Jak léčit diabetické vředy?

U pacientů s cukrovkou dochází často ke stavům hyperglykemie, tedy vysoké hladiny cukru v krvi. V důsledku toho se může na dolních končetinách projevit diabetická neuropatie a další komplikace, které vedou k náchylnosti k diabetickým vředům. Jak diabetické vředy správně ošetřit?

Běžná, ale závažná komplikace cukrovky

Riziko vzniku diabetických vředů hrozí prakticky u všech cukrovkářů. Nejčastěji se tak děje u pacientů, u kterých se nedaří efektivně kompenzovat jejich onemocnění. Důvodem ve většině případů bývá nedostatečné dodržování diety a léčebného režimu, jež vedou k výrazným výkyvům hladiny cukru v krvi, především hyperglykémii. Právě stavy vysoké hladiny cukru v krvi přispívají ke zhoršení prokrvování, poškození nervů a snížené citlivosti nohou. Kombinace těchto faktorů způsobuje, že diabetici často necítí podráždění, rány a další defekty na nohou. Snadno tak přehlédnou poranění, která se kvůli špatnému prokrvování a dalším zmíněným faktorům špatně hojí – a diabetický vřed je na světě.

Ačkoliv jsou diabetické vředy poměrně běžnou komplikací diabetu mellitu I. a II. typu, na závažnosti to této diagnóze neubírá. Kvůli sníženému průtoku krve v dolních končetinách hrozí totiž u diabetických vředů zvýšené riziko nekrózy (odumření tkáně), infekce a zasažení hlubokých tkání včetně kostních. O nebezpečnosti diabetických vředů svědčí dostatečně i fakt, že u pacientů s diabetem dochází k amputaci nohou 15× častěji než u běžné populace.

S léčbou se musí začít okamžitě

Proti vzniku diabetických vředů existují poměrně účinné preventivní postupy, jejichž dlouhodobým a důsledným dodržováním je možné pravděpodobnost jejich vzniku zabránit. Více o prevenci diabetických vředů se dozvíte v tomto našem článku. Když už ovšem diabetický vřed vznikne, je nutné s léčbou začít okamžitě. Všem diabetikům tedy nelze než doporučit, aby měli doma, případně i kdekoliv na cestách, k dispozici produkty, se kterými zvládnou vřed kvalitně ošetřit. Vzhledem k vysokému riziku infekce, jež může být příčinou dalších závažných komplikací, je prvním krokem důkladná dezinfekce rány. Oplachový sprej Granudacyn ve vředu do jedné minuty sníží výskyt bakterií i dalších patogenů. Mezi jeho další výhody patří, že podporuje a urychluje hojení a navíc při aplikaci nepálí či neštípe. Granudacyn můžete použít na všechny typy tkání od pokožky přes sliznice až po šlachy, chrupavky a kosti.

Po vydezinfikování je ideální ránu ošetřit krytím. Diabetický vřed je přitom velmi specifickým typem rány, a tak je nezbytné používat výhradně krytí, která jsou pro jeho ošetření vhodná. Specifikům diabetických vředů odpovídá svými vlastnostmi krytí Exufiber Ag+. Díky obsahu stříbra má krytí antimikrobiální účinek a redukuje riziko zánětu. Kromě toho má skvělé absorpční vlastnosti, a dokáže tak pojmout velké množství exsudátu, který u diabetických vředů často vzniká. Velké množství exsudátu je problematické v tom, že dráždí pokožku v okolí rány, což hojení komplikuje a může vést k sekundárnímu poranění. Studie účinnosti krytí Exufiber Ag+ na 21 pacientech prokázala, že během 12 týdnů používání krytí došlo ke zlepšení stavu kůže kolem ran a zmenšení velikosti diabetických vředů. V rámci prevence infekce je důležité mít po celou dobu ošetřování nasazené jednorázové chirurgické rukavice.

Výše uvedený postup je první pomocí při vzniku diabetického vředu. Po tomto základním ošetření by měl pacient co nejdříve vyhledat odborné ošetření u podiatra, praktického lékaře či diabetologa, který doporučí nejvhodnější postup léčby.

Když se diabetický vřed nehojí

Kromě správného léčebného postupu má na proces hojení ran zásadní vliv i celkový stav pacienta a především jeho věk. Zvláště u starších pacientů tak hrozí, že se diabetický vřed rozvine v ránu chronickou. U těchto ran se proces hojení zásadně zpomalí, nebo dokonce úplně zastaví. Příčinou, proč se diabetický vřed nehojí, je většinou to, že velké množství exsudátu z rány blokuje přísun kyslíku, který je ovšem pro zdárný proces hojení zásadní. Efektivním způsobem, jak do chronického vředu kyslík dostat a podpořit tak proces hojení, je okysličující sprej Granulox. Obsahuje účinnou látku hemoglobin, která zachytává molekuly kyslíku z okolního vzduchu a poté je okamžitě transportuje přímo do lůžka rány. Terapie s Granuloxem snižuje dobu hojení diabetických vředů až o polovinu a množství zahojených ran během 8–16 týdnů zvyšuje na dvojnásobek. Ve srovnání se standardní terapií se při léčbě s Granuloxem ušetří až 40 % nákladů.

Diabetické vředy jsou závažnou komplikací cukrovky I. a II. typu a při jejich léčbě je nutné používat výhradně produkty, které odpovídají specifikům této diagnózy. K základnímu ošetření je ideální oplachový sprej Granudacyn, který ránu rychle zbaví patogenů a snižuje tak riziko infekce. Dalším krokem je ošetření krytím Exufiber Ag+, jež pravděpodobnost zánětu dále snižuje díky antimikrobiálnímu účinku a poradí si i se zvýšeným množstvím exsudátu v ráně. V případě, že ani přes adekvátní ošetření nevykazuje diabetický vřed známky hojení, je vhodné přistoupit k léčbě sprejem Granulox. Dostatečný přísun kyslíku dodá procesu hojení nový impuls a okamžitě jej nastartuje. Po základním ošetření by měli diabetici vždy vyhledat lékaře, který podle závažnosti rány doporučí vhodný léčebný postup.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím