Radiodermatitida jako vedlejší účinek léčby rakoviny

Jedním z často využívaných způsobů léčby nádorových onemocnění je radioterapie neboli léčba zářením. Stejně jako jiné metody má i tato vedle nesporných výhod také mnoho nežádoucích účinků. Až u 95 % pacientů s rakovinou, kteří v rámci terapie podstupují ozařování, způsobí tento léčebný postup radiodermatitidu. Toto bolestivé kožní onemocnění vzniká v důsledku působení ionizačního záření. Pacienti uvádějí, že radiodermatitida je bolestivá a navíc negativně ovlivňuje kvalitu jejich života a zvyšuje finanční náklady na léčbu.

Moderní léčba rakoviny pomocí paprsků

Léčebných účinků radiačního záření se v onkologii začalo využívat poměrně krátce po objevení radia v roce 1898. Do současnosti prodělala tato metoda obrovský pokrok a dnes se používá k léčbě téměř poloviny zhoubných nádorů. Úspěšnost ozařování je u lokalizovaných karcinomů (tedy těch, které se nerozšířily do dalších tkání) značně vysoká. Podle umístění zdroje záření se radioterapie dělí na teleradioterapii a brachyradioterapii. V případě teleradioterapie je zdrojem ionizujícího záření nejčastěji lineární urychlovač umístěný mimo tělo pacienta. U brachyradioterapie se zdroj záření umísťuje do blízkosti nádoru nebo přímo do napadené tkáně. Pacienti na ozařování docházejí většinou každý všední den s tím, že jedno sezení (frakce) trvá mezi 4 až 10 minutami. Počet frakcí závisí na diagnóze, lokalizaci a rozsahu nádoru i na stavu pacienta. Může se uskutečnit i více než 30 návštěv, ovšem někdy stačí i výrazně méně.

Účinná léčba s vedlejšími účinky

Radiační terapie využívaná při léčbě onkologických pacientů spočívá v opakovaném ozařování stejné partie lidského těla. Vysoké dávky záření se zde využívají ke zničení nádorových buněk a zabránění jejich množení. Opakované ionizační ozařování stejné oblasti kůže může narušit tkáně a vést k bolestivému poškození pokožky známému jako radiodermatitida. Nejčastěji vzniká radiodermatitida ve druhém až třetím týdnu ozařování, ovšem u citlivějších jedinců se objevuje i mnohem dříve. Svými symptomy i bolestivostí lze rány vzniklé v důsledku ionizačního ozařování připodobnit ke spáleninám. Nejlehčí stupeň radiodermatitidy se projevuje zarudnutím, zvěděním a vznikem pigmentových skvrn na ozařované partii. Vyšší dávky záření vedou ve vzniku puchýřů, vředu a mokvajících ran, které se špatně hojí. V nejvážnějších případech může dojít až k nekróze (odumření) kožní tkáně.

Negativní projevy radioterapie lze do značné míry zmírnit vhodnými preventivními postupy před, během i po skončení ozařování. Vzhledem k tomu, že se během terapie z pokožky ztrácí voda, je vhodné o kůži v místě ozařování pravidelně pečovat kvalitními hydratačními mastmi s nedráždivým složením. Pacienti by se dále měli vyhýbat slunečnímu záření a nosit volné oděvy z přírodních materiálů, které jsou prodyšné a kůži nedráždí, jako je například bavlna. Dále je vhodné důsledně dodržovat hygienu – pravidelně se sprchovat vlažnou vodou bez používání mýdla. Pacienti by se dále měli vyvarovat aplikování jakékoliv kosmetiky včetně deodorantů a parfémů. Samozřejmá by měla být zvýšená opatrnost ve snaze minimalizovat riziko jakéhokoliv mechanického poškození kůže.

Postup léčby stanoví lékař

Radiodermatitida na ozařované pokožce se musí vždy léčit pod dohledem lékaře. Vzhledem k vysokému riziku infekce se tato poranění ošetřují za přísných hygienických podmínek. Při vzniku mokvajících ran a vředů se většinou ozařování na nutnou dobu přeruší. Vzhledem ke specifickým důvodům vzniku radiodermatitidy může mít její průběh různou podobu a její léčba může trvat několik dnů, ale klidně i několik let. Proto je nutné jakékoliv změny na ozařované pokožce ihned konzultovat s lékařem a řídit se jeho pokyny.

Při zvýšeném riziku infekce kůže je vhodné používat krytí s antimikrobiálním účinkem, jako je například *Mepilex Transfer Ag. Rychlý a přetrvávající antimikrobiální efekt vytváří podmínky pro nerušené hojení a brání infekci. Toto krytí navíc disponuje technologií Safetac, které chrání čisticí a epitelizační fázi hojení a zároveň minimalizuje bolest při převazech. Pro mokvající rány a vředy poslouží krytí *Mextra Superabsorbent, které zajistí intenzivní absorpci a retenci tekutin.

Počet pacientů s rakovinou roste po celém světě a Česká republika není výjimkou. Moderní léčebné postupy naštěstí neustále zvyšují šance na vyléčení. Jednou z velmi účinných a hojně využívaných metod léčby je ionizační ozařování. Kromě spousty výhod, jako je vysoká úspěšnost léčby zhoubných nádorů, jsou zde ovšem i vedlejší účinky. Poranění kůže v místě, kde ionizační paprsek dopadá na pleť, označujeme jako radiodermatitida. Její průběh se dá do značné míry zmírnit výše uvedenými preventivními postupy. Léčba radiodermatitidy musí vždy probíhat pod dohledem lékaře, který stanoví vhodný postup.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím