Krytí se stříbrem – nejlepší ochrana před infekcí v ráně

Stříbro je jedinečný kov z mnoha důvodů. Má nejvyšší tepelnou a elektrickou vodivost. V rámci všech kovů včetně ušlechtilých vyniká také svou schopností odrážet světlo. Díky svým vlastnostem nachází uplatnění například v elektronice nebo ve fotografickém průmyslu. Je zde ovšem ještě jedna vlastnost, která činí ze stříbra skutečně unikátní prvek – antimikrobiální účinky, tedy schopnost zabíjet nežádoucí mikroorganismy.

Stříbro – nejen krásný, ale také funkční kov

Ačkoliv našim dávným předkům chyběla teorie i současné vědecké poznatky, vypozorovali a poté v praxi využívali antimikrobiálních účinků stříbra. Už ve starověku se tak k uchovávání potravin používaly stříbrné nádoby a do mléka se ve snaze o prodloužení trvanlivost vkládaly stříbrné mince. Používání stříbrných příborů nemělo sloužit pouze jako důkaz o bohatství majitele, ale mělo také přispívat k prevenci infekčních chorob. Před rokem 1928, kdy Alexander Fleming odstartoval vynálezem penicilinu éru antibiotik, se stříbro běžně používalo jako lék na infekční nemoci. Zhruba od 50. let 20. století se tento drahý kov využíval při dezinfekci pitné vody a k lokálnímu ošetření ran. Dnes je stříbro běžnou součástí náplastí a dalších materiálů na krytí ran, roušek či nátěrových materiálů.

Krytí s obsahem stříbra je díky svým antimikrobiálním účinkům vhodné pro ošetření akutních i chronických ran s vysokou úrovní biologické zátěže či lokální infekce. Tyto rány často obsahují velké množství mikroorganismů a biofilmu (společenství většího množství mikrobiálních buněk), které významně zpomalují proces hojení. Speciálně pro tyto typy ran byla vyvinuta antimikrobiální verze krytí na rány z gelových vláken *Exufiber®.

Stříbro pro rychlý antimikrobiální účinek

Antimikrobiální krytí *Exufiber Ag+ obsahuje stříbro, které je prokazatelně účinné při likvidaci širokého spektra mikroorganismů i biofilmu. Při kontaktu s exsudátem se *Exufiber Ag+ mění na gel. Náplast se tak snadno a jemně se přizpůsobí lůžku rány. Technologie Hydrolock® zajišťuje schopnost exsudát uzamknout, díky čemuž se krytí nerozpadá a je možné jej při převazech odstranit vcelku. Vysoká absorpční schopnost *Exufiber Ag+ umožňuje ponechání krytí na ráně dostatečně dlouho pro nerušené hojení, což šetří finanční náklady terapie a snižuje trauma z převazů pro pacienta.

Exufiber Ag+ prokazatelně likviduje 99 % plísní do 24 hodin a může také redukovat zápach. Vysoká absorpční kapacita snižuje riziko prosáknutí. Vzhledem k těmto vlastnostem se jedná o nejlepší volbu při léčbě infikovaných ran a ran s vysokou biologickou zátěží včetně silně exsudujících. Pokud navíc ránu před použitím antibakteriálního krytí vyčistíte oplachovým roztokem či gelem *Granudacyn, snížíte tím riziko vzniku zánětu a s ním souvisejících komplikací při hojení na úplné minimum.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím