Jak doma ošetřit ránu ve 3 krocích?

Všichni to zajisté dobře známe – stačí malá chvilka nepozornosti a rána je na světě. K nejběžnějším typům poranění kůže patří popáleniny, odřeniny, puchýře či řezné a tržné rány. Nejčastěji k nim dochází v domácnosti, při sportu či při každodenních činnostech. Pokud se do rány dostane infekce, může vás i zprvu nenápadné poranění pořádně potrápit. Vyplatí se proto vědět, jak ránu správně ošetřit. I v domácím prostředí to zvládnete ve třech jednoduchých krocích, a to dokonce moderní metodou vlhkého hojení. Jak na to?

1. krok: Zabraňte infekci

Různé typy ran se liší příčinou, charakterem i délkou hojení. Jedno mají ovšem společné – všechna poranění kůže mohou být vstupní ranou pro infekci. Kromě toho, že infekce komplikuje a prodlužuje proces hojení a zhoršuje vzhled budoucí jizvy, může se dokonce v krajních případech rozvinout v zánět, který pacienta ohrožuje na životě.

Ať už má tedy vaše rána jakýkoliv původ, prvním krokem ošetření je její důkladné vyčištění kvalitním dezinfekčním sprejem. Pryč jsou naštěstí už doby, kdy dezinfekce způsobovala často větší utrpení než samotné zranění, protože v ráně nesnesitelně pálila. Ideálním dezinfekčním prostředkem k prvotnímu vyčištění a vypláchnutí rány je sprej Granudacyn, který při aplikaci nepálí, neštípe a nedráždí. Jeho hlavním přínosem je, že do 1 minuty působení ránu zbaví nečistot, bakterií a virů. Kromě toho ránu hydratuje a snižuje její případný zápach. Granudacyn sprej je vhodný pro ošetření širokého spektra ran od drobných odřenin či řezných ran přes popáleniny I. a II. stupně až po chronické rány jako dekubity a bércové či diabetické vředy. Díky složení s obsahem kyseliny chlorné, kterou lidské tělo přirozeně používá pro boj s infekcí, tento sprej urychluje proces hojení.

2. krok: Podpořte proces hojení

V dřívějších dobách následovalo po ošetření dezinfekčním sprejem zalepení náplastí. Dnes ovšem už víme, že je ještě předtím možné proces hojení podpořit. K moderním metodám léčby ran patří tzv. vlhké hojení. Tato terapie spočívá na vytvoření vlhkého prostředí s vhodným pH a dalšími podmínkami, které podporují proces tvorby nové kůže. Toto vlhké prostředí vzniká mezi ránou a měkkou kontaktní vrstvou krytí a současně chrání ránu před zanesením infekce a vysycháním. Mezi hlavní výhody vlhkého hojení patří urychlení hojení až o 40 % ve srovnání se standardní terapií. Nejen děti, ale i rodiče pak ocení, že během této terapie nehrozí, že se krytí k poranění přilepí, což brání zbytečné bolesti při sejmutí náplasti.

Jak tedy vytvořit vlhké prostředí, které hojení usnadní a urychlí? Po aplikaci Granudacyn spreje popsané v 1. kroku, která by pro maximální efekt měla trvat alespoň 60 sekund, by mělo následovat ošetření opět Granudacynem, ovšem ve 2. kroku ve formě gelu. Granudacyn gel má obdobné složení i účinky jako sprej, liší se ovšem konzistencí. Právě gelová struktura dezinfekce je optimální pro vytvoření ochranné bariéry a optimálního prostředí pro zacelení rány a vznik nové pokožky.

3. krok: Použijte kvalitní krytí s kontaktní vrstvou

Zásadní krok pro vytvoření vlhkého prostředí nastává ve třetím kroku, který spočívá v aplikaci krytí. V žádném případě se ovšem nesmí jednat o klasické textilní či polštářkové náplasti. Ty k vytvoření vlhkého prostředí nejenže nepřispívají, ale navíc se k ráně či okolní kůži snadno přilepí a způsobí tak sekundární poranění a bolest. Za účelem vytvoření vlhkého prostředí se nejvíce hodí náplasti opatřené silikonovou kontaktní vrstvou, jako je naše technologie Safetac. Silikonová vrstva Safetac k ráně jemně přilne, namísto aby se na ni přilepila. Díky tomu je možné krytí opatřená vrstvou Safetac z rány šetrně sejmout, aniž by došlo k poškození kůže, což snižuje bolest pro pacienty. Dalším přínosem této technologie je, že nově vznikající tkáň chrání, a ta se tak může nerušeně rušit.

Krytí opatřená silikonovou vrstvou Safetac vyžadují výrazně méně častou výměnu než klasické náplasti a obinadla. Na svém místě vydrží 5–7 dní, což ráně umožňuje, aby se nerušeně hojila. Dlouhodobé nošení jednoho krytí zároveň na ráně udržuje stálou teplotu a optimální vlhkost i pH, což je představuje další podporu hojení. Výsledným účinkem kontaktní vrstvy Safetac tedy je rychlejší hojení a méně bolesti i nadbytečného poškození kůže. Příjemným efektem je také celkové snížení finanční nákladnosti léčby vlivem méně časté výměny a tedy i množství spotřebovaného zdravotnického materiálu.

Ošetření vlhkou terapií zvládnete i sami doma

Technologii Safetac jsme již před více než 30 lety vyvinuli ze dvou hlavních důvodů. Tím hlavním bylo minimalizovat zbytečné utrpení a bolest pacientů, včetně těch s pokožkou velmi citlivou k poranění, jako jsou senioři nebo pacienti s nemocí motýlích křídel. Druhým důvodem bylo přinést na trh krytí, která odpovídají moderním poznatkům v oblasti léčby ran. Silikonovou kontaktní vrstvou Safetac jsou opatřena naše krytí z řad Mepilex, Mepitel, Mepiform a Mepitac. Díky univerzálnosti vlhké metody tak můžete touto terapií snadno léčit široké spektrum ran i v domácím prostředí.

Na většinu běžných ran, jako jsou odřeniny, puchýře, řezné rány, tržné rány či oděrky se skvěle hodí naše krytí Mepilex Border Flex, které se díky svým mimořádným vlastnostem a univerzálnímu využití těší mezi našimi zákazníky dlouhodobě mimořádné oblibě. V případě popálenin je vhodné kvůli vysokému riziko infekce zvolit krytí s antimikrobiálním účinkem, jako je Mepilex Ag. U pacientů s velmi citlivou pokožkou, u nichž hrozí mimořádné nebezpečí sekundárního poranění pokožky při výměně krytí, je zase správnou volbou krytí Mepitel. V našem sortimentu zkrátka najdete krytí vhodná na všechny běžné typy ran i komplikovanější kožní defekty, jako jsou například dekubity či diabetické vředy.

Ať už patříte mezi zdravotnické profesionály, nebo jen chcete co nejlépe vybavit svou domácí či cestovní lékárničku, u nás najdete špičkové produkty, která vám pomohou kvalitně ošetřit všechna běžná poranění kůže. Moderní metodou vlhké terapie pak zvládnete ošetřit ránu i sami doma.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím