Léčba vážných popálenin je běh na dlouhou trať

Nejspíš sami víte, že i drobná popálenina se hojí nejméně několik dní a na památku po ní může zůstat jizvička. Rozsáhlé a vážné popáleniny se řadí mezi velmi nebezpečná a život ohrožující zranění. Jak se léčí těžké popáleniny a proč je s nimi bezpodmínečně nutné vyhledat pomoc lékaře?

Popáleniny obecně vznikají kontaktem kůže se zdrojem tepla, kterým může být rozpálená plocha, oheň, elektrický proud, horká voda či pára nebo chemikálie. Podle rozsahu a závažnosti se popáleniny dělí do 4 stupňů. O tom, jak odhadnout jednotlivé stupně konkrétního zranění se dočtete v tomto našem článku. Těžší popáleniny II. a také všechny III. a IV. stupně by měl vidět lékař, který odborně stanoví vhodný postup léčby. U rozsáhlých a těžkých popálenin představuje léčení fyzicky, psychicky i časově náročný proces, který může trvat i po několik let. Období léčby se dělí do tří hlavních fází:

    1. Popáleninový šok
    1. Akutní nemoc z popálení
    1. Rehabilitace

Popáleninový šok – nebezpečí, které nemusí být vidět

U všech vážnějších popálenin nastává ihned po úrazu období tzv. popáleninového šoku. Dochází k němu při úrazu zasahujícího od 15–20 % povrchu těla u dospělého a od 5–10 % povrchu těla u dítěte. Hlavní příčinou rozvoje popáleninového šoku je velká ztráta tekutin a narušená funkce prokrvení orgánů. Hlavní nebezpečí spočívá v tom, že se při popáleninovém šoku snižuje propustnost cévních stěn. Následkem toho dochází k masivnímu úniku intravaskulární tekutiny do prostoru mimo cévní řečiště a následně k úbytku až 40 % objemu cirkulující krve. Orgánům a dalším tkáním se tak přestane dostávat okysličené krve.

Všechny vážné a rozsáhlé popáleniny musí být zhodnoceny a ošetřeny lékařem, který je schopen odborně posoudit také závažnost popáleninového šoku. Velké riziko totiž spočívá v tom, že popáleninový šok nemusí být na první pohled zřejmý. Pacient může být například schopen normální komunikace, chůze a dalších běžných úkonů, což může budit dojem, že stačí poskytnout první pomoc při popálení. V jeho těle ale začnou ihned po úrazu probíhat procesy, které mohou vést až k úmrtí. Popáleniny proto nikdy nepodceňujte a pokud si ohledně jejich závažnosti a rozsahu nejste jisti, vyhledejte odbornou pomoc.

Popáleninová nemoc – na řadě je léčba popálenin

Období popáleninového šoku nastává ihned po úrazu a trvá zhruba 2 až 3 následující dny. Po jeho odeznění nastává fáze akutní nemoci z popálení. Jejím hlavním cílem je úspěšná léčba popálených tkání tak, aby pro pacienta měl úraz co nejmenší následky. Součástí této fáze je odstraňování odumřelého povrchu či prevence a léčba infekce. Uplatňují se také postupy chirurgické terapie jako je například transplantace kůže. Kromě léčení ran spadá do fáze akutní popáleninové nemoci také boj s různým komplikacemi, které mohou nastat například vlivem infekce (například otrava krve, zápal plic, zánět močových cest apod.). Toto období ukončuje teprve kompletní obnova kožního krytu. V případě vážných popálenin u dětí trvá tato fáze roky, protože kvůli růstu dětské těla je třeba pravidelně provádět kožní transplantace. Transplantovaná kůže totiž narozdíl od té přirozené neroste.

Terapie může trvat i roky

Po zahojení popáleninových ran přichází zdaleka nejdelší období léčby popáleninového traumatu: rehabilitace. Tato fáze vyžaduje velké nasazení a spolupráci pacienta i jeho blízkých a rodiny. O pacienta pečují specialisté různých lékařských oborů od plastické chirurgie přes fyzioterapeuty až po psychology. Součástí této fáze je dostatečná péče o zasaženou pokožku (promašťování krémy, zvýšená hygiena apod.), dlahování, polohování, kompresivní léčba jizev a také intenzivní aktivní i pasivní rehabilitace. Proces rehabilitace po popáleninách vyžaduje velmi individuální přístup ke každému pacientovi. Závažné následky těžkých popálenin mají nejen fyzický charakter, také také psychický a sociální.

Těžké a rozsáhlé popáleniny jsou zranění, která vyžadují náročnou a dlouhodobou léčbu na specializovaných pracovištích. Kromě poúrazové péče o popálené plochy je součástí léčebného procesu také psychologická a sociální terapie. Cílem je, aby šrámy na těle i na duši pacienta byly co nejmenší. Drobné a lehčí popáleniny bývají většinou velmi bolestivé, ale nikoliv už život ohrožující. Pokud si o stupni, rozsahu a závažnosti popáleniny nejste jisti, je nezbytné kvůli riziku komplikací při léčbě a rozvoji popáleninového šoku vyhledat pomoc lékaře.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím