Diabetická noha – proč vzniká a jak jí předcházet?

Syndrom diabetické nohy patří k závažným zdravotním komplikacím spojeným s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka). Jedná se o postižení cév a nervů dolních končetin, které má nejčastěji podobu vředů a infekce na chodidle nebo na prstech nohy. V krajním případě může syndrom diabetické nohy vést k amputaci dolní končetiny. Co diagnóza diabetická noha znamená a lze jí předejít?

Počet diabetiků v Česku je alarmující a stále roste

Diabetes mellitus neboli cukrovka je celoživotní onemocnění projevující se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Počet pacientů s touto diagnózou se stabilně zvyšuje. V současnosti trpí cukrovkou v České republice asi 850 000 lidí. Dalších zhruba 200 tisíc osob o svém onemocnění zatím neví. Podle dat České diabetické asociace přibývá aktuálně zhruba 10 tisíc cukrovkářů za rok. Pokud bude jejich počet i nadále narůstat podobným tempem, bude v roce 2035 diabetem postižen každý desátý občan České republiky. Hlavním důvodem uvedeného nárůstu počtu nemocných je nezdravý životní styl, především kombinace nevhodné stravy a nedostatku pohybové aktivity.

Jednou častých chronických komplikací spojených s cukrovkou je tzv. syndrom diabetické nohy, jinak také diabetická noha. Hlavní příčinou rozvoje tohoto chorobného stavu je u diabetiků chronická hyperglykémie, tedy dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi. Následkem tohoto stavu bývají poruchy cévního a nervového zásobení. V průběhu života se syndrom diabetické nohy rozvine u 15–25 % pacientů s cukrovkou, gangréna (odumření tkáně) se rozvine u 4–10% diabetiků. Amputace dolní končetiny je nutná u zhruba 0,5–1% diabetiků. Syndrom diabetické nohy sice neohrožuje pouze diabetiky, nicméně vzniká u nich až 50krát častěji než u nediabetiků.

Diabetici velmi často trpí neuropatií, tedy nezánětlivým onemocněním nervových vláken. To se projevuje například ztrátou vnímání podnětů jako jsou bolest, teplo či chlad. Kvůli poruše vnímání dolních končetin pak vznikají otlaky a další narušení tkáně. Diabetes mellitus způsobuje také chorobné změny v cévním systému nohou, což vede ke špatnému prokrvování tkáně (ischemii). Z otlaků na špatně prokrvené tkáni snadno vznikají vředy, které se špatně hojí. Dalším důsledkem ischemie, kdy se tkáním dlouhodobě nedostává adekvátního množství výživných látek a kyslíku, může být gangréna – odumírání tkáně. Na základě převládajícího patologického stavu se syndrom diabetické nohy dělí na nohu neuropatickou (asi 45 % případů), nohu ischemickou (asi 5–10 % případů) a v případě smíšeného postižení na nohu neuroischemickou (asi 45–50 % případů).

Příznaky diabetické nohy

Ve většině případů se syndrom diabetické nohy projevuje vznikem ulcerací (vředů), gangrény (odumírání tkáně) nebo infekce. Rizikovými partiemi jsou především paty, plosky nohou, place a prostor těsně za prsty. Vředy na diabetické noze jsou často způsobeny tlakem nebo drobným poraněním, které by se na normálních okolností snadno zahojily, ale v důsledku nedostatečného prokrvení tkáně to není možné. Na vině je také snížená citlivost, která způsobí, že si pacient nemusí defektu na noze všimnout a mezitím se poranění rozvine nebo do něj pronikne infekce. Vředy na diabetické noze přitom vznikají velmi snadno a rychle a zároveň se obtížně hojí, a tak hrozí i zvýšené riziko gangrény.

Prevence diabetické nohy se vyplatí

Až v 1 % případů vede syndrom diabetické nohy k amputaci dolní končetiny a může pacienta dokonce ohrožovat na životě. Jedná se tedy o velmi vážnou diagnózu. Pozitivní zprávou ovšem je, že z až 75 % lze rozvoji diabetické nohy zabránit pomocí prevence. Pacienti s diabetem mellitus by měli svůj zdravotní stav pravidelně konzultovat se svým lékařem a svůj životní styl přizpůsobit diagnóze. V rámci prevence diabetické nohy je hlavní své dolní končetiny pravidelně kontrolovat a všímat si jakýchkoliv změn, jako jsou otoky, otlaky či drobné ranky. Jakékoliv malé poranění je nutné okamžitě pečlivě ošetřit, případně rovnou vyhledat lékařskou pomoc.

Kromě toho by rizikoví pacienti měli dodržovat každodenní hygienu a pravidelně si stříhat na nohou nehty (ideálně rovně). O pokožku je vhodné pečovat hydratačními krémy pro posílení přirozené ochranné bariéry kůže. Ošetření případných drobných ranek je nutné provádět velmi opatrně a předejít vzniku infekce. K vyčištění a výplachu rány na diabetické noze je vhodné použít oplachový roztok či gel *Granudacyn, který narušuje buňky bakterií. Ke krytí se hodí *Exufiber Ag+ s antimikrobiálním účinkem.

Velmi důležitý je také správný výběr obuvi. Bota nesmí diabetika nikde tlačit a zároveň musí poskytovat dostatečný prostor pro prsty. Ideální je zapínání na suchý zip či šněrování. Podpatek by neměl být vyšší než 2,5 cm. Vnitřek boty musí být jemný, hladký a beze švů.

Léčba cukrovky s sebou přináší úpravu životního stylu. Jeho základem je stravovací režim odpovídající diagnóze a pravidelné zařazení vhodných pohybových aktivit. Diabetici by se také měli zcela vyvarovat kouření, které zhoršuje zásobování tkání krví a živinami, a tak zvyšuje riziko rozvoje diabetické nohy. Pití alkoholu je vhodné snížit na minimum nebo úplně abstinovat.

Vzniku diabetické nohy se dá předejít

Syndrom diabetické nohy patří k častým komplikacím provázejícím onemocnění diabetes mellitus. Jedná se o vážnou diagnózu, která může vést až k amputaci dolní končetiny. Ve většině případů se dá vzniku diabetické nohy předejít, a tak by pacienti s cukrovkou měli dbát na dodržování preventivních postupů a řídit se pokyny svého lékaře. Vzhledem k závažnosti následků se prevence diabetické nohy rozhodně vyplatí.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím