Snažíme se zlepšovat život pacientů s nemocí motýlích křídel

Nemoc motýlích křídel se řadí do skupiny tzv. vzácných onemocnění. Na světě žije zhruba půl milionu pacientů s touto diagnózou, kterou charakterizuje velice jemná, citlivá a především lehce zranitelná kůže. Během ošetřování četných ran a puchýřů snadno dojde k dalšímu poranění. Jaké jsou výhody technologie Safetac®, kterou jsme vyvinuli s cílem zlepšit život pacientů s nemocí motýlích křídel?

S nemocí motýlích křídel je život plný bolesti

Český název nemoci motýlích křídel (odborně Epidermolysis bullosa congenita; zkratka EB) je odvozen od skutečnosti, že pacienti s tímto onemocněním mají kůži křehkou jako motýlí křídla. I mírný tlak či tření, které zdravý člověk téměř necítí, jim způsobuje vznik bolestivých puchýřů a otevřených ran. Život pacientů s EB je tak plný bolesti, úzkosti, nekonečných převazů a ošetřování poraněné kůže. Ačkoliv toto vrozené dědičné onemocnění není zatím bohužel léčitelné, díky špičkové zdravotnické péči a produktům určeným pro nejcitlivější pokožku se daří u pacientů s nemocí motýlích křídel kvalitu života zvyšovat.

Projevy EB jsou rozmanité a závažnost symptomů se liší od mírných až po těžké. Smutnou skutečností ovšem je, že bolest a nepohodlí pociťují všichni pacienti. Utrpení se navíc neomezuje pouze na kůži, ale hluboce zasahuje také psychické zdraví. Strach z poranění, neustálé převazy a život diktovaný rutinou mají dopad na pacienty, jejich rodiny i ošetřující zdravotníky.

Poranění při ošetřování je běžné

EB způsobuje pacientům neustálé nepohodlí a bolest, ovšem obrovskou výzvu představuje také pro lékaře a ošetřující osoby. Jedním z hlavních úskalí nemoci motýlích křídel je, že je na pokožce prakticky neustále velké množství ran a puchýřů v různé fázi hojení. K poškození kůže tak může velmi snadno dojít i během výměny krytí či obvazů. Při léčbě pacientů s EP je tak nutné zvolit takový převazový režim, při kterém nebude docházet k dalšímu poškození křehké kůže pacienta. Je přitom nutné brát ohled na ochranu kůže v okolí rány, zamezení odlupování kůže, riziko infekce a řízení exsudátu.

Naším cílem je snižovat utrpení pacientů s EB

Tíživá a po mnoha stránkách nesnadná situace pacientů s nemocí motýlích křídel si zaslouží nejen soucit, ale i snahu o zlepšení. Proto jsme v Mölnlycke odhodláni zlepšovat život těch, kteří EB trpí i jejich blízkých. Právě utrpení pacientů s nemocí motýlích křídel se stalo hlavní motivací pro vývoj a vznik technologie Safetac®, která navždy změnila péči o rány.

Safetac je silikonová kontaktní vrstva, která ke kůži jemně přilne, ovšem aniž by se na vlhkou ránu přilepila. Díky tomu je možné krytí s technologií Safetac® odstranit bez poškození kůže. Pro pacienty to znamená minimalizaci bolesti při výměně krytí. Zároveň Safetac chrání novou tkáň a kůži, takže proces hojení může probíhat nerušeně a přirozeně. Menší bolestivost a snížené riziko poškození kůže přispívají k rychlejšímu hojení a navíc mohou tyto faktory také snižovat celkové náklady na léčbu.

Ve zkratce tak technologie Safetac® představuje pro pacienty s EB méně poškození kůže, méně bolesti a méně finančních nákladů na léčbu. Funkčnost a výhody kontaktní vrstvy Safetac potvrdilo již více než 450 odborných studií včetně více než 30 randomizovaných kontrolovaných studií. Technologií Safetac® jsou nyní vybaveny všechna krytí z řad *Mepilex® *Mepitel®, *Mepiform® a *Mepitac®. Pacientům s nemocí motýlích křídel tato krytí přináší méně bolesti každý den.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím