Jaké jsou výhody vlhkého hojení? Rychlejší zotavení a redukce jizev

Mokvající rány

Mokvající rána vykazuje přítomnost výtoků či tekutiny. Tekutina může být průhledná, nažloutlá nebo nazelenalá. Mokvání rány je normální proces hojení, protože se tekutina uvolňuje z rány, aby odplavila nečistoty a pomohla při tvorbě nové tkáně. Příčiny mokvání ran mohou zahrnovat infekce, traumatická poranění, chirurgické zákroky nebo dlouhodobý tlak na danou oblast.

Hnisající rány

Hnisající rána je rána, ve které se hromadí hnis.Ten je nažloutlý až zelený a obsahuje tekutinu, která obsahuje mrtvé bílé krvinky, bakterie a tkáňové zbytky. Hnisání je často známkou infekce v ráně a může být doprovázeno příznaky, jako je bolest, zarudnutí, otok a zvýšená teplota okolní tkáně. Infekce může vzniknout v důsledku nedostatečné čistoty rány, kontaminace nebo oslabení imunitního systému.

V případě mokvajících nebo hnisajících ran je důležité vyhledat lékařskou pomoc, zejména pokud se příznaky zhoršují nebo přetrvávají déle než několik dní. Lékař může provést očištění rány, předepsat vhodné léky, jako jsou antibiotika, a poskytnout další pokyny pro správnou péči o ránu. Dodržování hygienických opatření, jako je čištění rány, udržování správného obvazu a sledování příznaků infekce, je důležité pro úspěšné zhojení.

Jaké jsou výhody vlhkého hojení?

  • Zrychlení hojení

Vlhké prostředí vytvořené vlhkým obvazem umožňuje rychlejší a efektivnější hojení ran. Vlhkost pomáhá stimulovat růst nového tkáně a zabraňuje vysychání rány, což vede k rychlejšímu hojení.

  • Udržování optimálního prostředí

Vlhké obvazy udržují optimální vlhkost a teplotu v ráně, což je důležité pro správný průběh hojení. Udržení vlhkosti zabraňuje tvorbě krust a vytváří příznivé prostředí pro buněčnou proliferaci a regeneraci tkání.

  • Redukce jizvy

Vlhké prostředí také přispívá k redukci tvorby jizev. Vlhkost pomáhá udržet pružnost tkáně, minimalizuje vznik tvrdých a zvýšených jizev a podporuje vytváření měkkých, elastických jizev.

Naše společnost Mölnlycke je předním výrobcem produktů pro léčbu ran a vlhkého hojení. Mezi naše nejznámější produkty společnosti patří především:

  • Mepitel - Tenký a nelepivý obvaz, který chrání ránu před vnějšími vlivy a umožňuje výměnu plynů.
  • Mepilex - Tento samolepicí obvaz má schopnost absorbovat nadměrnou tekutinu z rány a udržovat vlhké prostředí pro rychlejší hojení.
  • Mepilex Border - Samolepicí obvaz s okrajem ze silikonového gelu, který zajišťuje bezpečné uchycení na kůži a minimalizuje riziko podráždění.
  • Mepiform - Tenký silikonový obvaz, který je navržen pro snížení tvorby jizev a zlepšení její elasticity.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím