Jak se starat o popáleniny?

Nejspíš sami víte, že stačí krátká chvilka nepozornosti a popálenina je na světě. Tato velmi nepříjemná zranění mohou vzniknout při zcela běžných činnostech jako je vaření a pečení, úprava účesu kulmou či grilování na zahradě. Když už se popálíte, je nutné začít s ošetřováním ihned. Abyste minimalizovali následky popálení, je třeba o zranění správně pečovat. Jak se starat o popáleninu, aby se zahojila co nejrychleji?

Základem je okamžité a dostatečně dlouhé chlazení

Ať už popálenina či opařenina vznikne jakkoliv, zpravidla se jedná o velmi bolestivé zranění. O průběhu hojení a celkových následcích přitom rozhodují už první minuty od poranění. Naprosto klíčová je tedy okamžitá první pomoc, jejímž základem je důkladné a dostatečně dlouhé chlazení. Včasným a správným prvotním ošetřením přitom můžete snížit rozsah poškození až o jeden stupeň. Více o první pomoci se dočtete v tomto našem článku.

Podle závažnosti dělíme popáleniny do 4 stupňů. Obecně platí, že popáleniny prvního a v některých případech druhého stupně zvládnete ošetřit sami doma bez pomoci lékaře. Lékařskou pomoc je potřeba vyhledat při vážnějších popáleninách II. stupně a vždy bezpodmínečně se zraněními odpovídajícími III. a IV. stupni popálení. V tomto článku se tedy budeme věnovat pouze domácí péči o lehčí formy popálenin a opařenin.

Při I. stupni popálení dochází pouze k poškození pokožky, která je zarudlá a oteklá. Pokud se objeví i puchýře, je to známkou toho, že rozsah zranění odpovídá již II. stupni. Po vyčištění zranění oplachovým gelem, jako je například *Granudacyn, je vhodné ránu opakovaně ošetřovat propolisovou tinkturou. Včelí tmel totiž jednak působí jako přírodní anestetikum a jednak snižuje riziko vzniku jizev a hnisání.

Pokud se objeví puchýřky, v žádném případě je nepropichujte ani jinak mechanicky neodstraňujte. Naopak se snažte, aby byl puchýř v klidu a mohly pod ním nerušeně vznikat nové vrstvy pokožky. Velké puchýře, u kterých hrozí jejich stržení, raději propíchněte pomocí vydezinfikované jehly a poté vyčistěte a zalepte krytím s ochrannou vrstvou *Mepitel One.

Snažte se vyhnout infekci v ráně

Popáleniny jsou velmi náchylné k infekcím, které se skrze poškozenou vrstvu kůže snadno dostanou do těla. Infekce v popálenině se přitom může stát opravdu vážnou komplikací léčby a způsobit značné zdravotní problémy. Z toho důvodu je vhodné volit krytí na popáleniny s antimikrobiálním účinkem. Krytí *Mepilex Ag s obsahem stříbra a měkkým silikonem významně snižuje riziko vzniku infekce a je tak ideální volbou pro domácí ošetření popálenin I. a II. stupně.

Stejně jako u jiných druhů poranění kůže, je i v případě léčení popálenin I. a II. stupně důležité dodržovat klidový režim a dát tělu čas na uzdravení. Velká část popálenin vzniká z nepozornosti, a tak při jakékoliv manipulaci se zdrojem tepla buďte vždy maximálně opatrní. Významně tak snížíte riziko, že k popálení vůbec dojde.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím