Pozor na popáleniny u dětí, důležitá je prevence

Nejčastěji se popáleniny dětem přihodí v domácím prostředí. Určitě si to pamatujete ze svého dětství, anebo jste slyšeli od někoho z okolí, jak na sebe jeho dítě převrhlo horký čaj nebo kávu. Jak se zachovat v případě popálení a kdy volat záchrannou službu?

Prevence je základ

Už miminko, které se začíná kolem 9. a 10. měsíce stavět, dosáhne velmi vysoko a je přirozeně zvídavé. Je tedy nejlepší z jeho dosahu preventivně odstranit věci, které mohou popálení způsobit. Pozor na elektrické konvice, dejte je spíše do zadní části linky. Vodu v hrnci vařte na zadních plotýnkách a nenechávejte rukojeti pánví směrem ven. Také při smažení by dítě ideálně nemělo být ve vaší blízkosti, protože horký olej může vystříknout.

Na stole doporučujeme nemít ubrusy nebo prostírání, které dítě snadno strhne společně s hrnkem nebo skleničkou. Pokud máte otevírání trouby v dosahu dítěte, je vhodné pořídit si bezpečnostní pojistku. Určitě se vám doma neztratí ani záslepky do elektrických zásuvek. Popálení elektrickým proudem je velmi častou domácí nehodou.

K popálení snadno dojde i při koupání ve vaně. Když si děti hrají, mohou zavadit o pákovou baterii a spustit na sebe velmi horkou vodu. Než si uvědomí, že je to pálí, může dojít k rozsáhlé popálenině. Proto doporučujeme zakoupit baterii s termostatem.

První pomoc při popáleninách

U dětí do tří let se za závažnou popáleninu bere cokoliv nad 1 % celkové plochy těla. Tedy zhruba ve velikosti dlaně dítěte. Základní první pomoc u popálenin je chlazení studenou (ne ledovou) vodou. Pro obecné informace o popáleninách si přečtěte náš článek zde.

Menší popáleniny jako spálení od sluníčka nebo lehké opaření kontaktem s horkým hrnkem, zvládnete ošetřit doma a v případě potřeby konzultovat s lékařem. Je důležité pečovat o kůži, aby se neinfikovala a rána se správně zahojila. K tomu vám mohou pomoci chladící masti nebo náplasti na popáleniny. Takové pomůcky můžete mít preventivně v lékárničce.

Pokud se ale jedná o velkou popáleninu (nad 5 % povrchu těla), hlavně v oblasti obličeje nebo genitálií, je vhodné okamžitě volat záchrannou službu. Tu si zavolejte i v případě, že jste sami doma. Není možné ránu chladit a přitom řídit auto do nemocnice.

Před zahájením první pomoci sundejte vrchní vrstvy oblečení. S vrstvou přiléhající bezprostředně na popálenou kůži jednejte opatrně. Většinou se stane, že se oblečení ke kůži přiškvaří. V tom případě začněte s první pomocí přes oblečení.

Pozor také na chlazení velké popáleniny, pokud byste chladili celý povrch těla najednou, mohlo by dojít k podchlazení. Chlaďte tedy proudem studené vody jednu část těla, na další přikládejte studené obklady a místa střídat do příjezdu záchranky.

Pomoci lidem po úrazu popálením se věnuje společnost Popálky, která podporuje pacienty ve vyrovnání se s psychickými, sociálními i finančními následky jejich zranění. Kromě pacientů samotným pomáhá svými službami také jejich rodinným příslušníkům. Více o činnosti společnosti Popálky se dozvíte zde.

První pomoci při popálení nejen u dětí se věnujeme také v tomto článku.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím