistuje. To je do určité míry pravda, protože by složení domácí lékárničky mělo odpovídat individuálním potřebám členů konkrétní domácnosti, a to včetně základních léků. Kromě chronicky užívaných léků předepsaných lékařem a by tak neměl chybět teploměr a volně prodejné léky na bolest, proti horečce a na boj s běžným nachlazením či virózou. Vhodné je mít po ruce také medikamenty na trávicí obtíže. Pokud je některý člen rodiny alergik, samozřejmostí by měly být léky na potlačení alergické reakce. Aktivní jedinci a vyznavači sportu zase mohou ocenit, když budou v lékárničce mít krém či gel na namožené svaly. Jednou za čas možná využijete také kapky do nosu či očí. V domácnostech, jejichž členy jsou i děti, je ideální mít dětské verze výše uvedených produktů, pokud jsou v lékárnách dostupné.

V případě léků je tedy nejlepší cestou zamyslet se, jaké nemoci či neduhy mohou jednotlivé členy rodiny s největší pravděpodobností potkat a na základě toho lékárničku vybavit. V případě poranění kůže je ovšem situace odlišná. Při ošetřování ran nezáleží na pacientovi, ale na typu poranění. Pro základní ošetření poranění kůže jsou tedy povinnou výbavou každé domácí lékárničky kvalitní dezinfekce a krytí. Záleží vlastně pouze na tom, jestli svou lékárničku chcete vybavit jen základem, nebo si pro jistotu pořídíte i speciální krytí na různé typy ran.

Kvalitní dezinfekce a krytí na prvním místě

Poranění kůže jsou vůbec nejčastějším typem úrazu v domácím prostředí. Všichni víme, že stačí chvilka nepozornosti a popálenina, škrábanec, odřenina či řezná rána jsou na světě. Ať už je původ rány jakýkoliv, vždy je nezbytné ji vydezinfikovat. I do poranění, které se může jevit jako banální, se totiž může dostat infekce. Zánět v ráně může hojící proces zpomalit, nebo dokonce úplně zastavit. V případě závažnější infekce začne rána mokvat a může se objevit také zarudnutí a otok v jejím okolí. Kromě stupňující se bolesti a vytékání tekutiny patří mezi příznaky infekce v ráně horečka, nevolnost a slabost. V takovém případě už je zcela nezbytné vyhledat pomoc lékaře, který určí postup léčby a nasadí antibiotika.

Abyste se výše uvedenému scénáři vyhnuli, měla by být součástí lékárničky u vás doma kvalitní dezinfekce. *Granudacyn je čisticí roztok či gel, který s okamžitým účinkem v ráně likviduje bakterie a viry. Kromě toho, že ránu mechanicky čistí, ji hydratuje a podporuje tak vznik vlhkého prostředí, které je pro hojení většiny ran optimální. *Granudacyn obsahuje kyselinu chlornou, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a jejím úkolem je právě boj s viry a zánětem. Obrovskou výhodou také je, že *Granudacyn při aplikaci nepálí ani neštípe, což ocení (nejen) děti.

Základní ošetření většiny ran na kůži sestává ze dvou kroků. Po prvním kroku, kterým je výše popsané vyčištění od bakterií a virů, je na řadě ošetření rány vhodným krytím. Na trhu je k mání široké spektrum druhů krytí, která odpovídají specifikům jednotlivých typů ran. Mít v lékárničce všechny dostupné druhy krytí je sice zajisté uklidňující myšlenka, na druhou stranu to naštěstí není nutné. K první pomoci při ošetřování většiny běžných ran vám totiž skvěle poslouží univerzální krytí, jako je *Mepilex Border Flex. Toto krytí využijete při ošetření širokého spektra ran. Mezi jeho přednosti patří skvělé absorpční vlastnosti, díky čemuž nevyžaduje v porovnání s běžným krytím tolik častou výměnu. Bez nadměrné výměny krytí se tak rána může nerušeně hojit. Další výhodou je skvělá schopnost fixace na místě a to i na obtížně ošetřitelných partiích, jako jsou klouby.

Nezapomeňte ani na popáleniny

Popáleniny jsou jedním z nejčastějších poranění, ke kterým v domácnostech dochází. Všichni víme, že ke vzniku tohoto velmi bolestivého poranění bohatě stačí malá nešikovnost nebo nepozornost na zlomek vteřiny. Naštěstí doma vznikají především popáleniny I. a II. stupně, které zvládnete ošetřit sami. První pomoc při popálení začíná ihned po úrazu, kdy je nutné poranění řádně zchladit. Vzhledem k tomu, že jsou popáleniny extrémně náchylné k infekci, musí po zchlazení následovat vyčištění od nežádoucích organismů, k čemuž opět využijete roztok *Granudacyn. Pokud to velikost a umístění rány umožňuje, je ideální ránu poté ošetřit krytím, které odpovídá specifikům popáleninového poranění. Takovým krytím je *Mepilex Ag, které má díky obsahu stříbra antimikrobiální účinek a tím chrání ránu před infekcí. Silikonová vrstva Safetac zároveň zajišťuje, že lze krytí odstranit, aniž by poškodilo ránu či její okolí a tím snižuje bolest a trauma pacienta.

S dobrým základem budete připraveni na různé typy úrazů

Velká část poranění kůže v domácnosti má podobný charakter a jedná se o rány, které s kvalitní výbavou zvládnete ošetřit sami. Základní ošetření rány se skládá ze dvou kroků: zaprvé vydezinfikování a následně ošetření univerzálním krytím. Pokud ve své domácí lékárničce budete mít oplachový roztok *Granudacyn a krytí *Mepilex Border Flex, budete mít jistotu, že jste připraveni správně ošetřit široké spektrum běžných ran. Tyto dva produkty jsou perfektním základem vaší domácí lékárničky na poli první pomoci při poranění kůže. Rozhodně se vyplatí mít navíc speciální krytí na popáleniny *Mepilex Ag, které bylo vyvinuto s ohledem na specifika popáleninových ran. Myslete na to, že dobře vybavenou domácí lékárničku oceníte zejména poté, se k nějakému úrazu dojde. Buďte na to připraveni!

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím