Vlhké hojení léčí poranění kůže rychleji a efektivněji

Letní prázdniny se nezadržitelně blíží a s nimi i období odřenin, škrábanců a oděrek. Drobná poranění kůže se ovšem zdaleka netýkají jen dětí. Ani u sebemenších odřenin bychom neměli péči zanedbat, protože v případě infekce či jiných komplikací se z nich mohou stát velmi nepříjemná a dlouho se hojící zranění. Ačkoliv je jejich ošetření zdánlivě jednoduché, lidé se při něm často dopouštějí chyb. Jak správně pečovat o odřeniny, abychom snížili riziko infekce a urychlili hojení?

Koupání na koupališti, jízda na kole či bruslích, výlety do lesa, hry s kamarády – to všechno k létu neodmyslitelně patří, ale zároveň jsou to všechno činnosti, během kterých často dochází k pádům a různým drobným poraněním. Většinou jsou následkem povrchové a méně krvácivé odřeniny či škrábance. Často se ovšem jedná o rány poměrně bolestivé, protože při nich dochází k poškození nervových zakončení v podkoží. Dobrou zprávou však je, že většinu těchto zranění zvládnete ošetřit s běžným vybavením ve vaší domácí lékárničce.

Nečistoty musí pryč

Prach, štěrk a jakékoliv další nečistoty musí z rány bezpodmínečně pryč, protože jinak hrozí, že hojení zkomplikují a prodlouží. Ačkoliv je to velmi nepříjemné, měli byste nečistoty odstranit třeba i pomocí pinzety nebo měkkého kartáčku. K vyčištění použijte vodu a jemné neutrální mýdlo. Postupujte samozřejmě velmi opatrně, abyste ránu příliš nedráždili a nezvětšili její velikost.

Pro vyčištění širokého spektra ran se hodí oplachový roztok *Granudacyn, který ránu navíc zvláční a dekontaminuje od mikroorganismů. Jeho další kladnou vlastností je, že je nedráždivý a nepálí, což je důležité především při ošetřování dětí.

Vlhké hojení urychlí léčbu

Moderní přístup léčení povrchových poranění kůže představuje tzv. vlhké hojení. Principem této metody je krytí rány náplastí s měkkou kontaktní vrstvou. Ta ránu chrání, brání zanesení infekce a zároveň udržuje vlhké prostředí, vhodné pH a další podmínky důležité v procesu tvorby nové kůže. Hlavní výhodou této metody je, že hojení urychluje až o 40 %. Současně se krytí s kontaktní vrstvou na ránu nelepí a snižuje její bolestivost, což ocení nejen děti, ale i ošetřující rodiče.

Ve vaší domácí lékárničce by nemělo chybět krytí *Mepitel One s jednou kontaktní vrstvou pro minimalizaci bolesti. Na ráně jej můžete ponechat až 14 dnů (v závislosti na stavu poranění). Krytí je průhledné, což umožňuje kontrolu stavu rány bez nutnosti odstranění. Použití náplastí *Mepitel One je velmi univerzální – hodí se pro léčení odřenin, popálenin, puchýřů, tržných poranění a různých dalších traumatických ran.

Poranění sledujte

Ať už se jedná o odřeninu, škrábanec či oděrku jakékoliv velikosti, hojení nepodceňujte. Ránu pravidelně sledujte, zvláště u dětí. Je důležité, abyste v případě infekce či jiných komplikací včas vyhledali lékařskou péči.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím