Jaké jsou příčiny vzniku pergamenové kůže?

S přibývajícím věkem se lidské tělo mění a kůže není výjimkou. Je přirozené, že pokožka postupem času ztrácí svou pružnost, více se vysušuje a objevují se na ní vrásky. V případě velmi tenké a zvrásněné pokožky hovoříme o pergamenové kůži, která vzhledem připomíná krepový papír. Za vznikem pergamenové kůže ovšem není pouze stárnutí. Jaké jsou další příčiny?

Věk je důležitý, ale nikoliv jediný faktor

Hlavní příčinou vzniku pergamenové kůže je přirozené stárnutí. Vlivem času a dalších vlivů produkuje pokožka postupně stále méně kožního mazu. Následně ztrácí schopnost v sobě vodu udržet a výsledkem je ztráta elasticity, úbytek objemu kůže, suchost a vznik vrásek. Kůže je navíc negativním vnějším vlivům vystavena trvale, a tak k dehydrataci dochází neustále. Nejčastěji se krepová kůže objevuje na rukách a na horní části hrudníku, objevit se ovšem může kdykoliv na těle.

Stárnutí je přirozený proces, který se týká každého z nás. Vlastnosti pokožky se v průběhu života mění a to zvláště po 70. roku života. Přechod mezi pokožkou (epidermis) a škárou (dermis) se ztenčuje až o 20 % a kůže se tak stává mnohem náchylnější k mechanickému poranění. Zároveň v kůži dochází ke snížení prokrvování a úbytku nervových zakončení i kolagenu. To vede ke snížení citlivosti, kontroly teploty a ztrátě hydratace.

Jaké jsou další příčiny pergamenové kůže?

Postupem času naše kůže ztrácí schopnost přirozené obnovy a tvorby nových buněk. Při vzniku pergamenové kůže je věk dominantní faktor. Kromě něj ovšem existují i další, z nichž některé na rozdíl od běhu času ovlivnit můžeme. Které další faktory přispívají ke vzniku pergamenové kůže?

Nadměrné vystavování pokožky slunci

Není náhoda, že je pergamenová kůže nejfrekventovanější na partiích, které nejčastěji vystavujeme slunci. Důsledkem působení ultrafialových (UV) paprsků na těch samých částech těla vznikají také pigmentové skvrny. UV záření ze slunce i ze solária poškozuje kolagenová a elastinová vlákna ve struktuře kůže. Sluneční paprsky mají negativní vliv především na pokožku hlavy, obličeje, krku, horní části hrudníku a předloktí.

Genetika

Stejně jako jiné tělesné procesy, je i stárnutí velmi individuální záležitost. Někteří tak stárnou mnohem rychleji než jiní. Ačkoliv velký podíl na rychlosti a průběhu stárnutí má například životní styl, genetika se zkrátka nezapře. Například lidé se světlou pokožkou jsou mnohem náchylnější k výše popsanému poškození kůže vlivem UV záření, a tak je u nich i vyšší pravděpodobnost vzniku pergamenové kůže.

Zdravotní stav a léky

Zvýšená pravděpodobnost vzniku pergamenové kůže se pojí také s některými onemocněními. Velmi riziková je v tomto směru například diagnóza žilní nedostatečnosti. Stav pokožky může negativně ovlivňovat také užívání některých léků. Problematická je také imobilita, která u pacientů mimo jiné zhoršuje prokrvování některých částí těla.

Životní styl

Genetiku příliš ovlivnit nemůžeme, ovšem životní styl je plně v našich rukou. Je prokázáno, že například alkohol, kouření a pobyt ve znečištěném životním prostředí urychlují stárnutí (nejen) pokožky.

Stravování a pitný režim

Náš zdravotní stav je do velké míry ovlivněný tím, čím se stravujeme. Pro zdraví pokožky je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty. Právě ty chrání tělo před volnými radikály, které mimo jiné zapříčiňují stárnutí pokožky. Kromě toho, že volné radikály urychlují stárnutí, mohou přispívat ke vzniku některých onemocnění, jako jsou nemoci tepen či rakovina. Nejznámějším antioxidantem je vitamín C, jehož množství v pokožce se s přibývajícím věkem snižuje. Právě tento vitamín má přitom nezastupitelnou úlohu v procesu produkování kolagenu. Důležité jsou dále vitamíny A a E, které oddalují stárnutí. Nesmíme zapomenout také na pitný režim. Při nedostatečném příjmu tekutin dochází k dehydrataci organismu, což se projevuje i na stavu pokožky, která je pak sušší a náchylnější k poraněním i vzniku pergamenové kůže.

Rychlá ztráta hmotnosti

V případě obezity nebo nadváhy je hubnutí zajisté správným krokem, ovšem může s sebou přinášet i některá negativa. Při velké ztrátě hmotnosti nebo při velmi rychlém hubnutí často dochází k ochabnutí kůže. Ta se může časem stáhnout, ovšem lidé po výrazném váhovém úbytku by měli lékařem konzultovat operativní odstranění přebytečné kůže.

Některé faktory ovlivnit můžeme

Hlavní příčinou vzniku pergamenové kůže jsou přirozené změny pokožky vlivem stárnutí. Běh času ovlivnit nedokážeme, ovšem existují i faktory, nad kterými kontrolu máme. Jde zejména o životní styl, jehož součástí je užívání alkoholu, kouření a stravování včetně pitného režimu. Dále je důležité nevystavovat pokožku nadměrnému množství UV záření, případně pokožku během a po slunění vhodně ošetřit kvalitní sluneční kosmetikou. Plně v naší režii je také péče o pokožku na pravidelné bázi. Jejím základem by měla být hydratace. Účinnou prevencí proti vzniku pergamenové kůže je krém *Epaderm Cream, který suchou pokožku šetrně ošetří a dodá jí dlouhodobou vláčnost.

Vzhledem k tomu, že poranění na pergamenové kůže se mohou snadno rozvinout do velmi nepříjemných chronických ran, se při zvýšeném riziku jejího vzniku rozhodně vyplatí prevence.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím