Proč vznikají bércové vředy a jak se léčí?

Se vzrůstající průměrnou délkou lidského života se zvyšuje i výskyt některých onemocnění. Jedním z těchto stále více se vyskytujících onemocnění jsou bércové vředy, které jsou současně nejčastějším typem nehojících se ran (tzv. chronických ran). Zároveň se jedná o nemoc s častými recidivami, kdy po přechodném zlepšení dochází k opětovnému zhoršení. Jaké jsou příčiny vzniku bércových vředů a jak se postupuje při jejich léčbě?

Rizikem je věk, nadměrná hmotnost a nedostatek pohybu

Bércové vředy jsou chronické rány v oblasti bérců, tedy mezi kotníkem a kolenem. Nejčastěji se objevují v dolní třetině bérců. Dochází k porušení kožní tkáně, které může zasahovat až hluboko do podkoží a zároveň se může stát vstupní branou infekce do organismu. Důvodem vzniku poranění bývá onemocnění žil, tepen a lymfatických cest, které vede k hromadění krve v dolních končetinách. V oblasti bérce pak dochází k tzv. žilní nedostatečnosti – vzniká přetlak, průtok krve se zpomaluje a z přeplněných žil krev prosakuje do podkoží. Následně vzniká otok a vřed. Podle odborných odhadů trpí bércovými vředy 0,3-1% populace v produktivním věku. Jelikož se vzrůstajícím věkem se zvyšuje i riziko vzniku onemocnění, u lidí nad 70 let se výskyt pohybuje mezi 4 až 5%. Častěji jsou postiženy ženy a kromě vyššího věku patří mezi rizikové faktory genetická predispozice, obezita, nedostatek pohybu, těhotenství a nošení nevhodné obuvi na vysokých podpatcích. Z toho vyplývá, že účinnou prevencí je udržování přiměřené hmotnosti a aktivní životní styl s dostatkem pohybových aktivit.

Kompresní terapie na cestě ke zdraví

Doba hojení bércového vředu je zpravidla delší než 6 týdnů, jedná se tedy o dlouhodobý proces. Základem úspěšného léčení je správné určení příčiny onemocnění, zhodnocení celkového stavu pacienta a faktorů, které by mohly negativně ovlivňovat hojení. U vředů žilního původu je nejdůležitější zabránit hromadění krve v dolních končetinách. Nejčastěji se k tomuto účelu používají kompresní elastická obinadla či punčochy. Příkladem kvalitního krátkotažného obinadla je *Setopress. Toto obinadlo se silnou kompresí brání při chůzi městnání krve v žilách dolních končetin a tím napomáhá krevní cirkulaci. Tím se zmenšuje přetlak v žilách a tím i otok. Příznivé účinky mají také masáže v okolí rány nebo terapie biostimulační lampou.

Krytí podle fáze hojení

Další účinnou léčebnou metodou je používání krytí. Konkrétní druh krytí je nutné volit podle fáze hojení rány. Na bércové vředy, ve kterých probíhá zánět, je vhodné po konzultaci s lékařem používat krytí s obsahem antiseptika. Mezi nejúčinnější patří krytí s obsahem stříbra, jako je *Exufiber Ag+, *Mepilex Ag, *Melgisorb Ag či *Mepilex Transfer Ag. Výběr konkrétního krytí závisí na množství tekutiny vytékající z rány a také na tom, zda se jedná o ránu povrchovou nebo hlubokou.

Ve fázi hojení je třeba používat krytí, které vytváří pro nově vznikající tkáň optimální podmínky. Příkladem takového krytí je *Mepilex XT, které se na ránu nikdy nepřilepí a zároveň není nutné jej často měnit, což přispívá k rychlejšímu a méně bolestivému hojení.

Ve fázi uzavírání rány je nová tkáň stále velmi náchylná k poškození a je tedy potřeba ji za použití krytí poskytnout mechanickou ochranu. Pro tento účel poslouží krytí *Mepilex Border Flex se silikonem, které hojící se rány chrání před opětovným otevřením a zároveň je měkké, poddajné a snadno se aplikuje.

Kyslíková terapie v pohodlí domova

Hojení ran představuje pro lidské tělo náročný proces, při kterém dochází ke zvýšené spotřebě kyslíku. Skvělých výsledků v urychlení hojení ran proto dlouhodobě dosahuje tzv. kyslíková terapie (oxygenoterapie). Ta byla dříve možná pouze ve speciálních zařízeních známých jako hyperbarická komora, kde pacient inhaluje 100% kyslík za zvýšeného atmosférického tlaku a tím dochází k řadě příznivých účinků.

Kyslíková terapie v hyperbarické komoře se řadí k systémovým druhům léčby, kdy je účinkům vystaveno celé tělo. Kromě toho mají dnes pacienti možnost také lokální kyslíkové terapie. Její hlavní výhodou je, že pro ni není nutné navštěvovat speciální zařízení, a může tak probíhat i v domácím prostředí. Vhodným produktem pro domácí oxygenoterapii je *okysličující sprej Granulox, jehož účinná složka hemoglobin dopraví molekuly kyslíku přímo do lůžka rány, čímž podporuje a urychluje hojení. Před použitím *Granuloxu je vhodné ránu a její okolí vyčistit oplachovým roztokem *Granudacyn, který do jedné minuty snižuje výskyt bakterií a jiných patogenů v ráně.

Komplexní léčba je základ úspěchu

Léčba bércového vředu je během na dlouhou trať a vyžaduje značnou trpělivost a plnou spolupráci mezi pacientem a ošetřovatelem. Jejím základem je komplexnost, kdy je třeba kombinovat odstraňování rizikových faktorů, léčiva, kvalitní krytí odpovídající fázi hojení a léčbu zevní kompresí.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím