Jak odhadnout závažnost popálenin?

Drobné a lehké popáleniny snadno ošetříte sami s dobře vybavenou domácí lékárničkou. Pokud se ovšem vám nebo vašim blízkým přihodí úraz, jehož následkem jsou závažnější popáleniny většího rozsahu, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Jedná se o vážná poranění, která mohou způsobit nebezpečný popáleninový šok a mít dlouhodobé následky. Podle jakých kritérií hodnotit závažnost popálenin?

Zásadní je rozsah, místo poranění a stav pacienta

Popálenina ja úraz, při kterém dochází k poškození kůže teplem. Nejčastěji k němu dochází opařením, kontaktem kůže s ohněm, horkou plochou, elektrickým proudem, chemikáliemi nebo zářením. Podle závažnosti dělíme popáleniny do 4 stupňů. Zranění lehčího charakteru odpovídající I. a většině případů II. stupně postačí ošetřit běžně dostupnými produkty z lékárny. Závažnější popáleniny II. stupně a dále pak všechny III. a IV. stupně by však měl vždy vidět lékař, který dokáže odborně odhadnout rozsah a vážnost zranění a stanovit správný postup léčby a případné rehabilitace. Proto je vhodné, abyste alespoň orientačně dokázali odhadnout stupeň zranění a vyhodnotit, zda vyhledat lékaře nebo rovnou volat ambulanci.

Obecně se dá říci, že závažnost popálenin závisí na rozsahu (velikosti), lokalizaci, stupni poškození a příčině úrazu. Vedle toho hrají důležitou roli věk a zdravotní stav pacienta. Rozsah popálenin se stanovuje v % zasaženého povrchu těla (TP). U malých dětí do 2 let se za těžké popáleniny považují ty zasahující více než 5 % TP, u větších dětí je to více než 10 % TP. V případě dospělých je rozsah těžkých popálenin stanoven na 20 % tělesného povrchu.

Stanovit rozsah pomůže pravidlo devíti a pravidlo dlaně

S orientačním určením zasažené plochy těla u dospělých osob a větších dětí slouží takzvané pravidlo devíti. U malých dětí tato metoda není spolehlivá kvůli disproporčnosti jednotlivých částí těla. Pravidlo devíti rozděluje lidské tělo na partie, které představují přibližně 9 % povrchu těla, případně násobek devíti. Jedná se konkrétně o tyto partie:

  • hlava a krk = 9 % TP -horní část hrudníku = 9 % TP
  • břicho = 9 % TP
  • horní část zad = 9 % TP
  • spodní část zad = 9 % TP
  • stehno = 9 % TP
  • noha od kolena dolů = 9 % TP
  • celá ruka = 9 % TP
  • pohlavní orgány = 1 % TP

Další metodou, která pomáhá orientačně stanovit rozsah popálenin, je pravidlo dlaně. Podle tohoto pravidla odpovídá plocha dlaně včetně prstů 1 % povrchu těla daného jedince. Jako referenční se vždy používá velikost dlaně a prstů popálené osoby, nikoliv ošetřujícícho!

Důležitá je i lokalizace a hloubka

Při určování závažnosti popálenin je podstatné také místo zranění, tedy jeho lokalizace. Lékařskou pomoc vyhledejte vždy, když dojde k popálení hlavy, krku, rukou, nohou, genitálií a hýždí. Podle hloubky poškození tkání se dělí popáleniny na povrchové (I. stupeň a většina zranění II. stupně) a hluboké (vážnější popáleniny II. stupně a všechny III. a IV. stupně). Jednotlivé stupně popálenin se vyznačují těmito charakteristikami:

  • I. stupeň – Kůže je zarudlá, bolestivá, často se objevuje otok.
  • II. stupeň – Kůže je zarudlá a bolestivá. Tvoří se puchýře.
  • III. stupeň – Kůže je bělavá a nebolestivá. Zranění zasahuje i hlubší vrstvy kůže.
  • IV. stupeň – Kůže je zuhelnatělá. Kromě kůže jsou zasaženy i další tkáně jako kosti, klouby, orgány, šlachy apod.

Správně odhadnout rozsah a závažnost popálenin je velmi důležité. U vážných popálenin totiž ihned po úrazu dochází k popáleninovému šoku, který vede k narušení propustnosti cév. Uvnitř těla se následkem toho snižuje objem cirkulující krve a organismus ztrácí schopnost zásobovat tkáně kyslíkem. Pokud se pacientovi v takovém případě včas nedostane lékařské pomoci, může to mít fatální následky včetně smrt. Popáleniny proto nikdy nepodceňujte a v případě nejistoty ohledně závažnosti vyhledejte lékaře vždy.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím