Jak léčit dekubity v domácím prostředí?

Jedním z největších strašáků domácí péče o dlouhodobě nemocné pacienty je beze sporu vznik dekubitů. Pokud se objeví, představují tyto chronické rány obrovskou výzvu jak pro pacienty, tak pro pečující osoby. Správnými postupy a s kvalitními pomůckami lze dekubity nejen efektivně léčit, ale dokonce jim i předcházet. Jak léčit dekubity v domácím prostředí?

Problém v domácí péči i v nemocnicích

Dekubity neboli proleženiny či prosezeniny jsou chronické rány zasahující kůži či podkožní tkáň. Vznikají typicky vlivem lokálního působení tlaku na kůži, především na partiích s malou vrstvou tuku či svalů, kde není mezi kostí a kůží mnoho tkáně. Dekubity se objevují nejčastěji v křížové oblasti zad, v okolí kyčlí, na patách, na kotnících, na vnější straně chodidel či na loktech. Tím, že se pacienti dlouhodobě upoutaní na lůžko či invalidní vozík nehýbou, má jejich organismus zhoršenou schopnost zásobovat kožní a podkožní tkáně živinami a kyslíkem. V důsledku toho tyto tkáně odumírají a vznikají dekubity.

Ke vzniku dekubitů často dochází nejen v domácím prostředí, ale i v nemocnicích či zařízeních sociálních služeb. A to i přesto, že je jejich prevenci věnována náležitá péče. Podle statistik trpí dekubity až 20 % imobilních pacientů v českých nemocnicích. Ať už se dekubity léčí doma, nebo v nemocnici, vždy platí, že je to běh na dlouhou trať. V případě dekubitů trvá hojení stejně jako u jiných typů chronických ran alespoň 4 týdny. Zároveň ovšem platí, že i v domácím prostředí je možné dekubity úspěšně léčit, ba dokonce jejich vzniku předcházet. Které produkty a pomůcky vám s domácí léčbou dekubitů pomohou?

Polohování – nejdůležitější součást prevence

Nejlepší cestou je samozřejmě docílení toho, aby dekubit vůbec nevznikl. Nejúčinnější součástí prevence je systematické polohování. Pravidelné a správně prováděné změny pozice těla pacienta zabrání nadměrnému působení tlaku na kůži, což je nejčastější příčina vzniku dekubitů. Frekvence polohování závisí na poloze pacienta a jeho zdravotním stavu. Vyplatí se pro tento účel vytvořit plán polohování, podle kterého se následně postupuje. Pečující osoba musí být samozřejmě s problematikou dekubitů dostatečně obeznámena a poznat vznikající proleženinu už podle prvotních příznaků. Více o jednotlivých stupních dekubitů se dozvíte v tomto našem článku.

V rámci prevence a léčby dekubitů je možné pořídit antidekubitní lůžka či matrace s automatickým polohováním. Jejich pořizovací cena je ovšem vysoká a zdaleka ne každý pacient či jeho rodina si mohou takový výdaj dovolit. Na stejném principu, tedy zamezení dlouhodobého působení tlaku na jedno místo, fungují i podstatně levnější antidekubitní pomůcky. *Antidekubitní podložka Z-Flo je univerzální pomůcka, kterou lze jednoduše podle návodu vytvarovat tak, aby odlehčila požadovanou část těla. Podložka *Z-Flo se přizpůsobí tělu pacienta a svůj tvar poté spolehlivě drží, čímž brání vzniku proleženin. Pro její používání není třeba zdravotnického vzdělání, a tak je pro domácí léčbu naprosto ideální. Podložku můžete zakoupit v různých rozměrech. V odpovídající velikosti je Z-Flo vhodná také pro fixaci dětí například při jízdě autem.

Oblast paty a Achillovy šlachy je ke vzniku dekubitů obzvlášť citlivá. Speciálně pro tuto náchylnou partii byla vyvinuta *antidekubitní botička Z-Flex™. Jejím používáním se nadměrný tlak přenese na spodní část nohy, holeně a chodidla, a tím se oblasti paty a Achillovy šlachy plně odlehčí. Nastavitelné popruhy přizpůsobí Z-Flex™ velikosti nohy pacienta. Používání botičky je opět velmi snadné a pro pacienta navíc pohodlné.

Krytí pro léčbu i prevenci

Když už ke vzniku dekubitů dojde, léčbu je nutné zahájit okamžitě po diagnostice. Největší nebezpečí proleženin spočívá v tom, že skrze ně do těla snadno pronikne infekce. U dlouhodobě nemocných pacientů může mít jakákoliv infekce závažné následky. Vzhledem ke specifikům chronických ran se k jejich léčbě hodí především okysličující spreje. Příkladem je *Granulox na bázi hemoglobinu, který urychluje hojení chronických ran a současně v porovnání se standardní terapií snižuje jejich bolestivost až o 70 %.

Pětivrstvé pěnové krytí *Mepilex Border Heel je tvarováno specificky pro oblast paty, kde vytváří optimální podmínky pro hojení. Pacientům současně přináší komfort a na svém místě vydrží i několik dní, během kterých se může rána nerušeně hojit. Další výhodou tohoto krytí je, že je v kombinaci s dalšími preventivními postupy prokazatelně brání vzniku dekubitů. Podobné vlastnosti vykazuje krytí *Mepilex Border Sacrum určené na křížovou oblast. Ačkoliv jsou některé partie na lidském těle ke vzniku dekubitů náchylnější, v praxi se mohou proleženiny objevit kdekoliv. Jako univerzální krytí pro ošetření dekubitů lze jmenovat *Exufiber Ag+ s antimikrobiálním účinkem. Díky tomu, že toto krytí ničí bakterie, plísně a další patogeny, je účinnou ochranou před vznikem infekce v ráně.

Osvěta je nutná

V řadě nemocnic či sociálních a zdravotních zařízeních je dnes prevenci a léčbě dekubitů věnována velká pozornost. Personál v těchto zařízeních prochází školením a má k dispozici různé druhy pomůcek včetně drahých polohovatelných matrací a lůžek. Osoby pečující o pacienty se zhoršenou pohyblivostí v domácím prostředí nemusí mít k dispozici tolik pomůcek, ovšem znalost problematiky proleženin je nepostradatelná. Ať už se jedná o péči v rámci rodiny, nebo o pracovníky zdravotnických a sociálních služeb, osvěta o riziku vzniku proleženin je pro pečovatelskou činnost velmi důležitá. Vhodnými preventivními postupy se dá vzniku dekubitů zabránit. V případě, že se přes veškerou snahu objeví, je nutné s jejich léčbou začít co nejdříve a systematicky. S potřebnými znalostmi a produkty uvedenými v tomto článku je možné dekubity efektivně léčit i doma.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím