Jak zlepšit vzhled nových i starších jizev?

Tvorba jizev je součástí přirozeného procesu hojení, který následuje prakticky po každém poranění kůže. Výsledek hojení jizvy je velmi individuální a závisí na mnoha faktorech. Jak o jizvy pečovat, aby byly esteticky i funkčně bezproblematické? A existuje nějaká šance na zlepšení stavu a vlastností u jizev starých?

Předejít jizvám není možné

Kůže je největším orgánem lidského těla a zároveň se jedná o bariéru, která odděluje vnitřní prostředí organismu od jeho okolí. Po jakémkoliv narušení kůže a vzniku rány začne okamžitě probíhat hojivý proces, jehož cílem je zacelení rány. Během hojení dochází ke granulaci, kdy se rána postupně vyplňuje granulační tkání, jež je tvořena především vazivem a nově vzniklými cévami. Rána se začne uzavírat poté, kdy ji granulační tkáň vyplní a současně začne vznikat jizva. Ať už tedy k ráně přijdete při úrazu, během operace nebo například následkem některých kožních onemocnění, jizvě se nevyhnete. Nenechte se zmást – ačkoliv to vypadá, že po některých poraněních kůže jizvy nevznikají, není tomu tak. Některé jizvy pouze nejsou na kůži okem viditelné.

Vzniku jizvy tedy předejít nejde, co ovšem ovlivnit lze je její vzhled i další vlastnosti. O některých jizvách ani nevíte a nejdou ani vidět, jiné ovšem mohou být esteticky i funkčně problematické. Pokožka v okolí jizvy totiž ztrácí část své elasticity, což se projevuje pnutím kůže, svěděním a někdy dokonce bolestivostí dané partie. Velkým strašákem jsou patologické jizvy, které jsou výsledkem nesprávného procesu hojení. Do skupiny patologických se řadí jizvy keloidní a hypertrofické. Hypertrofické jizvy vznikají následkem nadměrné produkce kolagenu a jsou typicky červené, tuhé a mohou svědit a bolet. Keloidní jizvy jsou hrubé, oblé a tvořené nepravidelnými shluky granulační tkáně, jež se šíří až za hranice původního zranění. Specifikem keloidních jizev tak je, že jsou větší (často i značně) než původní rána. Více o keloidních jizvách se dozvíte v tomto našem článku.

Správná péče zlepší vzhled i funkční vlastnosti

Na to, jak se jizva zahojí a tedy jaký bude její výsledný vzhled a vlastnosti, má vliv mnoho faktorů. Na jednu stranu zde hraje významnou roli věk, typ kůže a zdravotní stav pacienta, což jsou proměnné, které příliš ovlivnit nelze. Na druhou stranu lze ovšem výslednou podobu jizvy zlepšit správnou péčí. Jak o jizvu pečovat, aby byl výsledek hojení esteticky i funkčně co nejlepší?

Péče o jizvu se nikdy nesmí podcenit a začít by měla co nejdříve. Důvodem vzniku patologických jizev může být infekce, a tak je nutné ránu v průběhu celého procesu hojení udržovat v čistotě. Oplachový roztok a sprej Granudacyn ránu a její okolí okamžitě zbaví virů a bakterií, čímž brání vzniku zánětu. Navíc hojící se kůži zvláční a podporuje proces hojení. Čištění je ideální provádět každý den či během každé výměny krytí.

Jakmile je rána kompletně zacelená, je možné přistoupit k terapii s krytím Mepiform, které je určeno speciálně pro ošetření nových i starých jizev. Jedná se o silikonovou náplast, která se používá v rámci prevence vzniku hypertrofie a u jizev starých snižuje jejich viditelnost. Mepiform se dá jednoduše stříhat a upravit na požadovaný tvar a snadno přilne k pokožce, kterou následně udržuje hydratovanou a vláčnou, což pozitivně ovlivňuje výsledný vzhled a stav jizvy. Další výhodou je, že je náplast prodyšná a voděodolná, a tak je s ní možné vykonávat běžné aktivity včetně hygieny. Náplast lze navíc opakovaně nalepovat a odlepovat, takže na svém místě vydrží až 2 týdny. Tělová barva k tomu poskytuje maximální diskrétnost a současně je jizva chráněna před UV zářením. Kromě běžných poranění kůže, jako jsou tržné a řezné rány, je Mepiform ideální i pro péči o jizvy po specifických ranách, jako jsou:

  • Jizvy po popáleninách – Tkáň jizev po popáleninách je velmi citlivá a Mepiform ji chrání před slunečními paprsky i náhodným dotykem. Díky technologii Safetac je možné krytí šetrně sejmout a po vyčištění dezinfekcí opět nalepit.
  • Jizvy po operacích – Mepiform je vhodný pro péči o pooperační jizvy včetně těch na obličeji. Náplast se perfektně přizpůsobí konturám tváře a poté může dlouhodobě působit a bránit vzniku keloidní a hypertrofické jizvy.
  • Jizvy po plastické operaci – K výhodám krytí Mepiform patří, že se snadno stříhá a tvaruje. Díky tomu je ideální například i pro péči o jizvy po plastických operacích prsou, po kterých jsou jizvy blízko podpaží nebo na rozhraní ňader a trupu. Jednoduché tvarování náplasti umožňuje dokonale pokrýt požadovanou plochu.
  • Jizvy po císařském řezu – I jizvy po porodu císařským řezem mají svá specifika. Pro co nejlepší výsledek je primárně nutné, aby byla náplast na jizvu nalepena v jednom kuse a bez jakýchkoliv mezer či přehybů. Mepiform se pohodlně nosí i pod spodním prádlem, a tak je možné aby na jizvu působila dlouhodobě.

Dlouhodobá péče pro trvalý výsledek

Ať už jde o snahu zabránit vzniku patologické jizvy, nebo o zlepšení stavu a vzhledu jizvy staré, základem terapie je dlouhodobá péče. Nové jizvy a jejich okolí je ideální pravidelně čistit sprejem Granudacyn, který pokožku zvláční a především zabrání případnému zánětu. Zcela uzavřenou ránu je pak ideální ošetřovat krytím na jizvy Mepiform, jež by se mělo používat po dobu 3–6 měsíců v závislosti na stavu čerstvé jizvy. Kromě toho ovšem toto silikonové krytí prokazatelně zlepšuje i vzhled jizev starých, kdy se doba terapie pohybuje mezi 3 až 12 měsíci, opět podle stavu tkáně jizvy.

Ať už se vám přihodil úraz, jste po operaci nebo bojujete s kožní nemocí a obáváte se vzniku nevzhledné jizvy, nezapomeňte na to, že správnou péčí můžete její podobu a vlastnosti zásadně ovlivnit. Kromě nejběžnějších poranění, jako jsou tržné a řezné rány, lze Mepiform využít i pro ošetření jizev po popáleninách a různých operacích. Dobrou zprávou navíc je, že toto krytí při dlouhodobé terapii prokazatelně zlepšuje i vzhled jizev starých.

Praktické informace o tom, jak Mepiform používat, najdete zde v sekci Dokumenty ke stažení.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím