Jaké jsou fáze diabetické nohy?

Syndrom diabetické nohy je závažný zdravotní problém, který postihuje především pacienty s cukrovkou. Jedná se o postižení tkání nohy od kotníku směrem dolů. S léčbou diabetické nohy je důležité začít co nejdříve, jinak hrozí amputace nohy, a v případě vážné infekce dokonce i smrt pacienta. Jaká má syndrom diabetické nohy stadia?

Cukrovka a její přidružená onemocnění

Jedním z typických rysů cukrovky je to, že se v souvislosti s ní u pacienta mohou objevit i další zdravotní komplikace, neboli přidružená onemocnění diabetu. Základní dělení těchto onemocnění je na akutní, která bezprostředně ohrožují život pacienta, ovšem při správné a včasné léčbě dochází k úplnému uzdravení přidružené nemoci. Příklady akutních komplikací jsou hypoglykémie (nebezpečný pokles hladiny cukru v krvi) nebo ketoacidóza (nebezpečný nedostatek inzulinu v krvi). Druhým typem přidružených onemocnění diabetu jsou chronické komplikace, které se rozvíjí postupně a méně nápadně. V okamžiku, kdy se tato onemocnění projeví, je již léčba poměrně náročná a nelze dosáhnout úplného uzdravení. Mezi chronická přidružená onemocnění diabetu se řadí syndrom diabetické nohy.

Syndrom diabetické nohy patří k nejobávanějším komplikacím cukrovky. V důsledku diabetu dochází k poškození nervů a cév dolní končetiny, náchylnosti k infekcím a pomalému hojení ran v oblasti od kotníku směrem dolů. To způsobuje vznik vředů (ulcerací) a poškození tkáně, což může vyústit až k jejímu odumření (gangréně). Pro pacienty se syndromem diabetické nohy je tak velmi rizikové jakékoliv poranění kůže dolních končetin, především v oblasti pat, plosek nohou, palce a partií v blízkosti prstů.

K nejčastějším projevům diabetické nohy patří ztráta citlivosti (na dotek, teplotu i bolest) v důsledku poškození nervů, což zvyšuje riziko poranění, kterého si pacient nevšimne a nelze jej včas léčit. Dalšími typickými symptomy diabetické nohy jsou vysychání, rohovatění či popraskání pokožky nohou. Vysušená kůže je pro infekce a plísně ideální vstupní branou do organismu, což je velmi nebezpečné. Narušení cévního zásobení pak má za následek, že se rány a další poranění kůže v oblasti dolní končetiny hojí velmi pomalu a celkově problematicky. Kromě nehojících se ran patří mezi projevy diabetické nohy:

  • snížená citlivost (na teplo, chlad či bolest)
  • změny barvy a teploty kůže
  • mravenčení, pálení a svědění nohou
  • zarůstání nehtů
  • výskyt plísňových infekcí

Fáze diabetické nohy

Syndrom diabetické nohy je stejně jako jiné typy chronických onemocnění kůže při vyšetření lékařem klasifikován podle závažnosti projevů. Pro posouzení stavu konkrétního pacienta se nejčastěji používá tzv. Wagnerova klasifikace, která je založena na zhodnocení hloubky ulcerace (vředu) a přítomnosti infekce. Wagnerova klasifikace rozlišuje 5 stupňů (fází) diabetické nohy:

I. stupeň – povrchová ulcerace (zasahující nejhlouběji do škáry neboli dermis), bez přítomnosti infekce II. stupeň – hlubší ulcerace zasahující do podkožní tkáně, většinou bez závažnější infekce III. stupeň – hluboká ulcerace, která proniká do kostí a kloubů, anebo s přítomností závažné infekce IV. stupeň – lokalizovaná gangréna V. stupeň – gangréna celé nohy

Pravidelné prohlídky u lékaře jsou nutností

Pro efektivní léčbu syndromu diabetické nohy je nezbytné včasná diagnostika. I to je důvodem, proč by diabetici neměli zanedbávat pravidelné prohlídky u doktora a lékařskou péči vyhledávat i při zpozorování výše uvedených projevů diabetické nohy. Jedině tak může lékař syndrom včas odhalit, klasifikovat jeho fázi a na základě toho stanovit vhodný postup léčby.

Syndrom diabetické nohy neohrožuje pouze diabetiky, nicméně vzniká u nich až 50krát častěji než u nediabetiků. Toto nebezpečné přidružené onemocnění se za život rozvine u 15–25 % cukrovkářů, stadium gangrény (odumření tkáně) postihne 4–10 % z nich. Fáze IV. a V. s přítomností odumírající tkáně jsou pro pacienty velmi nebezpečné a jedinou možnost záchrany života pacienta často představuje amputace nohy. O dolní končetinu v důsledku syndromu diabetické nohy takto přijde kolem 1 % diabetiků. Závažná gangréna či infekce, případně nedostatečná léčba, mohou dokonce vést až ke smrti.

Vzhledem k tomu, že je syndrom diabetické nohy chronická, a tedy postupně se rozvíjející nemoc, je u značné části pacientů možné s léčbou začít včas a zabránit tak rozvoji nemoci do nebezpečných fází (III. až V.). Každý diabetik by tak měl pravidelně navštěvovat svého lékaře. U pacientů, kteří dlouhodobě nevykazují žádné komplikace, se jedná o praktického lékaře, u závažnějších případů jde o diabetologa. Lékaři při pravidelné prohlídce posoudí stav pacienta a v případě výskytu negativním změn mu doporučí léčbu či režimové změny.

Existují také obecná doporučení, jak vzniku a rozvoji syndromu diabetické nohy předejít. Patří k nim například udržování přiměřené hmotnosti a pravidelný pohyb, zvýšená hygiena v oblasti nohou, správně prováděná pedikúra či nošení vhodné obuvi. S riziky a projevy syndromu diabetické nohy by měli být seznámeni všichni pacienti s cukrovkou. K základní prevenci totiž patří každodenní sledování změn na pokožce v kombinaci s pravidelnými kontrolami u odborníků.

Žádná rána se nesmí podcenit

Léčba diabetických vředů musí vždy probíhat pod odborným dohledem. Jakmile pacient se syndromem diabetické nohy nalezne na dolních končetinách narušenou pokožku, praskliny na kůži, ránu či vřed, měl by co nejrychleji vyhledat odborné vyšetření na podiatrické ambulanci (obor podiatrie se zabývá péčí o nohy od kostí a kloubů přes šlachy a svaly až po kůži a nehty). I v domácím prostředí lze nicméně provést základní ošetření. Nejdříve je nutné nově zjištěnou ránu vydezinfikovat. Vhodný je k tomuto účelu hemoglobinový sprej *Granulox, který je určen přímo k ošetření chronických a nehojících se ran, což je právě případ diabetických vředů. U tohoto okysličujícího spreje bylo prokázáno zkrácení doby hojení diabetických ulcerací až o 50 % v porovnání se standardní terapií. Zároveň *Granulox snižuje bolest při ošetřování ran až o 70 % a významně také redukuje finanční náklady léčby. Kromě ošetření je tento sprej dále možné používat jako součást každodenní léčby v domácím prostředí. Pokyny a doporučení k domácí léčbě poskytne jeho lékař.

K vyčištění rány se hodí také oplachový sprej či gel *Granudacyn. Během chvíle po aplikaci dojde v ráně či ulceraci k likvidaci virů a bakterií. *Granudacyn se hodí k ošetření širokého spektra akutních i chronických ran, a je tak vhodným produktem do vaší domácí lékárničky. Po vydezinfikování je dalším krokem prvotního ošetření diabetického vředu ošetření kvalitním krytím. V případě diabetických ulcerací je velmi důležité zabránit infekci, a tak je k tomuto účelu vhodné použít krytí s antiseptickým účinkem *Exufiber Ag+, které prokazatelně likviduje během 24 hodin až 99 % plísní. Jedná se opět o velmi všestranně použitelný produkt, kterým ošetříte nejrůznější typy akutních ran i chronických ran. Po základním ošetření diabetického vředu v podobě vyčištění a použití krytí je nutné co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc, a to nejlépe u podiatra.

Ačkoliv může mít syndrom diabetické nohy pro pacienta závažné důsledky včetně amputace dolní končetiny, jeho závažným fázím se lze vyhnout. Podstatné je včasné zahájení léčby, pravidelné návštěvy ordinace a dodržování doporučení lékaře. Každý diabetik by se s problematikou syndromu diabetické nohy měl seznámit a pozorně sledovat signály, zda se u něj toto přidružené onemocnění cukrovky nerozvíjí.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím