Pergamenová kůže – proč vzniká a jak o ni pečovat?

S přibývajícím věkem a působením dalších faktorů se pokožka mění a postupně ztrácí vláčnost a vyživení. Vrstva kůže je stále tenčí a tím a náchylnější k mechanickým poraněním. Zvláště senioři se potýkají s problémem tzv. pergamenové kůže. Jedná se o traumatické rány způsobené působením mechanických sil na křehkou kůži, která se podobá papíru či pergamenu. Poranění mohou mít různou hloubku i rozsah. Ve více než 50 % případů se následně vyvinou do stavu chronických ran. Kdo je vznikem pergamenové kůže nejvíce ohrožen a jak se o ni starat?

Co to je pergamenová kůže a proč vzniká?

Lidské tělo produkuje postupem času stále méně bílkovin kolagen a elastin, které dodávají pokožce sílu a pružnost. Kromě narůstajícího věku přispívají ke snižování množství těchto živin v organismu také působení slunečního záření, nezdravý životní styl (kouření, pití alkoholu) a užívání některých léků. Stav, kdy je pokožka čím dál tenčí, křehčí a zranitelnější, nazýváme permanenová, nebo také papírová kůže. Zvláště náchylní jsou k jejímu vzniku senioři s chronickou žilní nedostatečností. Nejčastěji vzniká pergamenová kůže na horních končetinách (z téměř 80 %)

Více než polovina poranění pergamenové kůže přechází do stavu infikované chronické rány. Jde tedy o velmi bolestivá zranění, která se obtížně a dlouho hojí. Dochází také ke snížení kvality života pacientů a případně a k nutnosti více péče o personálu ve zdravotnických a nemocničních zařízeních. Stejně jako i jiných typů chronických ran je i v tomto případě žádoucí vzniku jakýchkoliv poranění kůže předcházet.

Pilířem prevence je hydratace

Kromě snížení objemu se pergamenová kůže vyznačuje také ztrátou vlhkosti. Základem prevence vzniku pergamenové kůže je tak pravidelná hydratace suché pokožky. Krém *Epaderm Cream je určen pro ošetření velmi suché a citlivé pokožky. Kůži dlouhodobě zvláční a zároveň se rychle vstřebává a nezanechává mastný film. Při pravidelné hydrataci pokožky dvakrát denně se riziko vzniku pergamenové kůže snižuje až o 50 %.

Nedílnou součástí snížení pravděpodobnosti vzniku ran je samozřejmě opatrnost před jakýmikoliv zraněními včetně drobných škrábanců, oděrek či popálenin. Osoby s pergamenovou kůží by tedy neměli nosit šperky či dlouhé nehty. Další ochranu poskytuje nošení vhodného oblečení, tedy ideálně s dlouhými rukávy a nohavicemi. Zdraví pokožky podpoří také přiměřené množství pohybové aktivity, což stimuluje prokrvení a snižuje nadměrné množství tlaku na konkrétní partie. Velmi důležitou roli hraje také výživa a dostatečná hydratace. Strava by měla být bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky, které podporují zdraví kůže. Dále je potřeba dbát na dostatečný pitný režim.

Vzniku pergamenové kůže nelze v některých případech zabránit, protože se jedná o následek přirozených změn během stárnutí pokožky. Jakákoliv drobná poranění na pergamenové kůži se nesmí podceňovat a ideální je jim předcházet péčí o pokožku i vhodným životním režimem.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím