Vážné popáleniny může způsobit i sluníčko

Příjemné teplé letní dny strávené u vody se mohou snadno změnit v utrpení. Stačí chvilku zapomenout na čas nebo na pravidelné mazání krémem s ochranným faktorem a neštěstí je na světě. Nadměrným sluněním si můžete přivodit popáleniny až II. stupně, které již vyžadují odborné ošetření a alespoň týdenní léčení. Jaké jsou hlavní zásady zdravého opalování a co dělat, když už se spálíme?

Popáleniny od sluníčka patří k typickým letním úrazům, kterým ovšem lze předejít. Stačí se řídit několika pravidly, která nejspíš dobře znáte. Pokud máte děti, padá zodpovědnost za jejich případné spálení na vás a měli byste proto dohlédnout, aby pravidla zdravého pobytu na sluníčku dodržovaly i ony. Myslete na to, že dětská pokožka je na UV záření velmi citlivá. Je to tím, že kůže se u dětí teprve vyvíjí a je až pětkrát tenčí než u dospělých to samé se týká také seniorů, jejichž kůže věkem ztrácí tloušťku a strukturu.

Co nejrychleji ze sluníčka

Zrádnost popálenin od sluníčka spočívá také v tom, že je často zaregistrujete až po nějaké době. Ve chvíli, kdy už pociťujete lehké mravenčení, svědění a pálení pokožky, je už pozdě. Opalovací krém nemá již v tuto chvíli cenu vytahovat. Po tom, co si uvědomíte, že jste se spálili, je hlavní se co nejrychleji dostat z přímého sluníčka, ideálně do stínu nebo do budovy. Pokud jste například na výletě a tuto možnost nemáte, zakryjte alespoň již spálené partie nějakou pokrývkou či oděvem. Spálenina se bude vyvíjet po několik následujících hodin. Čím dřív pokožku ukryjete před dalšími slunečními paprsky, tím méně závažné zranění bude.

Zchlaďte se a doplňte tekutiny

Stejně jako u jiných druhů popálenin, i u těch od sluníčka je nezbytné co nejdřív začít s chlazením vodou. Nejlépe tedy uděláte, když si dáte dlouhou sprchu vlaždou či studenou vodou. Dbejte na to, aby voda nebyla až příliš chladná a nehrozilo tak podchlazení nebo nastydnutí z velkého teplotního šoku. V žádném případě se popáleniny nesnažte chladit ledem, který je pro tento účel příliš studený a mohl by zranění ještě zhoršit.

Hodně pijte, aby mělo tělo dostatek tekutin. To je důležité i kvůli snížení rizika vzniku popáleninového šoku, při kterém dochází k narušení propustnosti cévních stěn. Vlivem toho razantně ubývá množství okysličené krve proudící do orgánů a dalších tkání, což může být v krajních případech až životu nebezpečné. Nezapomínejte tedy své tělo hydratovat zvenku i zevnitř.

Pomoc najdete v lékárničce i v ledničce

Pro zdárné a rychlé hojení potřebují popáleniny od sluníčka správnou léčbu. Jejím základem je klidový režim, během kterého by pokožka vůbec neměla být vystavována sluníčku. První dny po spálení je vhodné volit volnější a vzdušné oděvy, jež nebudou na kůži vyvíjet nadbytečný tlak.

Popálenina je druh rány, a tak potřebuje náležitou péči. Vedle speciálních kosmetických přípravků určených pro péči o popáleniny od slunce najdete mnoho užitečných pomocníků také ve spíži nebo v ledničce. Už naše babičky používaly při popáleninách a jiných drobných poraněních kůže obklady z neochuceného kysaného zelí. To působí díky vysokému podílu vitamínu C jako antioxidant a navíc obsahuje karotenoidy, které mají na pokožku zklidňující a regenerační účinky. Dalším skvělým pomocníkem je jogurt, tvaroh, zakysaná smetana a další mléčné výrobky. Obsažená kyselina mléčná kožní buňky vyživuje a intenzivně hydratuje. Mléčný produkt stačí nanést na spáleninu, nechat působit do zaschnutí a poté smýt chladnou vodou. Možná máte doma rostlinku aloe vera, která je nejen pěkná na pohled, ale skvěle poslouží i při léčbě různých ran. List aloe vera zbavte trnů a podélně rozřízněte. Vnitřek listu obsahuje blahodárný gel, kterým potřete postižené partie. Okamžitě byste měli pocítit chladivé a zklidňující účinky. Ne nadarmo je gel z aloe vera základní složkou řady kosmetických produktů pro péči o pokožku. Využít se dají i různé bylinky: máta funguje jako mírné anestetikum, heřmánek má protizánětlivé účinky a od bolesti zase uleví lístky zeleného čaje.

Stejně jako u jiných typů poranění na kůži je i u popálenin vhodné dbát na to, aby se do nich nedostala infekce. Oplachové gely či roztoky *Granudacyn při aplikaci nepálí ani neštípou a kromě toho, že ránu okamžitě zbaví bakterií a virů, tak ji navíc příjemně zvláční.

S puchýři běžte k lékaři

Pokud se po spálení slunečními paprsky na kůži objeví puchýře, znamená to, že se jedná o popáleniny II. stupně. V tomto případě by měl klidový režim trvat minimálně týden až 10 dní. Zvláště pokud máte velmi světlou nebo citlivou pleť, byste měli zamířit k lékaři. Ten odborně posoudí, jak závažné popáleniny jsou a doporučí vám správný způsob léčby a přípravky z lékárny. Popáleniny od slunce se rozhodně nevyplácí podceňovat. V závažnějších případech vám mohou přinést dlouhé dny plné bolesti a zkazit vám například vysněnou dovolenou u moře. Při pobytu na ostrém slunci se proto vždy řiďte zásadami zdravého opalování.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím