Rychlejší a méně bolestivé hojení ran? Vyzkoušejte vlhkou terapii

Metoda vlhkého hojení představuje moderní způsob léčby ran, který je ve srovnání se standardními postupy rychlejší, efektivnější a méně bolestivý. Až 60 % pacientů přitom o této metodě zatím neslyšelo nebo ji v praxi nevyužívá. Jakých chyb se při péči o rány nejčastěji dopouštíme a proč dát šanci vlhkému hojení?

Co je to vlhká terapie?

Škrábnutí, odřeniny nebo říznutí se čas od času přihodí každému z nás. Většinu těchto drobných poranění však zvládneme doma snadno ošetřit za pomoci čisticích přípravků a vhodného krytí. Bohužel mnozí z nás spoléhají na běžné dezinfekce a polštářkové náplasti, aniž bychom tušili, že tím dobu hojení zbytečně prodlužujeme.

Odborníci se shodují, že nejlepším postupem při ošetření ran je tzv. metoda vlhkého hojení. Gázy, obvazy a dezinfekce jsou již dnes ve zdravotnictví minulostí, naopak v domácnostech se tyto staré metody stále ještě hojně využívají. Lidé tak nevědomky hojení zbytečně protahují a vystavují se vyššímu riziku infekce, která dokáže zkomplikovat i drobné škrábnutí.

Slyšíte o vlhkém hojení poprvé? Možná se nechcete vzdát důvěrně známých postupů, které v minulosti vždy fungovaly. Metoda vlhkého hojení ale není o nic složitější než použití dezinfekce a náplasti. Abyste docílili úspěšnějšího hojení ran bez komplikací, stačí jen vyměnit přípravky v domácí lékárničce za šetrnější a efektivnější. Pokud se naučíte využívat vlhkou terapii, ušetříte navíc nejen čas potřebný k zahojení rány, ale také náklady na celkovou léčbu.

Vlhká terapie je tedy efektivnější, levnější a méně bolestivou metodou ošetření ran než jiné zaběhnuté postupy.

Proč je vlhké prostředí klíčové pro úspěšné hojení rány?

Při každém poranění zahájí naše tělo procesy vedoucí k zacelení rány. Ihned po zastavení krvácení spěchají do rány protizánětlivé buňky, jako jsou bílé krvinky, které mají za úkol zničit bakterie, jež by mohly ránu infikovat. Po vyčištění se v místě poranění začnou tvořit nové tkáně, které ránu postupně uzavírají. Nakonec vzniká jizva, která ještě nějakou dobu po zacelení dozrává.

Naše tělo má tedy vyvinuté efektivní mechanismy, které co nejrychleji ránu zacelí a zabrání případným komplikacím, jako je infekce či zánět. Nevhodné způsoby ošetření však tyto mechanismy narušují a dobu hojení protahují. Z toho důvodu je třeba pečovat o ránu takovým způsobem, který půjde přirozeným procesům našeho těla naproti.

Metoda vlhké terapie je natolik šetrná, že hojení nejenže nenarušuje, ale naopak jej účinně podpoří. Optimálně vlhké prostředí je totiž přesně tím, co je k úspěšnému zahojení rány zapotřebí. Pokud spodina rány vysychá, tělesné mechanismy nejsou tak efektivní a hojení se následně zpomaluje. Ve vlhkém prostředí totiž snáze migrují buňky tvořící nové tkáně a lépe se tu daří i vyživujícím látkám. Vlhkost a optimální pH navíc napomáhá také v boji proti infekci.

Jaké má vlhká terapie výhody?

Oproti standardním postupům má vlhká terapie mnoho výhod. V první řadě je dostupná každému, a tak si ji můžete osvojit i v domácích podmínkách.

Věděli jste, že vlhká terapie ve srovnání s jinými postupy ošetření…

  • urychluje hojení až o 40 %? – Optimálně vlhké prostředí podporuje hojení. Tělo nevydává energii na tvorbu strupu (jehož stržení navíc vždy léčbu prodlužuje), a může se tak soustředit na zacelení rány.

  • je méně bolestivá? – Krytí se k ráně nepřilepí, a tak vás sejmutí náplasti nebude bolet. Gely a spreje pro vlhkou terapii při aplikaci nepálí ani neštípou. Vlhká terapie ulevuje od bolesti i tím, že důkladně chrání odhalená nervová zakončení.

  • je méně nákladná? – Krytí není nutné měnit tak často jako běžné náplasti. Moderní krytí stačí měnit 1-2x do týdně. Hojení je navíc podstatně rychlejší, a tak na léčebných nákladech výrazně ušetříte.

  • snižuje riziko infikování rány? – Prostředky vlhkého hojení vytvářejí v ráně ideální prostředí s optimálním pH, ve kterém se bakteriím zkrátka nedaří.

Proč z lékárničky vyřadit peroxid a jód?

Jak potvrdila anketa mezi pacienty, laická veřejnost používá k vyčištění rány nejčastěji peroxid vodíku či jódové preparáty. Tyto dvě látky se sice běžně prodávají v lékárnách, odborníci však již raději sahají po jejich alternativách. Dezinfekční účinek těchto přípravků nelze popřít, jsou ovšem velmi dráždivé, a tak ve výsledku napáchají více škody než užitku. Pokud navíc použijete více dezinfekce, než je doporučené množství, můžete si přivodit vážné zdravotní potíže.

Představa, že je nutné aplikovat do rány dezinfekci, je v ošetřování ran odvěkým mýtem. Poranění je sice opravdu nutné zbavit nečistot, toho však lépe docílíte vyčištěním rány než jejím vydezinfikováním. Tyto pojmy se mezi laiky často zaměňují, rozdíl je přitom prostý. Dezinfekce likviduje bakterie, zatímco čištění odstraňuje nečistoty, a tím snižuje riziko infekce.

Pokud aplikujete dezinfekci přímo do rány, úspěšně se sice vypořádáte s patogeny, poškodíte však i buňky zajišťující hojení. Dezinfikujte tedy vždy jen okolí rány, případně ruce předtím, než se do ošetřování pustíte.

Jakou zvolit alternativu klasické dezinfekce?

Teď už víme, že běžné dezinfekce prodlužují dobu hojení. Čím tedy tyto přípravky nahradit? Peroxid a jód vyměňte raději za šetrné oplachové roztoky a gely, které fungují na bázi vlhkého hojení. Vyzkoušejte třeba naši řadu produktů Granudacyn, která vykazuje skvělé výsledky při hojení různých typů ran.

Naše spreje a gely zbavují ránu nečistot a bakterií, urychlují hojení a zmírňují zánět. Mají jednoduché složení bez obsahu alkoholu a jiných agresivních látek, a k ráně i okolní pokožce jsou tak maximálně šetrné.

O vyčištění poranění se postará kyselina chlorná, kterou pro boj s bakteriemi využívá i naše vlastní tělo. Další výhodou Granudacyn přípravků je jejich neutrální pH, díky kterému udržují v ráně ideální podmínky pro úspěšné hojení.

Pacienti také oceňují, že Granudacyn spreje při aplikaci neštípou ani nepálí, a jsou tak vhodné i pro nejmenší pacienty.

Proč zvolit pro ošetření ran Granudacyn?

  • snižuje výskyt bakterií v ráně do 60 sekund
  • podporuje a urychluje hojení
  • nemá vedlejší účinky a nepoškodí tkáně
  • neublíží ani sliznicím a tělním dutinám
  • redukuje zápach rány
  • má široké spektrum použití na akutní i chronické rány

V naší nabídce najdete Granudacyn oplachový roztok a Granudacyn gel. Oba přípravky fungují na bázi vlhkého hojení a pomohou vám ránu správně ošetřit. Nabízíme je i v praktickém balení na cesty.

Jak správně postupovat při ošetření rány?

Většinu drobných poranění zvládnete jednoduše ošetřit v domácích podmínkách. Vlhká terapie je snadná a účinná metoda, která vám pomůže pečovat o říznutí, popálení, odřeniny a další běžná zranění ze zahrádky či kuchyně.

Jak tedy při poranění postupovat?

1.krok – vyčistěte ránu

Otevřenou ránu je nezbytné ochránit před infekcí. I malé škrábnutí s sebou totiž může přinést velké komplikace, pokud by se rána zanítila. K důkladnému, ale šetrnému vyčištění rány použijte oplachový sprej Granudacyn, který ránu zbaví většiny nečistot již do 1 minuty po aplikaci.

2.krok – podpořte hojení

Když je rána vyčištěná, podpořte proces hojení Granudacyn gelem, který má obdobné složení a účinky jako sprej, nicméně se odlišuje hutnější konzistencí. Gelová struktura tohoto přípravku napomáhá k vytvoření ochranné bariéry, a urychluje tak proces hojení.

3. krok – použijte vhodné krytí

Na závěr přichází na řadu vhodné krytí. Aby bylo hojení úspěšné, nedoporučujeme používat klasické náplasti a obinadla, která nedokážou ve spodině rány udržovat vlhkost. K poranění se navíc přilepí, a způsobí tak zbytečnou bolest.

Pro povrchové rány použijte třeba naše univerzální krytí Mepilex Border Flex, které vyniká dobrou přilnavostí a vlastnostmi prospěšnými procesu hojení. Poslouží vám s léčbou puchýřů, odřenin nebo řezných a tržných ran. Na popáleniny použijte zase krytí Mepilex Ag s rychlým antimikrobiálním účinkem.

Kdy vyhledat lékaře?

Vlhká terapie je jako moderní metoda léčby ran dostupná každému z nás. S drobnými rankami si s kvalitními a osvědčenými produkty v lékárničce nemusíte dělat starosti. S našimi produkty během pár minut a s minimem nákladů ošetříte jakékoliv drobnější poranění a podpoříte přirozený proces hojení.

Většinu běžných ran vzniklých při práci na zahrádce nebo v kuchyni ošetříte bez pomoci lékaře. Kdy ho ale přece jen vyhledat? Pomoc zavolejte v případě, když je rána rozsáhlá a hluboká, když silně krvácí nebo když vykazuje známky infekce, jako je zarudnutí, horečka, otok nebo hnisavý výtok. Ať už se ale poraníte jakkoliv, buďte ke svému tělu šetrní a podporujte jeho hojivé mechanismy vhodnou péčí.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím