Strupy – jak předejít jejich vzniku a kdy je strhnout?

Strup neboli krusta je přirozenou součástí procesu hojení u mechanických poranění kůže, jako jsou například odřeniny, popáleniny, řezné rány a další. Tvoří jej typicky směs zaschlé krve a tkáňového moku a jeho účelem je ochrana rány pod strupem. Co vznik strupu signalizuje a existují situace, kdy je lepší strup strhnout?

Proč strup vzniká

Nejčastěji se strupy tvoří následkem mechanického poškození kůže při úrazech, které způsobí například odřeniny, oděrky či řezné a tržné rány. Dále mohou vzniknout při hojení puchýřů či větších ložisek akné. Strup se může objevit také následkem některých infekčních onemocnění kůže, jako jsou opar, pásový opar a neštovice. Se strupy se často setkávají také pacienti s lupénkou či atopickým ekzémem, kteří si při úporném svědění kůže pokožku rozškrábou do krve.

Zbarvení strupu bývá různé – jestliže je hnědý až černý, obsahuje hlavně krev. Nažloutlé zbarvení zase signalizuje větší poměr tkáňového moku. Dále může být ve strupu přítomen hnis či zbytky kožních buněk, v tom případě je barva zelenošedá či zelenožlutá. Vznik strupu je přirozenou součástí procesu hojení, kterým tělo reaguje na poranění. Účelem strupu je chránit ránu pod sebou před dalším poškozením. Nejčastěji se lze setkat s názorem, že strupy je nejlepší nechat tak, jak jsou a počkat, až se od kůže samy oddělí. Je to ale opravdu vždy ten nejlepší postup?

Strup jako známka problému

V některých případech je strup signálem problematického hojení. Jeho vznik bývá známkou toho, že rána vysychá, což hojící proces komplikuje a zpomaluje. Ačkoliv je úkolem strupu chránit organismus před nečistotami z okolního prostředí, zároveň brání tvorbě nové tkáně. Rána se uzavírá odspoda, ovšem nové buňky pod strupem rostou velmi obtížně a navíc se pod strupem mohou hromadit bakterie. Z těchto důvodů je lepší vzniku strupu předejít tím, že poraněnou kůži začneme vhodným způsobem hydratovat. Vhodnou volbou je co nejdříve po zranění aplikovat oplachový gel *Granudacyn, který v ráně a jejím okolí udržuje vlhkost a tím vzniku strupu brání.

Poté ránu ošetřete univerzálním krytím, jako je například [Mepilex[(https://www.osetreniran.cz/produkty/mepilex-ag) nebo Mepilex Border Flex. Tato prodyšná krytí vytvářejí na ráně optimální prostředí pro tzv. vlhké hojení. Jedná se o moderní metodu léčby ran, jejíž principy byly však známé již ve starověku. Hlavní výhodou vlhké terapie je až o 40 % rychlejší hojení a dále také menší míra bolestivosti. Krytí navíc stačí měnit méně často, zhruba po 5 až 7 dnech. Během té doby tak mohou v ráně nerušeně probíhat hojící procesy. Vlhké hojení je velmi univerzální léčebná metoda, která se hodí pro téměř všechny druhy ran.

Nebojte se strup strhnout

Obzvlášť nežádoucí jsou strupy zbarvené do žluta. Toto zbarvení totiž signalizuje, že je v ráně přítomna infekce. Takový strup je vhodné strhnout, ačkoliv to může být velmi nepříjemné a bolestivé. Ránu je pak nezbytné vydezinfikovat oplachovým roztokem či gelem *Granudacyn. Ten ránu okamžitě zbaví bakterií, které způsobují zánět. Při aplikaci navíc nepálí a neštípe, takže po stržení strupu nezpůsobuje pacientovi další bolest a trauma.

Vlhké hojení – bez strupů a bez jizev

Tradiční zásada zní, že strup ke správnému hojení neodmyslitelně patří a za žádných okolností se nemá strhávat. Dnes již ovšem víme, že vznik strupu může hojící proces komplikovat a prodlužovat. Moderní přístup hojení ran naopak spočívá na principu vlhkého prostředí, které vytváří pro hojení optimální podmínky a urychluje jej. Okamžité vyčištění rány oplachovým roztokem *Granudacyn a následná aplikace krytí *Mepilex či *Mepilex Border Flex představuje jednoduchý způsob takovéto vlhké terapie, která zabrání vzniku strupu, a dokonce sníží riziko vzniku jizvy. Pokud je navíc na základě vzhledu strupu na místě obava z infekce, je lepší strup strhnout a výše uvedený postup zopakovat. Za určitých okolností tedy může i strhnutí strupu být vhodnou součástí léčby rány. Častou obavou je také to, že po stržení strupu je vyšší pravděpodobnost vzniku jizvy. Ani toto tradiční tvrzení není pravdivé. U ran, které se hojí metodou vlhké terapie, a tedy strup při jejich hojení nevzniká, je riziko vzniku jizvy minimální.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím