Co dělat, když se rána nehojí?

Ať už rána vznikne úrazem nebo například plánovaným operačním úkonem, vždy potřebuje ke svému správnému zahojení optimální podmínky. Občas se bohužel stane, že se rána dlouhodobě nehojí a stává se tak chronickou. Moderní postupy léčby nehojících se ran už dávno nespočívají pouze na výměně krytí a čištění. Takzvaný holistický přístup spojuje všechny faktory, které mají vliv na schopnost těla léčit se. Na čem tedy tento holistický přístup v léčbě ran spočívá?

Příčin, proč se rána nehojí, je vícero

Obecně se za chronickou ránu považují defekty, které se nezhojí v průběhu šesti a devíti týdnů. Normální proces hojení je narušen a z akutní rány se stává chronická. Mezi nejčastější důvody, které přispívají k rozvoji chronické rány, patří infekce, edém, nesprávné fungování krevního oběhu, špatná výživa pacienta a opakované trauma rány. Z velké části jde o kombinaci několika těchto faktorů najednou.

Dnes se v rámci léčby chronických ran do popředí dostává tzv. holistický přístup. Ten na rozdíl od tradičních léčebných postupů vnímá zranění komplexně a kromě léčby samotné se snaží řešit i prevenci a také příčiny i následky včetně dlouhodobých a psychických.

Kromě toho, že jsou chronické rány bolestivé, způsobují také například otoky, změny povrchu kůže či zápach. Z těchto důvodů tak mají značný dopad na kvalitu života pacienta. V krajních případech mohou chronické rány způsobovat gangrénu (sněť), vést k amputaci, či dokonce až ke smrti. Vzhledem k těmto rizikům je velmi důležité s chronickou ránou neprodleně vyhledat lékaře, který zjistí příčinu, proč hojení neprobíhá správně a zvolí adekvátní léčebný postup.

Nepřítel číslo jedna – infekce

Vůbec nejčastější komplikací při hojení ran je infekce. Při jakémkoliv poranění pokožky dochází k narušení kožní bariéry a vzniklá rána se stává vstupní branou pro bakterie, viry a plísně. Jeden nebo více druhů těchto patogenních mikroorganismů pak způsobí narušení tkání, což vede k aktivaci imunitního systému, vyvolání zánětu, poškození tkáně a zpomalení hojení. Infekce může narušovat tkáně v různé hloubce od povrchových (např. celulitida – zánět podkožních měkkých tkání) až po hluboké (např. fasciitida – zánět svalové podvázky).

Léčba infekcí zasahujících do hlubších tkání se většinou neobejde bez antibiotik. Dále je nedílnou součástí léčebného režimu ošetřování pomocí vhodného čisticího roztoku či gelu. K čištění akutních i chronických ran skvěle poslouží gel či roztok *Granudacyn. Ten po nanesení obklopí mikroorganismy v ráně, napadne jejich buněčnou stěnu a následně způsobí jejich prasknutí.

Ke krytí rány s infekcí rozhodně nestačí obyčejná náplast. Daleko vhodnější je sáhnout po produktem s antimikrobiálním účinkem. Sterilní netkané krytí *Exufiber Ag+ se při kontaktu s exsudátem z rány přemění na gel, což vytváří vlhké prostředí pro snadnější a rychlejší hojení. Rychlý antimikrobiální účinek zajišťuje dlouhodobou ochranu proti širokému spektru mikroorganismů – likviduje 99 % bakterií do 24 hodin a může redukovat také zápach.

Kyslíková terapie i v pohodlí domova

Jedním z nejvíce osvědčených způsobů léčby diabetických vředů a dalších nehojících se ran je takzvaná kyslíková terapie (oxygenoterapie). Tato procedura využívá síly stlačeného kyslíku ke stimulaci procesu hojení. Ideálním výsledkem na nastartování obnovy tkání i u ran, které se předtím neléčily.

Standardně tato terapie probíhá tak, že pacient pobývá v tzv. hyperbarické komoře, kde inhaluje 100% kyslík za zvýšeného atmosférického tlaku. Mezi hlavní příznivé účinky patří zvýšení účinnosti antibiotik a především podpora činnosti bílých krvinek, které bojují s infekcí. Inhalace kyslíku také způsobuje stažení cév, čímž dochází ke snížení průtoku krve a zmenšení otoku. Celkově kyslíková terapie podporuje hojení dlouhodobě otevřených ran a tvorbu granulace.

Skvělou novinkou na trhu jsou prostředky tzv. lokální kyslíkové terapie. Jejich hlavním benefitem je, že pacient nemusí trávit čas v hyperbarické komoře. Namísto toho se kyslík dostává zvenčí přímo do rány, kde může působit. Na tomto principu působí okysličující sprej *Granulox určený pro léčbu chronických a infikovaných ran. Aktivní substancí spreje je hemoglobin, který dopravuje molekuly kyslíku přímo do lůžka rány a podporuje tak rychlejší hojení.

Hladina cukru musí být pod kontrolou

U zdravého člověka s vyrovnanou hladinou cukru v krvi spouští každá rána přirozenou reakci v podobě srážení krve a vzniku strupů. Tento proces chrání tkáně před bakteriemi a vznikem infekce. Důležitou funkci mají také krevní cévy, které do rány dodávají kyslík a živiny. Díky tomu se v ráně aktivují a nahromadí bílé krvinky, které ničí bakterie a urychlují hojení.

Výše zmíněná přirozená reakce je ovšem mnohem obtížnější u pacientů s cukrovkou nebo u osob s vysokou hladinou cukru v krvi. Extrémně vysoká hladina cukru v krvi brání správnému fungování bílých krvinek, což omezuje schopnost těla bránit se bakteriím. V důsledku toho jsou diabetici náchylnější k náhlým infekcím a ranám, které se nehojí (například již zmíněné diabetické vředy).

Vzhledem k prokázané korelaci mezi cukrovkou a obtížným hojením ran je nezbytné, aby diabetici měli hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Toho lze dosáhnout ve spolupráci s lékařem, který pomůže zvolit léčebný režim postavený na dietě, pohybu a užívání léků. Vyrovnaná hladina cukru v krvi může mít obrovský vliv na přirozený proces hojení ran a na správné fungování imunitního systému.

Zvláště u diabetiků je důležité podporovat tvorbu a správné fungování bílých i červených krvinek a celého oběhového systému. Tělesné reakce při hojení ran se tak zlepší a sníží se riziko vzniku nehojících diabetických vředů.

K léčbě nehojících se ran zvolte holistický přístup

Nehojící se rána je poměrně vážná zdravotní komplikace, která může mít závažné následky na zdraví a dokonce i život pacienta. Jedná se o komplexní stav, kdy tělo nedokáže adekvátně reagovat na vznik ran, které se kvůli tomu dlouhodobě nehojí. Stejně tak i léčba tohoto stavu by měla být komplexní. Tedy taková, která se nesoustředí pouze na symptomy, ale komplexně na celé lidské tělo včetně psychické stránky. Při vzniku dlouhodobě se nehojící a tedy chronické rány, je vždy nejlepší vyhledat pomoc odborníka. Lékař, který se na péči o rány specializuje, vám pomůže nejen s péčí o ránu, ale také s upravením životního režimu tak, aby co nejvíce podporoval schopnost těla v hojení ran.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím