Jak ošetřit popáleniny – první pomoc, čištění a vhodné krytí

Asi každý si už doslova na vlastní kůži vyzkoušel, jak snadno vznikne popálenina, která patří k nejbolestivějším typům poranění kůže. Ať už je viníkem vroucí voda, žehlička na vlasy nebo trouba, drobné popáleniny zvládnete snadno ošetřit sami. Vážné a velké popáleniny však vyžadují okamžitou péči lékařů, a proto s voláním záchranné služby v takových případech neotálejte. V článku se dozvíte, jak určit závažnost popálení a jak jej správně ošetřit v domácích podmínkách.

1. Odhadněte závažnost popálenin

Ihned po vzniku popáleniny je třeba odhadnout její závažnost a posoudit, zda volat záchrannou službu, nebo zda zvládnete poranění ošetřit sami.

Rozlišujeme čtyři stupně popálenin, které rozeznáte podle toho, jak spálená kůže vypadá. Platí, že I. stupeň a v některých případech také II. stupeň popálenin zvládnete s kvalitním vybavením ošetřit i doma. Popáleniny III., IV. a vážnější popáleniny II. stupně však vždy vyžadují péči lékařů.

Jak od sebe jednotlivé stupně popálenin rozeznat?

  • Popáleniny I. stupně – kůže je zarudlá, bolestivá a oteklá. Tvoří se například při spálení pokožky sluncem.
  • Popáleniny II. stupně – na kůži vznikají puchýře. Pokud jsou malé a jemné, lze je ošetřit doma. Velké a pevné puchýře už měl vidět lékař.
  • Popáleniny III. stupně – dochází k poškození hlubokých vrstev kůže, poraněné místo má žlutou či hnědou barvu. Dojde k porušení nervových zakončení, a není tak cítit žádná bolest.
  • Popáleniny IV. stupně – poškozené jsou kromě kůže také šlachy, kosti či svaly. Popáleniny IV. stupně sice nebolí, ale ohrožují pacienta na životě.

Klíčovou roli hraje také rozsah popálení. Vyjadřuje se v procentech zasaženého povrchu těla (TP) a platí, že čím rozsáhlejší popálenina, tím víc je nutné lékařské ošetření. Za závažnější stav se u dětí do 2 let považuje více než 5 % TP, u starších dětí pak cokoliv na 10 % TP. Pro dospělé je tato hranice ustanovena na 20 % TP.

Závažnost popálenin však závisí i na mnohých dalších faktorech, jako je zdravotní stav pacienta. Popálení rozhodně nepodceňujte a když si nejste jisti, raději volejte záchrannou službu na čísle 155.

Více informací se dozvíte v našem článku: Jak odhadnout závažnost popálenin?

2. Přistupte k první pomoci

Jak tedy správně jednat, když dojde k popálení? Ať už je popálenina jakkoliv závažná, je nezbytné bezprostředně po nešťastném incidentu zahájit první pomoc. Popálenou kůži začněte ihned polévat studenou vodou, a to tak dlouho, dokud neucítíte úlevu od bolesti. To může trvat klidně až 20 minut.

Pokud se na kůži přichytí oblečení, nesnažte se ho odstranit a chlaďte zranění přes něj, dokud se o sejmutí látky nepostarají zdravotníci.

A co při první pomoci při popálení rozhodně nedělat? Nepoužívejte led, ani nechlaďte celé tělo najednou, aby nedošlo k podchlazení organismu. Objeví-li se puchýře, nepropichujte je, mohli byste tak ránu infikovat.

V případě prvního stupně popálení nebo mírnější formy stupně druhého není nutné volat záchrannou službu. I tak si ovšem poraněná pokožka zaslouží náležité ošetření. Při tom si vystačíte s domácí lékárničkou a s produkty, které běžně seženete v lékárnách.

3. Ošetřete popáleniny s produkty Mölnlycke

O poraněnou kůži se musíte starat i nějaký čas po popálení. Viry a bakterie poškozenou tkání pronikají do těla snáz, a tak je popálená kůže náchylná ke vzniku infekcí a zánětů. Z toho důvodu je třeba spálené místo dobře vyčistit a následně opatřit vhodným krytím. Správnou péčí s kvalitními produkty tak výrazně přispějete k bezproblémovému procesu hojení.

Ze všeho nejdříve zbavte popálenou kůži nečistot s pomocí Granudacyn oplachového roztoku. Sprej aplikujte na očištěnou kůži ze vzdálenosti asi 15–30 centimetrů a nechte působit 5 až 20 minut. Po uplynutí příslušného času naneste na pokožku Granudacyn gel ve vrstvě asi 2 mm, abyste docílili ještě efektivnějšího procesu hojení.

Nakonec ránu překryjte spolehlivým krytím Mepilex Ag s antimikrobiálním účinkem, který likviduje patogeny vyskytující se v ráně již do 30 minut. Tento typ pěnového krytí s obsahem stříbra je vhodný pro pacienty s popáleninami I a II. stupně. Prokazatelně snižuje náklady na léčbu a ulevuje od bolesti. Při každé výměně krytí zopakujte vyčištění poškozeného místa Granudacyn sprejem, abyste se vyvarovali infekce.

Přípravky Granudacyn roztok a gelránu čistí a zbavují ji bakterií díky kombinaci kyseliny chlorné a chlornanu sodného. Tyto látky využívá k obraně proti bakteriím a zánětům také naše vlastní tělo. Péče o popáleniny s produkty Mölnlycke je tak maximálně šetrná a přispívá k hladkému průběhu hojení.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím