Lokální kyslíková terapie – moderní způsob léčby ran

Léčba chronických ran je náročná na čas i finance a pro pacienty představuje značně bolestivý proces. Nejrůznější studie a výzkumy již mnohokrát prokázaly, že velkým pomocníkem při léčbě chronických ran je kyslík. Až donedávna bylo v rámci tzv. kyslíkové terapie nutné, aby pacient trávil čas ve speciální kyslíkové komoře. S naším inovativním hemoglobinovým sprejem Granulox může léčbu kyslíkovou terapií postoupit každý a to přímo v pohodlí domova!

Když se z akutní rány stane chronická

Hojení ran je přirozený proces, kterým organismus reaguje na vznik ran, tedy poškození kůže a podkožních tkání. Proces hojení akutních ran probíhá v několika fázích, které na sebe navazují a překrývají se:

  • Fáze čisticí (exsudativní) – začíná okamžitě po poranění a cílem organismu je odstranit z rány veškeré nežádoucí složky.
  • Fáze granulační (proliferační) – rána se postupně zaplňuje tzv. granulační tkání, kterou tvoří nová tkáň a cévy.
  • Epitelizační fáze – konečná fáze procesu, kdy se rána hojí od okrajů směrem dovnitř. Nejdříve vznikají malé ostrůvky nové pokožky, které se postupně spojují s okraji.
  • Diferenciační fáze – vytváří se jizva. Tato fáze trvá měsíce až roky.

První tři výše uvedené fáze trvají v rámci normálního procesu hojení do 4 týdnů. Pokud je normální hojící proces z nějakého důvodu narušen a rána se ani po 4 týdnech nehojí ani v případě adekvátní léčby, stává se z akutní rány chronická.

Nejčastější příčinou vzniku chronické rány je infekce a základní stav pacienta (věk, obezita, přidružená onemocnění, imunitní systém, hygiena, výživa apod.). Mezi chronické rány se řadí dekubity (proleženiny a prosezeniny), bércové vředy, diabetické vředy a nehojící se pooperační rány. Příčiny vzniku a symptomy uvedených druhů chronických ran jsou různé. K jejich společným znakům ovšem patří to, že je péče o ně často zanedbávána nebo k ní dochází až se značným zpožděním. Chronické rány jsou přitom velmi nepříjemná a bolestivá poranění, která mají značný negativní vliv na kvalitu života pacientů. Navíc je jejich léčba finančně i časově náročná.

Kyslík jako pomocník při hojení ran

V procesu hojení ran hraje naprosto nezastupitelnou roli kyslík. Podle klinických studií nemá špatně okysličená rána prakticky šanci na úspěšné vyhojení. Zjištěno bylo také to, že 97 % nehojících se ran vykazuje nízkou hladinu kyslíku. Kyslík je důležitý pro úspěšný průběh každé fáze hojení a jeho nedostatek vede v prodloužení hojení, a dokonce může mít za následek jeho úplné zastavení.

Význam kyslíku při hojení ran byl již dostatečně vědecky prokázán, a tak se dnes pro léčbu chronických ran využívá kyslíková terapie (oxygenoterapie). V rámci té pacient pobývá ve ocelovém zařízení zvaném hyperbarická komora. V komoře inhaluje pacient 100% kyslík za zvýšeného atmosférického tlaku, a tím dochází k řadě příznivých účinků. Z hlediska hojení ran zvyšuje kyslíková terapie účinnost bílých krvinek a také některých antibiotik, která bojují s infekcí. Dále způsobuje inhalace kyslíku stažení cév, což snižuje průtok krve a redukuje otok. Kyslík také podporuje hojení dlouhodobě otevřených ran a tvorbu granulací. Nevýhodou kyslíkové terapie ovšem je, že probíhá v hyperbarické komoře, tedy speciálním zařízení, které má omezenou kapacitu a pacient tam musí docházet. Dobrou zprávou ale je, že na tento problém dnes již známe řešení – je jím lokální kyslíková terapie.

Granulox zpřístupňuje kyslíkovou terapii každému

Na principu kyslíkové terapie funguje náš okysličující sprej Granulox. Účinnou složkou je zde červené krevní barvivo hemoglobin, který do tkání dokáže transportovat kyslík. Právě na této vlastnosti spočívá unikátní mechanismus Granulox. Molekuly kyslíku dopravuje přímo do lůžka rány, čímž dochází k podpoře a urychlení hojení.

Mechanismus působení Granuloxu se dá popsat tak, že ve spreji obsažený hemoglobin začne ihned po aplikaci vychytávat a následně do své struktury vázat kyslík z okolního vzduchu. Takto obohacený hemoglobin pak proniká do lůžka rána, kam molekuly kyslíku dopravuje. Obrovskou výhodou Granuloxu je, že jedna molekula hemoglobinu k sobě může kyslík vázat opakovaně, a tak je schopna okysličující proces provést několikrát za sebou.

Granulox pro rychlejší, levnější a méně bolestivou léčbu

Zvýšení množství kyslíku v ráně má za následek značné urychlení procesu hojení a to i u stagnujících ran. Okysličující sprej Granulox prokazatelně:

  • O 50 % zkracuje dobu hojení diabetických vředů ve srovnání se standardní terapií.
  • Snižuje náklady na léčbu diabetických vředů až o 40 % ve srovnání se standardní terapií.
  • Zdvojnásobuje množství zahojených ran v průběhu 8 až 16 týdnů ve srovnání se standardní terapií.
  • Snižuje bolest pacientů až o 70 % v průběhu 4 týdnů ve srovnání se standardní terapií.
  • Snižuje množství povlaku na ráně až o 99 % (u standardní terapie dochází k redukci povlaku zhruba o 33 %.

Jedno balení okysličujícího spreje Granulox (12 ml) vydrží asi na 3 měsíce léčby chronické rány (může se lišit v závislosti na velikosti rány). Již od července 2022 je Granulox nově v úhradách zdravotních pojišťoven, což zpřístupňuje unikátní lokální kyslíkovou terapii velkému množství pacientů.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím